Share
15 Mar 2018 - 19:33

Estimare: ROBOR va crește cu 1% - 1,5%

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, va creşte la 3 - 3,5% în perioada următoare, având în vedere că inflaţia pentru luna februarie a ajuns la 4,7%, a declarat, joi, Iancu Guda, services director Coface România şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
ROBOR la trei luni se află, joi, la valoarea de 2,03%, potrivit site-ului Băncii Naţionale a României. Prezent la un eveniment pe tema soluţiilor de recuperare a creanţelor, mesajul lui Guda către antreprenori a fost să nu investească în timpul unei creşteri economice accelerate, deoarece, inevitabil, urmează decăderea.
"Este o problemă în această perioadă de creştere accelerată şi anume: te uiţi în jur şi vezi creşteri, ceea ce îţi poate induce planificarea unei strategii optimiste, investeşti când activele sunt supraevaluate, dobânzile sunt la un nivel ridicat, pentru că în general politica monetară încearcă să stabilizeze, să tempereze creşterea economică mult peste potenţial, pentru a suprima presiunile inflaţioniste. Piaţa este în creştere, investiţiile sunt scumpe, efectul de turmă înseamnă că mulţi investesc în acelaşi timp odată cu tine, dar nu eşti conştient de asta. Crezi că doar tu ai observat oportunitatea dintr-un sector? Profiturile mari sunt vizibile şi mulţi ştiu. Iar tu crezi că gândeşti un plan de afaceri pe cererea actuală, care crezi că va creşte, dar ghici ce? Şi oferta va creşte, pentru că şi alţii se înfiinţează odată cu tine. Şi ce te aşteaptă? Te aşteaptă încetiniri şi recesiune", a arătat el.
Potrivit lui Guda, cei mai deştepţi fac investiţii în perioada de minim şi relansare timpurie, pentru că atunci nu mai există efectul de turmă, încrederea dispare şi sunt puţini care riscă, dobânzile sunt foarte joase, ca să împingă economia în sus, activele sunt subevaluate şi ieftine. "Şi ce te aşteaptă? Creşteri!", susţine expertul Coface.
El a exemplificat: "Dacă vă uitaţi la firmele înfiinţate în 2007-2008, doar 40% mai există astăzi. Din cele înfiinţate în 2009-2010, 60% mai sunt în funcţiune astăzi. Totodată, cele înfiinţate în perioada de minim şi de relansare timpurie, adică anul 2013, 75% sunt în funcţiune. În 2017 avem din nou 100.000 de companii înfiinţate. Eu cred că suntem deja în perioada de încetinire".(Digi 24)

Vasluianul declarat mort, deşi trăieşte, a pierdut procesul prin care cerea anularea decesului

Un barbat in varsta de 63 de ani, din judetul Vaslui, declarat decedat in anul 2016, desi este in viata, a pierdut procesul prin care cerea anularea declararii decesului.
El a mentionat ca a pierdut procesul din cauza ca a formulat prea tarziu calea de atac, la aproximativ doi ani de la pronuntarea decesului, iar solicitarea i-a fost respinsa ca inadmisibila din punct de vedere procedural. 
"In acte sunt mort, desi traiesc. Nu am nicio sursa de venit, iar din cauza ca in acte figurez ca fiind decedat, nu ma pot angaja, nu pot face nimic in tara", a declarat barbatul.
Constantin Reliu a plecat in 1992 la munca in Turcia, ultima data vizitandu-si familia in anul 1999. Din cauza neintelegerilor din familie, el sustine ca a rupt legatura cu rudele si s-a stabilit in Turcia. In anul 2013, fiindca nu mai primise nicio veste de la barbat, sotia a solicitat in instanta declararea decesului acestuia, ceea ce s-a intamplat in anul 2016. 
La inceputul acestui an, Reliu a fost depistat de autoritatile din Turcia avand documentele de sedere expirate, motiv pentru care a fost expulzat, iar la sosirea in tara a aflat ca este declarat decedat.
Barbatul spune ca doreste sa se reintoarca in Turcia, unde pretinde ca are o firma, dar pentru a-si redobandi identitatea, trebuie sa se adreseze din nou instantei.(Realitatea TV)

George Ivaşcu a solicitat Corpul de Control al prim-ministrului cu privire la Cuminţenia Pământului

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a solicitat, ca urmare a evaluării din prima lună de mandat, aprobarea unei misiuni a Corpului de Control al prim-ministrului cu privire la verificarea activităţii MCIN în mai multe domenii, în special privind subiecte referitoare la: Cuminţenia Pământului; Monumentul Marii Uniri de la 1918 din Arad; Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia; precum şi activităţi desfăşurate în cadrul Secretariatului General al MCIN.
Potrivit unui comunciat de presă, în cadrul misiunii de control, va fi analizată şi activitatea instituţiilor din subordinea/coordonarea MCIN, aflate în situaţii juridice şi economico-financiare dificile, unele dintre ele aflate în insolvenţă: Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm. 
„Am făcut această solicitare în ideea unei auditări corecte şi transparente a situaţiei. Este o misiune de control deschisă şi vom comunica în mod transparent concluziile verificărilor mai sus menţionate", a explicat ministrul George Ivaşcu. (RTV)

Carmen Dan, după ce a vizitat zonele afectate de inundaţii: Ne mai trebuie timp până când nu vom mai vedea birturile pline. Unii sărbătoreau

Va trebui să mai treacă mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline, a fost una dintre concluziile lui Carmen Dan, după ce a mers în zonele afectate de inundaţii.
Promoted by FuzeTea  FuzeTea
”Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline atunci când în jurul nostru comunitatea este confruntată cu o situaţie de urgenţă. Azi am vorbit cu câteva persoane, probabil unii sărbătoreau 15 martie, alţii nu. Erau totuşi solidari, iar asta e important”, a scris Ministrul de Interne, pe Facebook.
Carmen Dan s-a deplasat joi în zonele afectate de inundaţii aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov. Asta chiar în contextul în care 15 martie este Ziua maghiarilor de pretutindeni.
Alte concluzii la care a ajuns Carmen Dan: 
”În situaţii de urgenţă, măsura de evacuare preventivă a celor aflaţi în situaţie de risc aparţine primarului sau prefectului ( adică preşedintelui comitetului local/judeţean pentru situaţii de urgenţă). Pentru că primarii şi consilierii locali, cei aleşi de comunitate, se bucură de încredere din partea celor care i-au ales, această decizie ar trebui să fie uşor de aplicat. În Căpeni nu a fost deloc aşa, iar celor care se gândesc că este o problemă generală de încredere în autorităţi, le reamintesc că pompierii sunt cea mai de încredere instituţie, iar jandarmeria se află şi ea pe un loc bun în acest top.
Avem o adevarată problemă care ţine de educaţia preventivă, iar de data asta, noi, ca autorităţi, avem responsabilitatea noastră. Lipseşte conştientizarea riscului şi interesul de a fi informat. Oamenii se bazează pe experienţele lor trecute, mai vechi sau mai noi, ori pe acel sentiment fals că mie nu mi se poate întâmpla.
Despre oamenii în uniformă - ei erau acolo, ca de obicei, probabil cei mai conectaţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Indiferent de culoarea uniformei lor, nu pot decât să le transmit acelaşi respect şi apreciere pentru munca lor. Dacă am plecat oarecum liniştită din acea localitate, este pentru că ştiu că ei sunt acolo", a scris Carmen Dan, pe Facebook.
Autorităţile au decis ca aproximativ 300 de persoane din satul Căpeni, judeţul Covasna, să fie evacuate, pentru că sunt șanse mari să se rupă digul de protecție care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în Baraolt.(b1.tv)

Tudorel Toader: "Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la domeniul său de aplicare şi la obiectivele pentru care a fost instituit"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat joi, la întâlnirea cu delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV, că şi-ar dori ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să se limiteze la domeniul său de aplicare. 

"Apreciem deschiderea către dialog constructiv şi cooperare pe care atât membrii delegaţiei de evaluare, cât şi reprezentanţii de cel mai înalt rang de la nivelul Comisiei Europene au demonstrat-o şi vă asigur de aceeaşi deschidere către dialog din partea Ministerului Justiţiei şi Guvernului României", a afirmat ministrul Justiției. 

"Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la domeniul său de aplicare şi la obiectivele pentru care a fost instituit, fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme. Obiectivul nostru şi al programului de guvernare rămâne ridicarea MCV anterior preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a spus Tudorel Toader. (Antena 3)
 

Rubrici: