Publicat: 16 Februarie, 2017 - 00:00
Share
Cartea din mâneca conservatorilor
Incotro se duce leul?

Punctul pe Y / vineri 02 iulie 2010 Nr: 3071

Incotro se duce leul?

Un distins si respectat finantist, care ocupa o pozitie importanta in sistem si care ma onoreaza cu prietenia si increderea sa, imi impartasea, recent, intr-o conversatie informala, opiniile sale despre situatia prezenta si, in special, despre deprecierea leului. Ce se intampla cu brava noastra moneda nationala care, pana la anuntul Curtii Constitutionale, rezistase eroic asalturilor speculative?

Deprecierea brusca a leului nu a constituit o surpriza pentru cei din bransa. Oricum, leul era „subventionat” ca sa zic asa, prin operatiunile efectuate de Banca Nationala care utilizeaza in acest scop rezerva valutara. Deprecierea leului va continua, treptat, pana la asezarea sa pe un curs care sa reflecte mai exact starea economiei nationale. Nu avem, in mod evident, o economie de 4,3 lei la euro, cu atat mai putin in conditiile crizei actuale. Cursul va continua sa creasca in favoarea euro probabil pana in jurul valorii de 5 lei, aprecierea monedei europene urmand a se situa in jurul unui procent de pana in 10% fata de cursul actual. Apoi se va produce o stabilizare, cel mai probabil de la debutul anului viitor si aceasta va fi baza pe care se va opera apoi in mod curent.

Evident, nimeni nu e profet in tara (sau in banca lui) insa aceste evaluari poarta pecetea realismului - cel care lipseste aproape sistematic din luarile de pozitie din ultima vreme ale reprezentantilor autoritatilor.

Discutia purtata cu interlocutorul meu a vizat si o alta chestiune: cea a pensiilor. Decizia Curtii Constitutionale este corecta pe fond, insa problema pensiilor ramane una spinoasa, nu doar pentru Romania. Criza n-a facut decat sa accentueze decalajul continuu dintre numarul pensionarilor, pe fondul cresterii sperantei de viata si declinul natalitatii - recte al numarului scazut al noilor angajati platitori de taxe care sustin prin cotizatiile lor masa pensionarilor actuali. Cei aflati in exercitiul functiunii nu vor mai putea face fata sistemului actual de pensii si rezolvarea acestei situatii va da mari batai de cap majoritatii statelor europene, chiar a celor dezvoltate. Privita din aceasta perspectiva, coroborata cu urmatorii ani de „mocirlire” economica, decizia „salvatoare” a Curtii Constitutionale are o valoare relativa. Deasupra capetelor pensionarilor Romaniei - cati vor mai ramane dupa catastrofele naturale si politice in curs - atarna amenintatoare „sabia lui Damocles” de care se va servi oricare dintre viitorii premieri pentru a taia 15, 20 sau - cine stie? - 24% din pensiile romanilor.
Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3261.phtml