Publicat: 6 Iunie, 2015 - 12:03
Share

Mii de credincioși romano-catolici din București, printre care mulți tineri și copii, toți preoții din parohiile capitalei, călugări și călugărițe, vor participa duminică, 7 iunie 2015, la procesiunea cu Preasfântul Sacrament, din sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, organizată de Arhiepiscopia romano-catolică de București. La sfârșitul procesiunii, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, va prezida Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Sfântul Iosif.

În timpul procesiunii, IPS Ioan Robu va purta Sfânta Taină (Sfânta Împărtășanie), iar copiii, îmbrăcați în hăinuțe albe de sărbătoare, vor presăra petale de flori în fața Preasfântului Sacrament. Această procesiune este o manifestare publică a credinței în prezența reală a Domnului Isus Cristos în mijlocul nostru cu Trupul și Sângele său, sub forma pâinii și vinului.

Procesiunea va începe la ora 16.00 la Biserica Italiană Preasfântul Mântuitor (B-dul. N. Bălcescu, nr. 28), va continua apoi pe traseul: str. Onești, Piața Revoluției, strada situată între Biserică Crețulescu și Palatul Regal, str. Ion Câmpineanu, str. Luterană și se va încheia la Catedrala Sfântul Iosif (Str. G-ral Berthelot, nr. 19) în jurul orei 16.45.

Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, prin care este celebrat într-un mod deosebit Misterul Euharistiei (al Sfintei Împărtășanii), încheie ciclul sărbătorilor de după Paști. Aceasta datează din secolul al XIII-lea, fiind introdusă mai întâi în dieceza de Liege (Belgia) și extinsă apoi în Olanda și vestul Germaniei. În 1264, Papa Urban al IV-lea (care fusese arhidiacon la Liege), a fixat Sărbătoarea Trupului lui Cristos pentru întreaga Biserică Romano-Catolică, încredințându-i Sfântului Toma de Aquino alcătuirea textelor liturgice corespunzătoare. Fastul sărbătorii a fost sporit mai apoi de introducerea procesiunii, atestată deja în 1279, la Koln (Germania). Aceasta a devenit un eveniment important în multe orașe, desfășurându-se cu participarea suveranilor, nobililor, înalților funcționari și a membrilor breslelor. Obiceiul de a arunca petale de flori pe drumul pe care trece procesiunea a dat naștere unor forme deosebite de decorațiuni florale, cum este Înfiorata — un covor natural realizat din petale de flori, tradiția luând naștere la Roma, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Astăzi, cele mai renumite covoare de flori în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului sunt realizate în Italia, Franța, Spania, Germania, Polonia și Guatemala.

Pr. Francisc Doboș

Purtător de cuvânt