Publicat: 17 Aprilie, 2015 - 14:00
Share

Ministerul Afacerilor Externe a organizat joi, 16 aprilie 2015, împreună cu Facultatea de Drept a Universității din București, o prelegere a consilierului juridic al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Steven Hill.

Intitulată 'Perspectiva NATO asupra temelor actuale de drept internațional', prelegerea a cuprins atât descrierea organizării și funcționării NATO, cât și a principalelor provocări ale organizației în secolul XXI. Steven Hill a structurat prezentarea provocărilor NATO pe trei planuri, respectiv al responsabilității, descriind demersurile organizației de creare a unei structuri pentru soluționarea litigiilor din cadrul NATO; al ordinii juridice internaționale, încurajând studenții să susțină regulile de drept internațional; și al noilor amenințări de securitate, inclusiv în domeniul cibernetic.

Studenții români s-au arătat interesați în principal de perspectiva juridică a NATO în ceea ce privește evenimentele de securitate care au avut recent loc în Europa.

Cu ocazia vizitei la București, Steven Hill a avut și o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul căreia au fost abordate, în principal, chestiunile juridice care țin de funcționarea NATO. Consilierul juridic al NATO a subliniat cu această ocazie că dialogul permanent pe teme juridice cu reprezentanții statelor aliate este o prioritate a Biroului Afaceri Juridice al Organizației.