Publicat: 28 Martie, 2020 - 00:00
Share

Centrul de prevenire a Bolilor din SUA este în prima linie a luptei cu coronavirsul de acum. Centrul a publicat pe site o stastistică cu estimări pentru anul 2019/2020 legată de gripa obișnuită din SUA. Ce arată ea? Că în SUA s-au îmbolnăvit de gripă obișnuită între 38 si 54 de milioane de oameni. Dintre ei, 17-25 de milioane au fost la medic. Între 319.000 și 710.000 au fost internați. Estimarea deceselor cauzate de gripa obișnuită pentru anul 2019/2020 este de 23.000-59.000.

Sunt statistici pentru un an obișnuit. Stârnesc ele panica? Au închis economia? De ce nu? Pentru că virusul era cunoscut. Însă nu numai necunoscutul generează teamă. Teama poate fi provocată și în alte scopuri decât salvarea vieților.Este tema comentariului publicat in American Conservative de Peter Van Buren, fost funcționar în Departamentul de Stat al SUA.

 

Nu mi-e frică de cel care tușește lângă mine. Mi-e frică de cei care par să caute un Jim Jones.

Jones a fost fondatorul cultului Templul Popoarelor. Și-a înspăimântat adepții și le-a luat banii, iar apoi le-a condus viețile. S-a izolat în Guyana, unde a convins 900 de adepți să se sinucidă bând cianură cu suc Kool Aid. Oamenii înspăimântați pot fi determinați să facă orice. Au nevoie doar de un Jim Jones.

 

Așadar, este îngrijorător când un ”komisar politic” din presă precum Rick Wilson scrie pentru cei 753.000 de abonați ai săi de pe Twitter: ”Oamenii care s-au scufundat în teama lui Trump, care îi dau întâietate lui Trump fața de orice este just, care pretind că acest haos și această coruptie sunt de fapt o nouă era glorioasă, acești oameni vor plăti un preț îngrozitor. Îl merită”. Acest mesaj a fost apreciat de 82.000 de oameni.

The New York Times a scris că ”spectrul morții se întinde peste toată lumea, precum în ”Întâlnire la Samara” a lui John O’Hara, poate mai repede, lovindu-i pe cei vulnerabili”. Alții spun că Trump va anula alegerile prezidențiale si va conduce ca un Jim Jones. ”Toți cei care vor crede în vorbele lui Hannity (comentator conservator) sau Reagan ar putea deveni o amenințare ambulantă și care împrăștie picături contagioase pentru întregul public”, scrie The Washingto Post într-un articol de opinie. Beți nenorocitul de Kool Aid și plecați panicați în Guyana.

După anunțul stării de urgență, în piața din Manhattan era panică în stare pură. Am văzut o bătaie după ce un angajat a adus un bax mare de hârtie igienică pentru a umple raftul gol, iar unul dintre cei de la coadă a înșfăcat tot pachetul. A fost chemată poliția. Un polițist menținea ordinea. Spre lauda lor, polițiștii erau calmi. I-am auzit spunându-i unuia dintre bătăuși: ”Vrei să ajungi la închisoare pentru o pungă de bomboane. Calmează-te”. În afara New Yorului au explodat vânzările de arme de foc.

 

Panica pare să fie ceva ce poate fi declanșat și oprit sau care poate fi moderat într-un fel sau altul. Dacă înțelegem asta, atunci putem pricepe ce se întâmpla cu adevărat.

Nu trebuie să ne întoarcem în timp. Chiar acum, în spatele coronavirusului, avem de-a face cu gripa obișnuită din fiecare an. Au murit de această gripă circa 12.000 de americani, iar 13 milioane au fost infectați din octombrie 2019 și până în martie 2020. Rata mortalității este foarte mare (până acum, coronavirusul a infectat 60.653 americani și a ucis 819). Mai precis: au murit mai mulți oameni de gripă în SUA decât au murit de coronavirus în China, Iran și Italia la un loc. De două ori mai mulți, de fapt. Pentru a fi și mai cinici, nimănui nu-i pasă de asta. De ce?

 

Primul caz de gripă porcină H1N1 a apărut în aprilie 2009. Abia șapte luni mai târziu Obama a declarat urgență națională, moment în care Centrul pentru Prevenirea Bolilor declara că 50 de milioane de americani au fost infectați, unul din șase americani, și că 10.000 au murit. În primele luni, Obama nu avea un secretar al Sănătății și 19 posturi importante erau vacante, printre care cel de la Administrația Alimentelor și Medicamentelor. Nu avea șef nici Centrul de Prevenire a Bolilor. Asta era important, pentru că, în primele zile, doar acest centru putea să facă testele pentru virus (vă sună cunoscut?). Cu toate astea 66% dintre americani considerau că președintele are grijă de ei. Nu era panică. De ce?

Desigur, Trump nu este Obama. Însă dacă credeți că totul e în alb și negru și că un singur om poate face diferența, asta înseamnă că nu știți nimic despre birocrație. Mulți dintre cei care au gestionat gripa porcină lucrează acum împotriva coronavirusului. De exemplu, șeful CDC, Anthony Fauci, lucrează în guvern din 1968 și s-a ocupat de ebola. Deborah Brix, șefa echipei speciale anti-coronavirus, lucrează în guvern din 1985 și a fost însărcinată de Obama cu combaterea HIV.

 

Poate că atentatele de la 11 septembrie sunt evenimentul cel mai frapant. Cei care l-au trăit își amintesc bine, își amintesc de nivelul de alertă pe culori, de celulele jihadiste ascunse la orice colț, de senzația de neputință și deznădejde. Inamicul putea fi oriunde și nu puteam riposta. Însă s-a creat senzația unei camaraderii, pentru că democrații și republicanii spuneau aceleași lucruri. Nu era discordie. Însă panica era cât se poate de reală.

De ce? Ne-am panicat când s-a acționat pentru a fi panicați. Am fost ținuți calmi când nu era nimic de câștigat de pe urma panicii noastre (gripa porcină a căzut în mijlocul criziei imobiliare; erau suficiente alte motive de panică). După 9/11, populația panicata nu numai că a acceptat tot ce dorea guvernul, ba chiar a cerut și mai mult. Aproape toată lumea a aprobat războaiele din Afganistan si Irak. Patriot Act, care ne restrângea libertățile civile, a fost susținut de o majoritate covârșitoare. Nu a fost vreo dezbatere despre tortură, despre coloniile penitenciare pe care le-am creat peste hotare, despre asasinate, răpiri și alte orori. Poporul american a considerat că are o conducere competentă și l-a reales pe George W. Bush. Teama a devenit monedă de schimb a politicii.

 

Vreți un exemplu din 2020 despre cum se manipulează panica? Teama ca teroriștii pot folosi bombe lichide a făcut ca, de ani de zile,  Administrația pentru Securitatea Transporturilor să limiteze lichidele de bagajele noastre la 100 de ml. Acum, din cauza corona, au schimbat limita pentru dezinfectanții pentru mâini (care conțin alcool, inflamabil) la 300 de ml. Ce putem spune? Că circul securității s-a închis odata cu Broadway.

Se poate manipula și prin ordinele de mărime, pentru că ele fac ca frica să pară științifică. Ignorăm rata redusă a mortalității și ne concentrăm pe numărul de teste făcute. Însă oricâte teste am face, ele nu pot fi suficiente, nu vor fi niciodată suficiente, așa cum niciodata un ajutor post-dezastru nu va veni la timp. Testele nu sunt doar despre a descoperi extinderea virusului. Pentru cei care au asemenea interese, testele sunt o modalitate de a inventa o cursă contra cronometru pe care să nu o putem câștiga vreodată, deci testele vor fi dovada eșecului nostru. Gândiți-va cât de nefezabil este ca toată lumea să facă test. În SUA sunt 331 de milioane de oameni. Testarea a 10% dintre ei înseamna 4,7 milioane pe zi, iar ceilalți 90% nu pot decât să-și țină repirația de emoție. Testarea la cerere nu este realistă la scara asta. Va funcționa doar testarea selectivă.

Experiența Coreei de Sud ne poate ajuta. Acolo sunt testați 20.000 pe zi. Doar 4% ies pozitivi. Este un efort uriaș pentru o asigurare palidă. Testele sunt bune pentru a demonstra cât de importanta este distanțarea socială. Însă funcționează și metoda dură de distanțare socială din China. Testele nu vindecă. Poți să ascunzi numărul infecțiilor nefăcând teste (sau să spui numărul acesta pentru a stârni frica). Însă oamenii bolnavi vor apărea la spitale și la morga. Testele atrag presa, însă morbiditatea este cel mai limpede parametru.

 

Va veni o vreme a deconturilor și a certurilor în privința responsabilităților. Aceasta vreme nu este acum, în mijlocul evenimentelor. Ne putem întreba ce motive au jurnaliștii să-l întrebe pe președinte despre lucruri menite să submineze încrederea. Dacă reușesc să facă asta, vom ajunge în curând să sărim unul la altul. Ni se va spune: ai votat pentru el, uite unde ne-a adus. Dacă votezi pentru Bernie Sanders, va câștiga Trump și vom muri cu toții. Ni se va reproșa că am cumpărat ultimul sul de hârtie igienică, ni se va reproșa că ne permitem un tratament, iar alții nu. Ni se va reproșa că putem lucra de acasă, iar alții nu. Așteptați să vedeți ce se va întâmpla când conceptul de triaj medical (care există demult) va fi prezentat distorsionat de presă drept „privilegiu”. Iar atunci se va dezlănțui urgia în unitățile de primiri urgențe. Am putea ajunge să ne omorâm unul pe altul chiar și după ce virusul va fi dispărut.

Cel puțin ni s-au impus precedente în ce privește controlul deciziilor personale, controlul vieții civile, controlul libertății de mișcare și adunare, controlul educației, orașe blocate, un rol mai mare al armatei în sănătate. Profesorilor, să nu vă mire dacă veți rămâne mai puțini și cu ore mai puține în viitorul fără virs, asta în favoarea învățământului online. Este ca și cum cineva profită de frica noastră și se folosește de ea în scop personal și pentru profitul personal.

Avem multe motive să acționăm cu prudență. Dar nu sunt motive de frică și panică. Frica care este promovată nu are o bază rațională comparând cu gripa porcină din 2009 și cu gripa obișnuită. 9/11 este un exemplu groaznic despre cât de ușor sunt manipulați oamenii speriați. O mare parte din contribuția noastră la depășirea acestui dezastru este să rămânem calmi și să-i ajutăm pe alții să facă asta.

Lucrurile pot fi văzute doar într-un fel. Însă acum se pare că prea mulți caută un Jim Jones.” ( American Conservative )

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: