Publicat: 22 Iunie, 2020 - 07:11
Share

În urma împușcăturilor din 20 iunie, o persoană a murit

Ministerul de Externe al Pakistanului a exprimat a doua oară într-o săptămână protestul sau fata de încălcarea condițiilor de încetare a focului de pe linia de control din Kașmir.

Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei Indiei din Capitala Pakistanului, Islamabad, Gaurav Ahluwalia, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe, unde I s-a inmanat un protestat în legătură cu încălcarea încetării focului de către forțele indiene de-a lungul liniei de control, pe data de 20 iunie.

 

"Numai în 2020, India a încălcat încetarea focului de 1.440 de ori", potrivit MAE pakistanez. "Astfel de acțiuni fără sens încalcă în mod clar acordul de încetare a focului din 2003". „Nerespectarea drepturilor omului și a normelor internaționale agravează, în continuare, situația tensionată [dintre cele două state] și reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa păcii și securității în regiune”, potrivit Pakistanului.

 

Teritoriul vechiului principat al Kașmirului a făcut obiectul unei dispute între India și Pakistan încă din 1947, când India Britanică, obținând independența, a fost împărțită în două State, pe motive religioase. În prezent, regiunea nu are o frontieră de stat: teritoriul său este împărțit de o "linie de control". În partea indiană, există grupuri active care pledează pentru separarea de New Delhi.

 

Relațiile dintre India și Pakistan s-au escaladat după ce, la 5 august 2019, New Delhi a anunțat o decizie de abolire a Statului Jammu și Kașmir și crearea a două teritorii de uniune în această regiune (unități administrative care au drepturi mai puține decât “statul”). În acest scop, Parlamentul indian a aprobat desființarea celui de-al 370-lea articol al Constituției, care dădea Statului Kasmir un statut special.

 

Islamabadul a condamnat o astfel de decizie și a refuzat să o recunoască drept o "chestiune internă a Indiei". În semn de protest, Pakistanul a coborât nivelul de reprezentare diplomatică de la Ambasador la Însărcinat cu Afaceri.

Ciprian Pop

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: