Publicat: 1 Noiembrie, 2012 - 13:29
Share


 Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu o amendă de aproape 5,6 milioane euro, pentru trucarea a două licitaţii, organizate de Transgaz.

Companiile ar fi făcut o înţelegere de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate în perioada 2009 - 2011, pentru atribuirea unor contracte de racordare la gazele naturale.

”Avem dovezi că aceste companii s-au înțeles asupra conținutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitații, schimbând informații comerciale sensibile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Astfel, firmele Condmag şi Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milione de euro) şi, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi" organizată în anul 2009.

 De asemenea, firma Moldocor a fost amendată cu 2,235 milioane de lei (500.000 euro), iar T.M.U.C.B. cu 11,38 milioane de lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Conductă de transport gaze 20'' Giurgiu Ruse" organizată în anul 2011. Trucarea licitaţiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenţi, firma T.M.U.C.B. transmiţând firmei Moldocor informaţii confidenţiale cuprinse în oferta sa financiară.

 "Avem dovezi că aceste companii s-au înţeles asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, schimbând informaţii comerciale sensibile. Înţelegerile de trucare a licitaţiilor, reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la achiziţionarea, de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa investigaţia", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.