Share
Casa Verde - ca-n Vestul Salbatic!

Punctul pe Y / miercuri 07 iulie 2010 Nr: 3074

"Casa Verde" - ca-n Vestul Salbatic!

Amanat din motive de criza aproape doi ani, programul 'Casa Verde', de stimulare a introducerii de tehnologii neconventionale de energie pentru incalzire a fost relansat luna trecuta de ministrul Borbely. Fata de proiectul initial s-au introdus cateva modificari, intre care si accesul persoanelor fizice la program, dar si scaderea considerabila a plafonului de cheltuieli ce vor fi decontate - cam pe la jumatatea pretului unei instalatii solare.

E bine si-asa! - si-au spus cei care au asteptat cu sufletul la gura acest gest al statului. Numai ca tot dl Borbely le-a trantit in nas noutatea majora: nu se mai acrediteaza firme care sa faca montajul. Ci, pur si simplu, se va proceda dupa formula 'primul venit, primul servit'!

Nu stiu daca mai tineti minte un western celebru, din antologia genului: 'Cimarron'. Era vorba acolo despre colonizarea statelor din vestul Salbatic. Formula gasita de autoritatiile vremii seamana izbitor cu aceea a ministrului Borbely. Cei care doreau sa puna mana pe un lot de teren unde sa se stabileasca si sa-si incropeasca o gospodarie, participau la un concurs. Se aliniau la start, fiecare cu mijlocul de locomotie pe care-l avea la indemana: unii cu trasuri trase de mai multi cai, altii cu telegute tractate de asini, altii calare, altii pe jos - intr-o diversitate de sanse totala. Desigur, cei mai bine dotati, cei mai iuti, puneau mana pe loturile cele mai bune, iar ultimii se multumeau cu ce mai ramanea.

Deosebirea programului 'Casa Verde' este ca aici ultimii nu se aleg cu nimic. Ministerul are un fond, evident nu prea mare, si cand acesta se epuizeaza, cursa inceteaza automat.

Pe fond, ideea nu e rea. In cazul listelor cu firme autorizate, se puteau produce multe abuzuri prin selectarea pe spranceana. Am insa impresia ca pentru noua formula nu s-a facut nicio simulare, pentru a se vedea in ce conditii se desfasoara. Daca nu cumva in acest fel suma neregularitatilor nu poate fi mai mare. Dincolo de faptul ca acest sistem, ca-n Vestul Salbatic, nu prea este compatibil cu spiritul democratiei si transparentei. Ci reprezinta, mai degraba, un soi de 'hei-rup' menit sa bifeze, oricum, inca o tema ramasa in suspensie...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3264.phtml