Publicat: 26 August, 2018 - 16:15
Share

Cea de-a 52-a editie a Campaniei "Sanatate pentru Sate" desfasurata de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului s-a desfasurat sambata, 25 august 2018, in localitatea Carbunesti, judetul Prahova. De aceasta actiune a voluntarilor au beneficiat peste 100 de localnici care au primit asistenta medicala gratuita. Echipa de voluntari a fost formata din medici specialişti în cardiologie, medicina interna, diabet si nutritie, gastroenterologie, dermato-venerice, recuperare medicala, chirurgie plastica, psihologie și medicina de familie. S-au facut, de asemenea, si investigatii EKG si de ecograf.

Inainte de inceperea actiunii, doctor Oancea Anca, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a mentionat:
“Consider ca este o activitate benefica pentru ambele parti, atat pentru localnicii de aici care nu se pot deplasa din diverse motive la doctor, cat si pentru medicul satului, care nici el nu poate patrunde toata patologia. Patologia este diversa, noi beneficiem si de un ecograf destul de bun, organizarea este foarte buna, noi ne stim deja a ne organiza de atatia ani de cand mergem in campanii, sper sa iasa foarte bine, asa cum iese de obicei.

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a subliniat: "Este o activitate foarte reusita, aceasta datorita faptului ca au participat un numar de 17 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, dintre care 14 au reprezentat personal medical specializat. Toti pacientii au beneficiat de investigatii EKG si de ecograf. A fost o campanie foarte utila pentru oamenii din localitate, au fost depistate probleme grave de sanatate. In urma cu un an de zile medicul de familie din sat a decedat si o buna perioada de timp nu au avut deloc medic de familie, iar in prezent este un medic de familie care vine in localitate doar de doua ori pe saptamana. Comunitatea de aici este imbatranita, oamenii se deplaseaza destul de greu catre prima unitate spitaliceasca si de aceea sunt atatea probleme de sanatate. Au fost si opt cazuri de persoane nedeplasabile pentru care ni s-a solicitat deplasare acasa la pacienti, astfel ca am format o echipa mobila si am mers la domiciliul acestora. Pana in present, din 2015 cand a inceput Campania "Sanatate pentru Sate" avem un numar de circa 7000 de beneficiari, un numar destul de mare, am mers in foarte multe localitati. Campania “Sanatate pentru sate” mai are o alta componenta, “Campania de Preventie si Educatie pentru Sanatate”, care are peste 12000 de beneficiari din 13 judete ale tarii, o campanie adresata scolilor si liceelor din mediul rural carora le transmitem informatii despre sanatate, tocmai pentru a preveni aceste probleme cu care se confrunta aceste comunitati".

Cu fiecare actiune desfasurata, echipa se mareste pentru ca noi medici si personal medical se alatura campaniei" Sanatate pentru Sate". Doctor Driga Maria-Magdalena, medic rezident chirurgie-plastica, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: “Sunt pentru prima data in campania “Sanatate pentru sate”, in ceea ce priveste specializarea mea, am intalnit pacienti cu cicatrici, carora le-am recomandat tratament chirurgical de specialitate, pentru a-I grefa, pentru a le rezolva cicatricile retractile, le-am recomandat diverse creme. Am intalnit pacienti cu alunite transformate. De asemenea, acestia ar trebui vazuti si rezolvati chirurgical, am intalnit tot felul de probleme dermatologice rezolvabile prin creme. Oamenii sunt foarte receptivi, apropiati de medic si foarte ascultatori. Mi-a placut foarte mult activitatea, eu am mai facut voluntariat si in facultate si mi-as dori sa mai revin pe viitor.”

Doctor Bughet Loredana- Camelia, medic rezident medicina interna, a punctat: “Este pentru prima data cand particip la un asemenea proiect, am intalnit pacienti in varsta, unii dintre ei cu tratament cronic, foarte multi pacienti hipertensivi, unii dintre ei si obezi, diabetici, care trebuie investigati, foarte multi dintre ei nici analize de sange nu au efectuate, astfel ca eu consider foarte oportuna activitatea aceasta”.

Crista Luceta-Alexandra, asistent medical generalist, de asemenea, venita pentru prima data, in aceasta campanie, a spus:
“Este prima data cand particip la campania “Sanatate pentru sate”, mi se pare o activitate foarte interesanta, incercam sa ajutam oamenii de la tara care nu au bani si nu au posibilitati sa plece in oras sa isi faca toate investigatiile necesare. Astazi, de exemplu, m-am ocupat de partea cardiologica, aflam daca oamenii au probleme cu inima, daca au modificari. Este o activitate foarte apreciata de oamenii de la tara, din ce observ.”

Preotul Constantin Manea, de la Parohia Carbunesti, judetul Prahova, a argumentat: “Multumim in primul rand lui Dumnezeu si Preafericitului Parinte Patriarh  Daniel ca a dat inalta binecuvantare pentru acest proiect numit “Sanatate pentru sate”. Credem ca dupa indemnul Mantuitorului care spune “Bolnav am fost si m-ati cercetat”, practic, se implineste aceasta porunca!  Aici, si cu precadere la sat se afla foarte multi oameni in varsta, bolnavi, iar la noi in comuna media de varsta este peste 65 de ani. Totusi, sunt oameni gospodari, oameni muncitori, dar, care pun pe primul loc, din nefericire, treburile gospodaresti si mai putin sanatatea si ajung in cele din urma la doctor, de cele mai multe ori prea tarziu.  De aceea, credem ca aceasta initiativa a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului este binevenita in comuna noastra, Carbunesti, comuna care are foarte multi oameni bolnavi, foarte multi oameni in varsta, foarte multi oameni care au nevoie de indrumare medicala, caci de cea spirituala ne ocupam noi, preotii, de cea sociala se ocupa Primaria. Multumim din suflet voluntarilor care astazi au venit, tuturor celor implicati in acest proiect si Dumnezeu sa sporeasca si sa inmulteasca  aceste frumoase fapte bune care ajung la inima omului.”

“Este foarte bine pentru noi ca au venit acesti medici aici, la noi in comuna. Noi avem medic in comuna doar doua zile pe saptamana, martea si joia. La medic mergem cand putem, cand sunt bani, cand nu sunt bani. Cel mai apropiat spital este la Ploiesti, mai era unul la Baltesti, insa a fost inchis”, a spus unul dintre pacienti.

Un alt pacient considera ca: “Este foarte, foarte bine ca a venit aceasta caravana cu medici si aici la noi, mai ales ca suntem foarte departe de oras si ne vine foarte greu sa mergem sa facem o analiza sau un consult. Nu avem cuvinte sa le multumim pentru acest mare efort pe care l-au facut, pe caldura asta sa vina aici, este mare lucru si le multumim din suflet ca au venit si ii mai asteptam ca avem nevoie, suntem batrani, neputinciosi.”

Un alt pacient, bucuros ca a reusit sa ajunga si el la consultatii, spune: “Eu sunt constructor, vin de la o lucrare, era sa si uit sa vin incoace, bine ca m-a sunat o vecina sa imi aminteasca sa merg sa consult. Am facut EKG si urmeaza sa merg la alti medici. Voluntarii au facut un gest foarte frumos, sunt de apreciat!”

“Activitatea mi s-a parut bine organizata, eu am mers la EKG si la ecografie, vreau sa mai merg la interne pentru ca am niste probleme”, a spus o alta pacienta.

Aceste feed-back-uri ale pacientilor reprezinta motorul actiunilor pe care voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului le organizeaza, este principalul factor motivator al intregii lor activitati. De dragul si spre ajutorul acestor oameni, voluntarii se deplaseaza sute de kilometri in zile de weekend, petrecand zeci de ore si cautand sa ofere sprijin si ajutor semenilor lor. Aceasta dragoste fata de aproapele le este insuflata de parintele lor duhovnic – Arhimandritul Cirpian Gradinaru de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului – initiatorul si coordonatorul tuturor campamiilor social-filantropice desfasurate de echipa de voluntari.

Localizare: 

Geolocation is 45.23333299999999, 26.199999899999966