Publicat: 21 Decembrie, 2018 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA

Astă-seară,

MAREA GALĂ A ZIARULUI "LIBERTATEA"

TROFEELE "10 OAMENI PENTRU ROMÂNIA"

- Ediţia 1992-1993 -

Cu prilejul celei de-a patra aniversări a apariţiei primului număr din "LIBERTATEA", se desfăşoară festivitatea înmânării TROFEELOR LIBERTATEA - 10 OAMENI PENTRU ROMÂNIA, unor personalităţi marcante a căror activitate s-a remarcat prin demersuri hotărâte pentru conturarea autenticei imagini a României, prin promovarea realelor sale valori.

Laureaţii celei de-a treia ediţii sunt:

IULIAN AMERY (membru al Camerei Lorzilor); MIHAI BOTEZ (ambasadorul României la ONU); AUGUSTIN CORLA (preşedintele Camerei de Comerţ Argentiniano-Române), JOHN R. DAVIS (ambasadorul SUA la Bucureşti); ILIE ILAŞCU (martirul de la TIRASPOL); MARK MEYER (preşedintele Camerei de Comerţ Americano-Române); MARIANA NICOLESCO (soprană de renume internaţional); IONEL V. SĂNDULESCU (regretatul secretar de stat de la Ministerul de Externe), GEORGE USCĂTESCU (scriitor, poet, umanist, rezident în Spania) şi FRANCISC VAŞTAG (campion mondial de box).

ÎNTR-O PERIOADĂ ÎN CARE NU PUŢINI SUNT ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI, OMAGIEREA CELOR CARE SIMT Şl TRĂIESC PENTRU EA DEVINE O SĂRBĂTOARE ÎN SINE...

Se sparge "gheaţa" adevărului despre revoluţia română

DUPĂ CE, IERI, PARCHETUL GENERAL A ÎNAINTAT JUSTIŢIEI DOSARUL PRIVITOR LA MASACRUL DE LA OTOPENI, SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAŢII A PREDAT COMISIEI PARLAMENTARE RAPORTUL SĂU LEGAT DE EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989

Când vor urma celelalte rapoarte? Despre atacul asupra ABI-urilor de la USLA, la MApN despre misterele revoluţiei la Sibiu, despre identitatea teroriştilor?

PREŞEDINTELE ILIESCU SE ADRESEAZĂ ÎN SCRIS PARTIDELOR PARLAMENTARE

În urma solicitărilor primite din partea mai multor formaţiuni politice, preşedintele Iliescu a adresat o scrisoare partidelor parlamentare pe care le invită la o nouă rundă de consultări, menită să ajute la deblocarea actualei situaţii, pe care amânarea, sine-die, a discutării acordului cu FMI în Parlament, riscă să o agraveze.

APAR CA PROBABILE Şl POSIBILE, ÎN ACEST CONTEXT, NOI FORMULE DE PARTICIPARE LA GUVERN

Operante, poate doar Ia primăvară...

ASTĂZI - MITING COMEMORATIV ÎN PIAŢA UNIVERSITĂŢII

Pe locul şi la ora - aproximativă la care a început acum 4 ani, revoluţia română, studenţii şi unele formaţiuni politice, vor rememora evenimentele dramatice ale acelei zile eroice, care a declanşat, practic, marea revoltă populară a bucureştenilor împotriva tiraniei totalitare,

DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ ÎN PACE PE MARTIRI!

 

ÎNCEP SĂ SE DEZLEGE ENIGMELE REVOLUŢIEI?

DOSARUL TRAGEDIEI DE LA OTOPENI A AJUNS

LA CURTEA SUPREMĂ DE JUSTIŢIE!

COMUNICAT AL MINISTERULUI PUBLIC - PARCHETUL GENERAL

• Doi generali şi un căpitan au fost trimişi în judecată

La data de 17 decembrie 1993, Secţia parchetelor militare din Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor DRĂGHIN DUMITRU, general-maior, GHIŢĂ GRIGORE, general-maior în rezervă, fost comandant al trupelor de securitate şi ZORILĂ IONEL, căpitan, fost comandant al dispozitivului de apărare al Aeroportului Otopeni pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 178 alin. 2 şi 5 şi vătămare corporală gravă din culpă, prev. de art. 184 alin. 2 şi 4 din Codul penal.

 

În fapt, în actul de sesizare a instanţei de judecată s-a reţinut că cei trei inculpaţi şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile ce le reveneau cu privire la organizarea şi coordonarea permanentă a întregii activităţi a dispozitivelor de luptă, realizarea oportună a sistemului de transmisiuni, concentrarea şi coordonarea eforturilor tuturor forţelor şi mijloacelor, obţinerea informaţiilor şi analiza oportună a datelor, luarea deciziilor şi transmiterea misiunilor Ia timp etc., ceea ce a determinat producerea incidentului din dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, în cursul căruia au decedat, în urma leziunilor produse, prin împuşcare, un număr de 50 persoane, iar 13 persoane au suferit vătămări corporale grave.

Dosarul a fost trimis spre judecare Secţiei militare a Curţii Supreme de Justiţie.

(Extrase din rechizitoriu - în pagina a 6-a)

 

Bilanţ postdecembrist:

DE FIX PATRU ANI, CEAUŞESCU N-A MAI APĂRUT PE LA MITINGURI