Publicat: 30 Martie, 2020 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990?

AZI

Înscrisă mai mult decît ferm pe calea democratizării, armata va ajunge, probabil, să organizeze instruirea în termen la... fără frecvenţă. Din păcate necesităţile apărării sînt "la zi"!

 

Omul de lîngă noi

APEL UMANITAR RECEPŢIONAT!

În cursul unei întrevederi pe care domnul Ştefan Sima, şef de comisie în cadrul C.P.U.N., a avut-o cu o delegaţie de specialişti şi oameni de afaceri din Franţa, a fost adus în discuţie cazul disperat al cetăţeanului român Valeriu Popescu suferind de o gravă maladie oftalmologiei. Toatâ consultaţiile şi tratamentele efectuate în ţară nu i-au putut da nici o rază de speranţă, în timp ce maladia se agrava în mod inexorabil. Vreme îndelungată, sub regimul ceau-slst., căile către un apel - disperat - pesta hotare, i-au fost barate cu brutalitate. De altfel, nici nu e de mirare, pentru că, aşa cum au dovedit-o evenimentele din decembrie, pentru ceauşescu şi clica, sa, viaţa unui om nil valora nici doi bani, mai ales cind era vorba de valută. Impresionat de cazul lui Valeriu Popescu, domnul Mathicu Forestier, director in cadrul marii firme "Thomson", şi-a asumat sarcina de a contribui la soluţionarea acestei chestiuni umanitare. Reîntors la Paris, a contactat "Organizatia pentru prevenirea cecităţii", aflată sub înaltul patronaj al Preşedintelui Republicii Franceze, primind asigurări că se vor depune eforturi concrete pentru salvarea vederii lui Valeriu Popescu, Astfel, printr-o adrexă, O.P.C. înştiinţează celebrul spital "La Pitie Salpetriere": "Va confirmăm că preluăm in sarcina noastră cheltuielile pentru intervenţia chirurgicală a domnului Valeriu Popescu, în valoare de aproximativ 12 000 de franci". Semnează secretarul general Claire Cabanis. O altă notă a fost adresată domnului Valeriu Popescu: "Sintem bucuroşi să vă înştiinţam că ne asumăm achitarea cheltuielilor necesitate de intervenţia chirurgicală ce se va efectua în Franţa, în valoare de circa 12.000 franci. Am scris astăzi şi Spitalului "La Pitie Salpetriere", serviciul Oftalmologic. Sperînd în deplinul succes al acestei operaţii, vă rugăm să primiţi asigurarea bunelor noastre sentimente.

Semnează, de asemenea, secretarul general Claire Cabanis.    

Un apel umanitar recepţionat, prin care Franţa şi francezii se dovedesc a fi, în continuare, alături de noi.

Octavian ANDRONIC


​Libertatea din 30 martie, pag. 1-a


Caricatură de ANDO


Libertatea din 30 martie, pag. a 2-a


Libertatea din 30 martie, pag. a 3-a

Doru Braia nu se lasă!

Primim la redacţie:

Mult iubite şi stimate tovarăşe Octavian Andronic,
Copleşit de maturitatea, probitatea profesională, cât şi e-xactitatea "îndrumărilor" dumneavoastră intr-ale moralităţii, îmi permit o întrebare pentru a completa viitorul volum omagial Octavian Andronic:
- Unde vă găseaţi şi ce poziţie aţi luat atunci cînd Doina Cornea vărsa sînge pentru suferinţa acestui popor? Atunci cînd muncitorii din Braşov erau călcaţi în picioare, atunci cînd adevăraţii mineri din Valea Jiului işi strigau chinul, atunci cînd copilul unui anume Doru Braia era răpit de securitate, atunci cînd 28 de securişti erau trimişi să-l împuşte pe acelaşi anume Doru Braia, cînd refugiaţii, zecile de mii de refugiaţi români îşi căutau un loc în lume, bătind la porţile libertăţii?
Nu avem nevoie de un trio in România, insă am avea nevoie de un "solo" al LIBERTĂŢII.
Cu respect şi deosebită consideraţie, una din "vocile patrioţilor naţionale"!

Doru BRAIA 


Libertatea din 30 martie, pag. a 4-a

UN REGAL LA HOLLYWOOD

Corespondenţă specială de la redacţia ziarului "Universul"

Incepînd cu anul 1927, cînd celebra Academy of Motion Picture Arts and Sciences de la Hollywood a acordat pentru care faimosul trofeu "Oscar" (acest "Academy a-ward"), festivitatea decumării statuetei prilejuieşte un adevărat regal, atrăgînd ca un magnet în cetatea fabricii de vise vedetele: de film, regizorii, compozitorii, producătorii, scenariştii, creatorii de costume, tehnicienii de sunet şl imagine ai mapamondului.

Ediţia din acest an, desfăşurată luni, 26 martie, cea de-a 62-a a avut un caracter cu totul special, grandiosul spectacol fiind ţransmis prin televiziune - via satelit - în 90 de ţări, concurînd marile evenimente sportive poate chiar apropiatul Campionat Mondial de Fotbal din Italia. În plus o serie de premii nu s-au înmînat aici, în California, ci la Londra, Moscova, Sidney, Buenos Aires, mărind paleta zonei de interes.

Cum primăvara a venit pe coasta Pacificului de la sfîr-şitul lui ianuarie - cu flori cărnoase şi policrome - mulţimile de admiratori ai filmului (unii de-a dreptul fanatici) au profitat de timpul splendid, instalîndu-se chiar cu trei zile înainte pe traseul invitaţilor în magica sală de la "Musiu Center". Ca de obicei, primirea fiecărei vedete; se făcea de publicul exaltat cu ţipete de admiraţie, care amintesc mai degrabă intrarea toreadorilor în arenă. In toalete luxoase şi de mare rafinament, au trecut prin faţa noastră, celebrităţi de genul lui Jane Fonda, la braţ cu bossul televiziunii nrin cablu din Atlanta, Ted Turner, simpaticul actor Tom Cruise şi Nicole Kidman, Anjelica Huston secondată de fostul guvernator Jerry Brown, o altă laureată a Oscarului, Jodie Poster şi mulţi alţii.

Din primele minute, în protocolul de primire a actorilor, operatorii reţelei ABC au adus-o în prim plan pe cea care va adînci ineditul ediţiei acesteia: Jessica Tandy, in vîrs-tă de 80 de ani, interpreta din filmul "Driving Miss Daisy" (Şofînd pentru domnişoara Daisy). Era vădit stînjenită. După premiere a declarat asistentei: "Mă simt în al nouălea cer. Este cel mai extraordinar moment din viaţa mea. Alături de celelalte patru laureate, nu ştiu dacă am primit Oscarul doar pentru că sînt cea mai în vîrstă...".

Desigur e un exces de modestie, deşi actriţa stabileşte un record în materie de premii Oscar la vîrsta senectuţii.

Cu un prezentator plin de farmec şi extrem de spiritual - Billy Cristal - cele peste 3 ore şi jumătate de spectacol -    premiere au trecut pe nevăzute. S-a rîs drept, s-a rîs... strîmb, mai ales atunci cînd s-a spus că studiourile "Columbia" au patron: compania japoneză "Sony". Contextul bătăliei economice a trecut şi pe acest tărîm...

Palmaresul acestei ediţii se prezintă succint astfel: cel mai bun film: "Driving Miss Daisy"; Premiul de regie: Oliver Stone pentru "Born on the Fourth of July"; Cea mai bună interpretare masculină: Daniel Day-Lewis pentru filmul "My Left Foot"; c&d mai bună actriţă: Jessica Tandy in "Driving Miss Daisy". La categoria "supporting actor actress": Danzel Washington ("Glory"), Brenda Frlcker ("My Left Foot"). Scenarii: Tom Schulman ("Dead Poets Society") şi Alfred lîhry ("Driving Miss Daisy"). Pentru scenografie: Anton Furst, creatorul lui "Batman" ("Omul liliac"). Cel mai bun film străin a fost considerat producţia i-taliană "Cinema Paradiso". Au primit statueta Oscar creatori de muzică, realizatori da efecte sonore, autori de filme de desene animate.

Indiscutabil, marea personalitate a serii a fost regizorul japonez Akira Kurosawa, care cu filmele sale "Cei şapte samurai", "Regele Lear" şi altele face parte din galeria celor aleşi de Dumnezeu, alături de nu mai puţin faimoşii Băi colegi de profesiune D.W. Griffith, Luis Bunuel, Orson Welles, Federieo Fellinl şi alţii, Kurosawa a împlinit 80 de ani exact cu trei zile în urmă, aşa că acest Oscar ii răsplăteşte întreaga carieră. La bucuria sa au participat, graţie televiziunii, intreaga familie din Tokio, inclusiv nepoţii, şi... căţelul favorit! El a declarat cu multă înţelepciune: "Nu ştiu dacă am reuşit vreodată să înţeleg care este esenţa cinematografului. Promit să lucrez intens în viitor. Oscarul e un semn că trebuie să continui"...

De fapt, fiecare dintre laureaţi a spus cîte un lucru memorabil. Bunăoară, regizorul Oliver Stone, ajuns la cel de-al doilea Oscar, a declarat: "Filmul meu. "Născut la 4 Iulie14 este o odisee a războiului din Vietnam. Iar Vietnamul nu e o poveste terminată. E o stare".

Cind ultimele aplauze s-au stins în sala de la "Music Cen-ter" mi s-a părut că toată lumea pleca mulţumită spre casa ori in restaurantele unde avea să curgă faimosul vin californian şi şampania franţuzească, nelipsite de la asemenea ocazii. Erau satisfăcuţi laureaţii, organizatorii, criticii, creatorii de costume, suporterii. Chiar şi cei ce nu au putut să se numere printre spectatorii eleganţi ai galei. Lor le-au rămas visele. Si asta nu e puţin...

ARISTIDE BUHOIU

 

Anunţ matrimonial... internaţional!

Un mesaj mai puţin obişnuit primim din Statele Unite, de la domnul Patrick Gibson:

„Stimaţi domni, am citit in ziarul Los Angeles Times, un anunţ în legătură cu posibilitatea de a insera în coloanele ziarului „Libertatea“ anunţuri cu caracter personal care să dea posibilitatea de a cunoaşte şi întîlni oameni din ţara dumneavoastră. Vă rog, de aceea, să traduceţi şi, eventual, să corectaţi în modul cel mai adecvat cu putinţă, următorul mesaj:

„Bărbat în vîrstă de 44 ani, singur, care va vizita România în această vară doreşte să întîlnească o doamnă plăcută, atractivă, sveltă, care vorbeşte şi ceva engleză. Rog să mi se trimită o scrisoare cu fotografie şi număr de telefon, pe adresa Patrick Gibson 3950 N 266 St. 45,TORRANCE, C.A. 90.505, U.S.A.".

Remit, totodată, un cec în valoare de 10 dolari, care - după cum se spunea in Los Angeles Times, ar fi suficienţi pentru 3-4 inserţii. Vă rog să faceţi ce este posibil şi vă mulţumesc pentru ajutorul oferit."