Publicat: 19 Noiembrie, 2013 - 10:43
Share

levii din 12 şcoli bucureştene şi din Cluj Napoca vor putea participa la cursuri de educaţie medicală şi de prim ajutor şi vor beneficia de Ghidul "Sunt primul ajutor! Spa junior".

"Începem să explicăm noţiuni elementare de igienă şi apoi trecem la cele mai complexe precum acordarea primului ajutor", a declarat autorul ghidului, redactorul radio Bucureşti FM, Mihaela Arion.

Ea a precizat că în câteva zile programul va începe să fie derulat şi în şcolile din Cluj şi a accentuat importanţa acestor cursuri pentru copii.

Este important ca, beneficiarii acestui proiect să înveţe cum să reacţioneze în situaţii critice, să ştie să se salveze singuri în situaţii de urgenţă, să ştie cum şi când să apeleze la 112 a spus Mihaela Arion.

Publicul ţintă este format din elevi din clasele I - VIII, din şcolile desemnate ca ,,Centre pilor,, câte două din fiecare sector din Bucureşti.

Coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Alis Grasu, a afirmat că proiectul este unul pentru implementarea educaţiei medicale şi acordarea primului ajutor în şcoli.

"Participă 12 şcoli, câte două din fiecare sector. Un lucru important este să dezvoltăm la copii empatie, grija faţă de aproape, de a-i acorda primul ajutor. Aceste cursuri se vor derula pe module, vor fi atât activităţi practice, cât şi teorie. Se va insista şi pe ceea ce trebuie să spună copiii când vor apela serviciul 112.

Se lucrează pe bază de voluntariat, în prezent fiind implicaţi 12 instructori medici şi asistente de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi de la Societatea de Salvare Bucureşti, dar numărul acestora va creşte. Pentru început ne-am gândit la o oră pe săptămână, însă luăm în calcul, în funcţie de programul copiilor şi al cadrelor didactice şi să ajungem la două ore la două săptămâni. Programul pilot va începe la 1 decembrie după ce vor fi trimise în şcoli ghidurile. Proiectul va fi derulat pe tot parcursul anului acesta şcolar", a precizat Alis Grasu.

Prezent la evenimentul de lansare, directorul Serviciului de Transmisiuni Speciale, general Marcel Opriş a spus că iniţiativa este una extraordinară şi a subliniat importanţa serviciului de urgenţă 112.

"Îniţiativa de a începe cu omuleţii mi se pare extrem de valoroasă, mai ales că sunt mulţi participanţi. Este foarte important să fie folosit acest tezaur, serviciul 112.
Aproape că nu este săptămână când clase de elevi să nu viziteze STS pentru a vedea cum funcţionează serviciul 112", a spus Opriş.

Inspectorul din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Diana Melnic, a precizat că ghidul va fi distribuite gratuit în cele 12 şcoli pilot şi a susţinut că acesta este un foarte bun auxiliar pentru clasele I-VIII, pentru că îşi propune multe activităţi de formare şi informare.

"Nemulţumirea este că avem doar 12 şcoli, însă în anul viitor se are în vedere extinderea la alte 10 şcoli din fiecare sector. Nu se vor da note", a spus Melnic.

Proiectul pilot de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii este realizat de Societatea de Salvare Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, Ilfov, Serviciul de Transmisiuni Speciale cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Autor: Cornelia Stanciu