Publicat: 31 Martie, 2020 - 16:46
Share

Senatorul USR Gheorghe Dircă a susţinut marţi că există un viciu de procedură cu privire la organizarea şedinţei de plen a Camerei superioare a Parlamentului, nefiind de la început cvorum pentru derularea sesiunii online.

"Până la acest moment nu am primit acele dispozitive care pot asigura votul la distanţă, motiv pentru care suntem obligaţi să votăm prin telefon. Procedura propusă este împotriva Regulamentului. Faptul că votăm la distanţă este contrar art. 110, mai mult, pentru a începe şedinţa de plen, noi avem nevoie de cvorum. Nu putem verifica în acest moment dacă există şi toţi parlamentarii sunt conectaţi. Faptul că (...) vom vota după două ore nu acoperă acest viciu de procedură. Noi nu avem capacitatea să ştim câte persoane participă efectiv la această şedinţă, motiv pentru care vă rog să revenim la procedura pe care am discutat-o în Biroul permanent şi, cu tot respectul pentru liderii grupurilor, ei nu pot adopta o hotărâre care să depăşească Regulamentul Senatului", a spus Dircă.

El a adăugat că orice hotărâre trebuie să se încadreze în Regulament şi a solicitat verificarea cvorumului de şedinţă.

"În caz contrar, cred că dezbaterea parlamentară dispare cu totul, urmând ca peste două ore cineva să fie sunat şi, indiferent de locul în care se află şi faptul dacă a urmărit sau nu dezbaterea, să voteze aşa cum a primit o listă de la liderul de grup", a mai susţinut Dircă.

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a amintit că modificarea Regulamentului a fost adoptată săptămâna trecută, iar procedura a fost considerată regulamentară.

"Vă aduc aminte, legat de cvorum, Decizia CCR 1.237 din 2010, care face distincţie între cvorumul de lucru şi cel de vot. CCR a precizat foarte clar că nu este nevoie de un cvorum de lucru demonstrat. (...) Ceea ce este important - ca la momentul votului să existe cvorum şi să existe majoritatea necesară adoptării proiectului de lege sau respingerii. Or, acest lucru se demonstrează, ca de obicei, prin vot", a precizat Corlăţean.

Florian Bodog, viceliderul grupului PSD, a subliniat că, în prezent, trebuie adoptate proceduri excepţionale.

"Nu este pentru prima dată când USR doreşte să tragă de timp pentru a nu putea reglementa. Suntem într-o situaţie de excepţie, în care toate punctele înscrise pe ordinea de zi sunt de o importanţă deosebită pentru România", a spus Bodog.

Joia trecută, într-o şedinţă de plen desfăşurată în sistem online, Senatul a modificat Regulamentul Camerei superioare, astfel încât, în situaţii excepţionale, şedinţele comisiilor, plenului, Comitetului liderilor grupurilor parlamentare şi Biroului permanent să se poată desfăşura prin mijloace electronice.

Senatorii, care au votat prin apel nominal efectuat telefonic, au exprimat 103 voturi 'pentru' (PSD, USR, UDMR, ALDE şi PMP) şi o abţinere. 25 de senatori PNL au anunţat că sunt prezenţi la şedinţă, dar că nu votează, pentru a nu încălca Regulamentul în vigoare.

Decizia declarării unei astfel de situaţii excepţionale îi revine Biroului permanent al Senatului, după consultarea Comitetului liderilor grupurilor parlamentare. 

Tag-uri Institutii: