Publicat: 16 Iulie, 2012 - 15:16
Share
A inlesnit unor persoane apropiate incasare a jumatate de milion de euro din bani comunitari

Procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin. Severin mai este acuzat şi de folosirea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Prezentăm comunicatul DNA pe acest subiect:
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au extins cercetările față de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracțiunile de luare de mită și trafic de influență și au început, față de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracțiune și anume „folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.
Din Ordonanța de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 - 2010, învinuitul Severin Adrian a folosit și a prezentat în Parlamentul European, documente, declarații false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 și 09 iulie 2008). Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanță încheiate cu șase societăți comerciale românești, înființate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanță. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European.
În aceeași cauză se efectuează acte de urmările penală și față de alte persoane.
Având în vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii, în acest moment.

La data de 16 iulie 2012, persoanei învinuite i s-au adus la cunoștință noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.