Publicat: 11 Iunie, 2014 - 08:29
Share

În perioada 11-13 Iunie 2014 va avea loc unul din cele mai importante evenimente medicale ale verii, o premieră pentru România, şi anume primul Curs Est-European de Epileptologie susţinut de ILAE (financiar şi ştiinţific), manifestare ce se va desfăsura la Cheile Grădiştei, Braşov. Evenimentul este organizat local de Societatea Română de Neurologie Pediatrică, Societatea de Neurologie din România, Fundaţia Româna de Neurologie Pediatrică, cu implicarea Rotary şi Rotaract OCTO Bucureşti.

Cursul Est-European de Epileptologie este primul curs de profil de o asemenea magnitudine organizat in această parte a Europei şi va reuni la aceeaşi masă experţi mondiali în epileptologie, dintre care fac parte şi specialişti români şi din alte ţări Est-Europene, care vor prezenta bazele epileptologiei moderne pe marginea experientei personale, medicilor din Estul Europei care doresc să se formeze ca viitori epileptologi.

În cadrul cursului, care se adreseză în special medicilor neurologi pediatri şi de adulţi, pediatrilor, psihiatrilor şi neurochirurgilor, vor fi prezentate informaţii referitoare la semiologia epilepsiei, terminologia și diagnosticul etiologic, diagnosticul diferențial, aspectele EEG și imagistice ale epilepsiei. Un accent deosebit se va pune pe tratamentul acestei boli: monitorizarea epilepsiei, tratamente moderne, tratamente alternative (dieta ketogenică și VNS) dar și metode chirurgicale care se dezvolta rapid in toate ţările Est-Europene, un exemplu fiind centrul din Bucureşti.

Aspectele teoretice vor fi prezentate în mare parte pornind de la practică - prezentarea de cazuri clinice, iar specialiştii vor fi implicaţi în discuții interactive.

ILAE-RO
La nivelul României există aproximativ 200 000 de persoane care suferă de epilepsie, din care 70 000 sunt copii. Ceea ce este însă important de ştiut este faptul că epilepsia este o boală tratabilă pentru un procent important de pacienţi! În prezent, există tratament medicamentos pentru epilepsie care poate să ţină crizele sub control, iar 80% dintre oamenii trataţi pot opri tratamentul după 2 ani şi pot rămâne fără crize. Oamenii cu epilepsie pot avea o viaţă normală daca sunt corect trataţi.
Aproximativ 30% dintre persoanele cu epilepsie sunt rezistente la tratamentul medicamentos, iar o parte din aceştia beneficiază de alte tratamente: chirurgia epilepsiei, stimulare vagala, dieta cetogenică, terapii care au început să fie aplicate şi în ţara noastră.

Dr. Dana Craiu, şef Disciplină Neurologie Pediatrică II la Facultatea de Medicină, UMF "Carol Davila" şi şef Secţia Clinică Neurologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”, Bucureşti este cea care a anticipat necesitatea unui astfel de curs, care să ducă la creşterea nivelului de pregătire a medicilor din Estul Europei în domeniul Epileptologiei cu costuri reduse pentru aceştia, fenomen care va duce la îmbunătăţirea tratamentului pacienţilor cu epilepsie: „Ideea acestui curs s-a născut după ce am organizat împreuna cu Dr. Ioana Mindruta 4 cursuri anuale în România sub umbrela SRNP şi SNR, pentru a creşte înţelegerea epilepsiei şi a tratamentelor pentru epilepsie, incluzând chirurgia epilepsiei, în rândurile medicilor români. Pentru Europa şi pentru ILAE este important ca în această zonă să existe medici pregătiti la un nivel foarte înalt, permiţând pacienţilor să beneficieze de protocoalele de investigare şi tratament în vigoare, dar şi de cele mai noi metode de tratament. Un exemplu pentru România care va fi împărtăşit colegilor din alte ţări Est-Europene este chirurgia epilepsiei, existând un centru – Bucureşti – care poate furniza aceste servicii. Acest centru include secţia copii – Spitalul Alexandru Obregia – Secţia de neurologie Peidatrică – echipa Conf. Dr. Dana Craiu, pentru evaluare prechirurgicală noninvaziva la copii, secţia adulţi – Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – Clinica de neurologie, cu investigare prechirurgicală invazivă – metoda Stereo-EEG – specialist Şef Lucrări Dr. Ioana Mindruta, Spitalul Bagdasar-Arseni – Secţia de explorări funcţionale – echipa Dr. Jean Ciurea, ajutate de Univesitatea Bucureşti- Fizica – echipa Conf. Dr. Andrei Barborica.”
Cursul de la Cheile Grădiştei este deja un mare succes de participare – în jur de 100 participanţi înscrişi incluzând lectorii, ilustrând nevoia acută de formare în domeniul Epileptologiei în această parte a Europei, incluzând România, Bulgaria, Moldova, Ukraina, Croatia, Rusia, dar şi alte ţări (Nigeria).
ILAE-RO
Principalul avantaj al acestui curs, în afara dobândirii cunoştinţelor de înalt nivel în domeniul epileptologiei, este posibilitatea de interacţiune cu medici din ţările din jur, colaborare viitoare în ceea ce priveşte diagnosticul, tratamentul sau viitoare cercetări.

De asemenea, Dr. Dana Craiu susţine următoarele: “Cursul va continua în alte ţări ale Europei de Est în acest format, ca un curs migrator şi indeplineşte în acest moment, prin interesul pe care l-a trezit, condiţiile de a deveni, începând cu anul 2015, un curs de baza („core course”) al ILAE. Suntem foarte fericiţi ca medicii romani pot sa participe la un curs de nivel international aici, la noi acasa, cu costuri minime!”

Directorii Cursului East-European de Epileptologie sunt Dana Craiu (RO), Stanislav Groppa (Rep Moldova), Alla Gueckht (RU), iar dintre invitaţi îi enumerăm pe: Meir Bialer, şeful CEA-International League Against Epilepsy, Helen Cross, vicepreşedinte International League Against Epilepsy, Alla Gueckht, preşedinte Comisia Global Outreach a ILAE, precum şi experţi epileptologi: Walter van Emde Boas şi Thea Gutter din Olanda, Hans Holthausen din Germania, Lorella Minotti din Franţa, dar si experti epileptologi din Romania si Tarile de Est: Ioana Mindruta, Cristina, Panea, Petia Diova (BG) – membra a Comisiei Pediatrice a ILAE, Hrvoje Hecimovic (Cr), organizator a multiple cursuri de chirurgia epilepsiei in zona mediteraneeana, etc.

Ce este epilepsia? Epilepsia este o boală cronica care afectează creierul. Celulele creierului sunt legate între ele în reţele şi asigură toate funcţiile (mişcare, vorbire, senzaţii, gândire) prin semnale electrice şi chimice.Persoanele cu epilepsie prezintă descărcări electrice anormale în aceste reţele care produc crizele epileptice. Cauzele bolii sunt diferite – pot fi genetice sau datorate unei boli a creierului de natură malformativă, tumorală, traumatică, inflamatorie, metabolică, etc. La nivelul ţării există un număr mic de specialişti care diagnostichează şi tratează boala atât la copii cât şi la adulţi, iar formarea medicilor se face în ani de zile prin cursuri şi stagii speciale.