Publicat: 2 Noiembrie, 2015 - 20:02
Share

Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR)  invită joi, 5 noiembrie 2015, ora 18:30, în Studioul Horia Bernea al MNȚR, la proiecția unei serii de patru documentare realizate de Andrei Udișteanu, Dragoș Sasu și Cristina Cileacu, jurnaliști ai postului Digi24. Sunt patru documentare, relevante în ordinea lor cronologică:

•    „Război, traficanți, durere. Poveștile refugiaților sirieni din România” (26 min.)
Un documentar realizat de Andrei Udișteanu în vara lui 2014, la primele semne prevestitoare ale fenomenului care avea să depășească orice așteptare. Mărturii cutremurătoare despre cum acționează rețelele de călăuze, despre drumul infernal spre o posibilă salvare, despre perspectivele sumbe ale situației din Siria.

•    „Un nou zid se ridică în Europa, pentru a ține afară teroriștii” (12 min.)
Reportajul realizat de Dragoș Sasu abordează un subiect controversat: ridicarea de garduri din sârmă ghimpată în calea refugiaților. Aproape 40 de kilometri de sârmă ghimpată la granița Bulgariei cu Turcia despart două lumi: a celor care știu ce-nseamnă libertatea și cea a milioane de sirieni, irakieni și afgani care visează la o viață mai bună, la libertate, la pace și normalitate. Gardul, soluția găsită de bulgari pentru a proteja granița UE.

•    „Călăuzele exodului. În lumea traficanților de refugiați” (12 min.)
Dragoș Sasu și Liviu Brașoveanu au pătruns în lumea traficanților de persoane. În penitenciarul Rahova, au stat de vorbă cu trei călăuze condamnate pentru că au îndrumat și trimis ilegal din România mai mulți refugiați. Călăuzele condamnate au fost, la rândul lor, refugiați. Doi pakistanezi și un irakian povestesc ce i-a îndemnat să devină călăuze și ce se află în spatele industriei în care marfa are suflet.

•    „Criza refugiaților. Interviu cu psihologul celor care au pierdut totul” (23 min.)
Sunt sute de mii de oameni și ajung aici, în Europa, după un drum cel mai probabil inuman. Dau de garduri și de teamă. Ce se întâmplă cu ei? Ce înseamnă „capătul puterilor” pentru acești refugiați? Un interviu cu Laurent Subilia, medic și psiholog specializat în lucrul cu refugiații și victimele de război.

Realizatorii acestor documentare sunt pregătiți să răspundă întrebărilor publicului, la finalul proiecției.

Evenimentul este parte a proiectului SALUT - Suntem Acasă în Locul Unde Trăim, derulat de Fundația ICAR și MNȚR, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Intrarea este liberă.