Publicat: 12 Aprilie, 2012 - 08:23
Share

Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membră în Comisia de Mediu a Parlamentului European, consideră că atitudinea preşedintelui Traian Băsescu  dovedeşte lipsă totală de interes pentru ceea ce se va întampla pe termen mediu şi lung la Roşia Montană, fortând o decizie rapidă.
 
Rovana Plumb ii solicita noului Ministru al Mediului sa judece situatia de la Rosia Montana pe criterii profesioniste si tinand cont exclusiv de evaluarile expertilor si de parerea populatiei, nu de conditionari politice. Astfel, eurodeputata considera ca discutia pe marginea resurselor de la Rosia Montana trebuie sa tina cont de urmatoarele:
- Guvernul Romaniei trebuie sa spuna un “nu” categoric exploatarii cu cianuri ca proces in sine. Aceasta se practica in Europa pentru exploatari deja in curs, dar nu pentru noi exploatari cum este cazul de fata. Exista si sunt in vigoare proceduri mai performante. Este necesar un studiu de risc prealabil  pe termen lung al impactului si cu utilizarea celor mai avansate technologii de exploatare practicate pe plan mondial.
- Pentru a arata realitatea cu privire la exploatarea cu cianuri, RMGC trebuie sa finanteze, inaintea  obtinerii avizului de mediu si la cererea partii romane (la initiativa Ministerului Mediului) efectuarea unui  studiu independent de evaluare a riscului acestei activitati de catre o  companie de reasigurare (care in caz de terminare a activitatii sa poata si acoperi riscuri prezente si viitoare ale exploatarii)
- Evaluarea riscului transfrontalier al unui proiect minier cu cianuri trebuie realizat in mod corect, potrivit criteriilor europene, pentru a evita situatii ulterioare in care statul roman sa fie obligat sa plateasca eventualele pagube produse de un accident ecologic la nivelul statelor vecine. In cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EIA), in conformitate cu cerintele Conventiei ESPOO privind potentialul impact transfrontiera, Ungaria, ca tara-parte la Conventie si potential afectata de impactul acestei activitati s-a opus sistematic la emiterea acordului de mediu pentru proiect, in baza potentialului impact tranfrontiera al acestei activitati, rezultat din analiza materialului furnizat de catre RMGC  pentru obtinerea acordului de mediu).
- Legat de evaluarea sistemului de redevente, trebuie rediscutat de urgenta  nivelul redeventelor ce revin statului roman, in domeniul exploatarii resurselor naturale, nationale, trebuie sa tina cont de nivelul redeventelor in alte state membre UE (Spania, Finlanda etc)  pentru astfel de exploatari este in jur de 25-30%, sau de exemplu Australia,  care de acum o luna a introdus un sistem de redevente la nivel de 50-60%, fata de 4% in Romania.
 
Rovana Plumb solicita guvernului Romaniei responsabilitate maxima in luarea deciziilor privind Rosia Montana si constientizarea clara a faptului ca impactul deciziilor luate acum va fi urias asupra dezvoltarii durabile a Romaniei.