Publicat: 20 Decembrie, 2018 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

MARELE SHOW (E)MOŢIONAL DIN DEAL

«MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC»

- 13 ORE PENTRU 13 VOTURI SALVATOARE -

GUVERNUL N-A CĂZUT... DAR NICI NU SE ŢINE PREA BINE PE PICIOARE...

Insucces al Opoziţiei sau succes al Coaliţiei?

În ciuda unui scor mult mai strâns, cea de-a doua moţiune de cenzură a avut soarta primeia. PROFITÂND DE PRIPEALA ŞI INCOERENŢA OPOZIŢIEI, DAR RISCÂND DEZBINAREA DIN FORMAŢIUNEA - ARBITRU (PUNR), GUVERNUL VĂCĂROIU A OBŢINUT UN NOU RĂGAZ ÎN CARE, CU SPRIJINUL STÂNGII PARLAMENTARE, SĂ DERULEZE PROGRAMUL DE DREAPTA IMPUS DE F.M.I.

Maratonul de vineri din Deal a fost puternic stimulat de transmisia în direct. Altminteri lucrurile se lămureau mult mai repede şi cu mai puţine emoţii.

Preşedinţia arată pisica

DEOCAMDATĂ NU SE PUNE PROBLEMA ALEGERILOR ANTICIPATE!...

...a zis dl Chebeleu. Mai vedem după moţiune.

POATE LA PRIMĂVARĂ... ORICUM, IDEEA DĂ FIORI OPOZIŢIEI ŞI MAJORITĂŢII PENTRU CĂ PRESTAŢIILE LAMENTABILE ŞI INEFICIENŢA PARLAMENTARILOR VOR SUPORTA, FĂRĂ ÎNDOIALĂ, O DRASTICĂ SANCŢIUNE DIN PARTEA ALEGĂTORILOR CU RISCUL CA O MARE PARTE A VOTURILOR SĂ SE ÎNDREPTE CĂTRE EXTREME.

Rusia este, din acest punct de vedere, un avertisment extrem de dur.

Vizita ministrului de externe la Washington

DL MELEŞCANU S-A ÎNTORS CU BUZELE UMFLATE!

Insuficient pregătită din punct de vedere diplomatic şi propunându-şi obiective nerealiste în acest moment (o vizită a lui Clinton la Bucureşti) vizita dlui Meleşcanu la Washington s-a soldat cu o drastică punere la punct din partea autorităţilor americane:

"NU SE PUNE PROBLEMA UNEI VIZITE LA BUCUREŞTI"

Clinton va vizita Praga ("premiantul" Estului) şi Moscova (sperietoarea Vestului). Cât despre noi, vom fi "informaţi în mod corespunzător" despre ce se va petrece, de către "o parte a anturajului prezidenţial".

Inoportunul demers al ministrului de externe a compromis apropierea şanselor unor redresări ale relaţiilor americano-române în anul următor.

O PREA AMBIŢIOASĂ ACŢIUNE DIPLOMATICĂ A GENERAT UN SPECTACULOS EŞEC. ACESTA VA CONSTITUI UNA DINTRE "BILELE NEGRE" ALE DIPLOMAŢIEI ROMÂNEŞTI ÎN 1993. Noroc c-a mai rămas puţin până la sfârşitul anului.

După aproape 4 ani, a intervenit iată...

MAREA RUPTURĂ LIBERALĂ!

"EXCOMUNICAREA" DLUI CÂMPEANU DE CĂTRE DELEGAŢIA PERMANENTĂ DECLANŞEAZĂ RUPTURA ÎN PROFUNZIME A PARTIDULUI

"Evenimentul" devenise previzibil şi îi dă acum mână liberă liderului "istoric" al partidului să-şi adune, fără regrete şi fără scrupule inutile, adepţii din "teritoriu". Este, probabil, cea mai dură şi mai profundă dintre sciziunile de până acum.

Generalul Lebed schimbă - surprinzător - macazul:

"TRANSNISTRIA A ÎNCĂPUT PE MÂINILE UNUI MIC GRUP DE TIRANI IRESPONSABILI"

Desprinderea şefului Armatei a XlV-a de smirnovism să reprezinte semnalul unei noi orientări în chestiune din partea Moscovei?

 

SĂPTĂMÂNA POLITICĂ

Singurătatea politicianului de cursă lungă

Ultima moţiune de cenzură cu rezultatul său strâns, pare să dea semnalul unei noi ofensive împotriva Puterii. Într-un interval de timp devenit tradiţional. După decembrie ’89, când ieşirea în stradă a românilor a provocat căderea lui Ceauşescu, dând peste cap toate scenariile puse în funcţiune, într-o secţiune a societăţii noastre s-a păstrat nostalgia acestei operaţiuni şi dorinţa experimentării ei periodice. Nu a fost an din aceşti ultimi patru, în care a doua jumătate a lui decembrie să nu fie marcată de marşuri, mitinguri şi chemări la răsturnarea Puterii. Rămasă, în ochii unora, ca reprezentând aceeaşi odioasă sursă de împiedicare a manifestării libertăţilor democratice. Cum se explică acest sentiment, chiar dacă el nu este împărtăşit de acea majoritate care preferă să-şi exprime opiniile la urne? De ce preşedintele Iliescu, al cărui nume a fost aclamat spontan, la Timişoara, în primele zile ale revoltei de acolo, ca fiind cel care avea girul moral să-l înlocuiască pe Ceauşescu, trezeşte acum în pături extrem de active politic, resentimente atât de mari încât conduc la incitări făţişe de lichidare fizică?

Dl Iliescu a fost acceptat, la revoluţie, cu o majoritate covârşitoare, ca fiind cel mai îndreptăţit să preia destinele societăţii. Autoritatea sa, bazată pe o lungă disidenţă - sau deosebire de opinii, cum vreţi să-i spuneţi - l-a calificat de drept ca lider necontestat al noului organism de putere creat în seara zilei de 22 decembrie. Autoritatea sa a sporit în perioada când a condus lucrările CPUN, lumea văzând în domnia sa unica persoană normală, realistă, în acel ocean de nebunie şi exaltare, însuşi dl Coposu a ajuns în situaţia de a-i propune, ca o alternativă Ia politizarea CFSN-ului, un loc în capul listei electorale a PNŢCD! Toate aceste lucruri au fost hotărâtoare în scorul categoric pe care l-a înregistrat la prezidenţiale din '90. Ba, mai mult, după doi ani de agitaţii de stradă, cu nelipsitul "Jos Iliescu", în ’92, câştigă din nou alegerile cu o majoritate confortabilă.

A fost un moment de cumpănă pentru propaganda antiprezidenţială, aceasta părând să se resemneze în faţa verdictului urnelor. Pentru că, iată, acum, în acest al patrulea decembrie, sloganurile şi marşurile să fie reluate cu îndârjire, iar preşedintele să fie prezentat ca un veritabil continuator al lui Ceauşescu, în ciuda multiplelor evidenţe ce-i caracterizează atât demersul democratic, cât şi decizia în continuarea Reformei şi drumului spre economie.

Octavian Andronic

Statele Unite ne ţin aproape:
1. USA; 2. ELVEŢIA; 3. COLUMBIA; 4. ROMÂNIA