Publicat: 21 Februarie, 2020 - 08:45

Legea prevenţiei diabetului a fost înregistrată azi în Parlamentul României fiind o premieră pentru sistemul medical românesc şi una dintre puţinele iniţiative similare din Europa. La mai puţin de un an de la lansarea sa, Forumul Român de Diabet înregistrează primul succes notabil şi anunţă că 92 de parlamentari de la toate partidele politice şi-au asumat să pună în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege pentru reglementarea unui program naţional de prevenţie în diabet.

Proiectul de lege are la bază recomandări făcute de comunitatea medicală şi necesitatea sa este explicată de faptul că unul din zece români suferă de diabet, în timp ce unul din trei are de prediabet.

"Spre deosebire de alte boli cronice grave, diabetul presupune un sistem mult mai amplu de măsuri care să conducă la scăderea incidenţei", a declarat profesorul Romulus Timar.

În urma unor ample consultări realizate în a doua jumătate a lui 2019 au fost identificate o serie de măsuri prioritare privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului şi încurajarea unui stil de viaţă sănătos. Comunitatea medicală le-a înaintat membrilor comisiilor de sănătate din Parlament pentru adoptarea unei politici publice privind prevenţia diabetului.

"Avem multe oportunităţi pentru a reduce prevalenţa diabetului, însă este necesar să implementăm o serie de măsuri imediate de prevenţie", a declarat profesor Gabriela Roman.

Programul naţional de prevenţie a diabetului cuprinde:

- măsuri în domeniul educaţiei pentru un stil de viaţă sănătos

- măsuri pentru depistarea precoce a diabetului;

- organizarea datelor de sănătate pentru urmărirea evoluţiei stării de sănătate a persoanelor aflate la risc şi pentru un management eficient al celor deja diagnosticate;

- prevederi care susţin implicarea autorităţilor locale astfel încât comunităţile să poată beneficia de infrastructura adecvată pentru un stil de viaţă sănătos (alimentaţie corectă, activităţi sportive, acces la informaţii etc.).

Dată fiind gravitatea acestei condiţii medicale, precum şi impactul pe care îl are asupra celor diagnosticaţi cu diabet, dar şi a familiilor lor, o politică unitară şi transparentă la nivel naţional pentru prevenţie în diabet este esenţială în vederea scăderii incidenţei bolii în rândul populaţiei.

Forumul Român pentru Diabet este o platformă de colaborare care reuneşte pe toţi cei interesaţi de prevenţia, diagnosticarea şi managementul integrat al diabetului zaharat, inclusiv Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice alături de Federaţia Română de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice. Iniţiativa se alătură celei similare create la nivelul Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice şi Forumului European al Diabetului.

Tag-uri Institutii: