Publicat: 30 Decembrie, 2018 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă un un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA

JIRINOVSKI NE OFERĂ UN NESPERAT PRILEJ DE A AVEA...

ULTIMUL SCANDAL AL ANULUI!

CLOVNUL POLITIC (PE CARE L-A VOTAT UN SFERT DE RUSIE!) SE DĂ ÎN STAMBĂ LA SOFIA, UNDE ARUNCĂ ÎN BALTĂ PIETRE PE CARE NU E ÎN STARE SĂ LE SCOATĂ TOT PARLAMENTUL ROMÂNIEI!

După primele declaraţii - propunerea făcută bulgarilor de a-l da jos pe Jelev şi de a-l pune în loc pe consilierul său - care, dacă s-ar fi făcut în România, ar fi fost, mai mult ca sigur, aplaudate de cel puţin o parte a presei şi a spectrului politic (asta în treacăt fie spus) Jirinovski face imprudenţa să se lege şi de noi!

ATÂT NE-A TREBUIT! ÎN LOC SĂ FIE TRATAT DREPT CEEA CE ESTE - UN IRESPONSABIL PARANOIC - DECLANŞEAZĂ O ADEVĂRATĂ FURTUNĂ DE PROTESTE ŞI DE REPROŞURI CARE OCUPĂ PENTRU O ZI ACTIVITĂŢILE GUVERNULUI ŞI PARLAMENTULUI. BA MAI ESTE CONVOCAT ŞI BIETUL AMBASADOR AL RUSIEI, ÎNCĂ NĂUCIT DE CLAXOANE, CA SĂ DEA SEAMA DE TÂMPENIILE UNUI SALTIMBANC PE CARE L-A SCOS LA SUPRAFAŢĂ BUIMĂCEALA POLITICĂ MOSCOVITĂ. LĂSAŢI-L, DOMNILOR, CĂ NU MERITĂ. AVEM CESTIUNI ARZĂTOARE LA ORDINEA ZILEI!

La Cotroceni
PREŞEDINTELE A TRECUT Şl PESTE "HOPURILE" PSM ŞI PRM

Întrevederea cu P.S.M. s-a derulat pe parcursul a trei ore de "discuţii utile, dar tăioase" • Uşor abătut, Adrian Păunescu a refuzat - surprinzător - să dea declaraţii • Au făcut-o domnii Ilie Verdeţ şi Tudor Mohora • Socialiştii susţin ideea pactului politic • "Cuiul" discuţiei - Memorandumul cu FMI - a însemnat retragere strategică a PSM • DL MOHORA NU CREDE ÎNTR-O SCHIMBARE DE FORŢE SPECTACULOASĂ ÎN PARLAMENT (respectiv P.D.S.R. + C.D.R.) • CI, MAI DEGRABĂ, ÎN ALEGERI ANTICIPATE! • După mai bine de două ore de discuţii, Corneliu Vadim Tudor a ieşit într-o "formă" de invidiat • Domnia sa a apreciat "la superlativ" iniţiativa preşedintelui • Cât priveşte "dorinţa opoziţiei de a prelua puterea... AŞA CEVA NU SE POATE! DOVEDEŞTE IMATURITATE POLITICĂ" ŞI C.V.TUDOR SPERĂ ÎN ALEGERI ANTICIPATE!

În încheiere, LIDERUL PRM, ŞI-A CERUT IERTARE DE LA TOŢI CEI PE CARE I-A SUPĂRAT!
Între două consultări

DL ILIESCU A CERUT MAI MULTĂ TRANSPARENŢĂ PRIVIND DOSARELE DECEMBRIE '89 Şl CORUPŢIEI

Destinatarii au fost miniştrii Justiţiei, de Interne şi al Apărării, directorul SRI, Procurorul General • Dl Vasile Manea Drăgulin şi-a făcut autocritica pentru lipsa de transparenţă • A promis o informare în luna ianuarie • Dl Virgil Măgureanu s-a convins - încă o dată - că cercetările sunt în stadiu avansat • "VOM PUTEA AVEA UN PUNCT DE VEDERE CONVERGENT AL INSTITUŢIILOR ABILITATE" - a dat asigurări domnia sa • DI Niculae Spiroiu a părut mai sceptic: "ÎN MOMENTUL DE FAŢĂ EXISTĂ MILIOANE DE ADEVĂRURI... CEL MAI GRAV ESTE CÂND CINEVA VREA SĂ IMPUNĂ ADEVĂRUL LUI, ALTORA..." • Cât priveşte... adevărul MApN, dl Spiroiu a promis finalizarea Cartei Albe - referitoare la decembrie ’89 - până la 1 februarie.

VOM AVEA CHIAR ATÂTEA ADEVĂRURI CÂTE INSTITUŢII SUNT IMPLICATE?!

DEALUL MITROPOLIEI - CA ORĂŞELUL COPIILOR

S-A INVENTAT GREVA DE VOT!

Domnii deputaţi şed în scaun şi anunţă că nu sunt prezenţi • Ori viţăvercea • Răspund la apel, dar vor să fie consideraţi absenţi • În aceste condiţii, stabilirea cvorumului a devenit o problemă "de stat"!

DICTATURA NEVESTELOR A FOST MAI "TARE" DECÂT DICTATURA MAJORITĂŢII PARLAMENTARE: în faţa pericolului de a li se reţine diurna pe o zi, mulţi dintre apărătorii principiilor statului de drept "şi-au călcat pe inimă" şi au strigat PREZENT!

După mai multe runde, negocierile din Biroul permanent al Camerei n-au ajuns la nici un rezultat. Dezbaterile asupra problemei au fost reluate azi dimineaţă..

Deputaţii îşi vor prelungi - totuşi - cheful de muncă, spre binele ţării, în ianuarie ’94.

APROPO: LA MULŢI ANI!

1993: Un an scandalos

"Afişul" lui '93 l-au ţinut scandalurile. De toate soiurile: politice, economice, sociale, culturale şi chiar sportive. De la vapoare la şliţuri, de la moţiuni la leu conostoci, de la meciuri furate la contracte trucate, de la bătăi parlamentare, la îmbrânceli aniversare. A existat în acest an o frenezie a exprimării contondente, veninoase, injurioase, suspicioase. Mahalaua a intrat în scenă, etalându-şi mizeria sub reflectoarele unei mass-media avide de sânge şi jeg. Mai rău este însă că scandalul a devenit, automat, un instrument politic. Nimic n-a fost prea rău, prea jenant, prea mizerabil, dacă servea scopului. Scopul a fost de a-i da la cap CELUILALT. De a-i cotonogi în numele celor mai înalte principii. Dar cu regulile catch-ului: apucă de unde poţi. Şi cum poţi. Schizofrenia unei societăţi înotând în noroiul unei democraţii suspecte, a ieşit la iveală mai mult ca oricând. Nimeni nu s-a văzut decât pe sine şi interesul său. În focul insultelor şi al trântei, lucrurile bune, normale - căci au fost şi din acestea - au riscat să treacă neobservate. Zgomotul şi praful scandalurilor au acoperit tot. Şi ne-au făcut surzi şi orbi la fot ce înseamnă bun simţ, toleranţă şi echilibru...

Octavian ANDRONIC

"Libertatea" a avut (iar) dreptate!

V-AM SPUS NOI?

V-am spus noi, în '93, că se face mare contrabandă cu ţigări, că în treaba aceasta este şi "mâna" unora de la Gardă, şi a altora de la Vamă, că arabii fac milioane (de dolari) şi că statul pierde miliarde (de lei)? V-am spus noi că se va ajunge la Florică şi că dacă se va ajunge, cineva se va folosi de el pentru a striga că alţii sunt hoţii? V-am spus noi că "bomba corupţiei" este o sinistră fâsâială care are la origine răfuieli politice? V-am spus noi că treaba cu zahărul nu e chiar aşa de simplă cum strigau unii, că leuconostocul a îmbogăţit pe cine trebuia şi a lăsat goale buzunarele statului? V-am spus noi că în spatele "afacerilor cu grâu" stau interesele unei concurenţe rămase fără job? V-am spus noi că prin cinematografie se fură ca-n codru şi că privatizarea s-a făcut pe banii statului? V-am spus noi că treaba cu flota nu e chiar aşa, cum o prezentau cei care primiseră aconturi grase în dolari, ca să demoleze contractul şi, o dată cu el, dacă se poate, vreo câţiva miniştri incomozi? V-am spus noi că în privinţa venirii fostului rege la Alba Iulia trebuie găsită o soluţie înţeleaptă? V-am spus noi că...

Nu vi le-am spus noi chiar pe toate. Dar pe cele pe care vi le-am spus şi-n ’93, nu le retractăm, pentru că aşa sunt. Credeţi-ne, chiar dacă nu întotdeauna... băgăm mâna în foc.

Mai e doar un an până când vom fi întrebaţi:
ROMÂNI: CE-AŢI FĂCUT ÎN ULTIMII 5 ANI?