Share
8 Apr 2019 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Maraton cu dosarele cele mai grele la ÎCCJ, în debutul campaniei electorale pentru Parlamentul European(Jurnalul Naţional)
ăptămâna aceasta şi următoarea, care reprezintă şi debutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc pe 26 mai, sunt unele cu o miză extrem de importantă. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completurile de 5 judecători urmează, cel mai probabil, să pronunţe deciziile definitive în dosarele preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Deloc întâmplător, aceste momente juridico-penale se derulează concomitent cu aşa-zisele consultări declanşate de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, pentru stabilirea temelor care vor face obiectul întrebărilor care vor fi adresate la referendumul consultativ pe justiţie, anunţat de Preşedinţie că va fi organizat, de asemenea, pe data de 26 mai. Miza este uriaşă, pentru că, în fapt, ceea ce se va întâmpla în aceste două săptămâni la Înalta Curte poate influenţa, într-o primă etapă, rezultatul pe care ALDE şi PSD îl vor obţine la europarlamentare şi va da startul oficial al alegerilor prezidenţiale din toamnă. Şi un alt efect al deznodămintelor din perioada imediat următoare poate fi şi diminuarea artificială a dezvăluirilor care privesc trecutul de procuror comunist la Penitenciarul Aiud al actualului procuror general Augustin Lazăr.
Săptămâna aceasta, la Palatul Cotroceni, sunt organizate consultări cu partidele politice parlamentare, în vederea organizării referendumului consultativ prin intermediul căruia Klaus Iohannis intenţionează să scoată, la alegerile din 26 mai, cât mai multă lume la vot, sub pretextul răspunderii acestora şi la două întrebări pe care Cotroceniul le va adresa, la referendumul pe care îl va organiza, pe chestiuni de justiţie. Întâmplător sau nu, referendumul lui Iohannis intră în linie dreaptă concomitent cu două evenimente foarte importante care se vor derula succesiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.Primul eveniment are loc chiar astăzi, 8 aprilie, la Completul de 5 judecători, care trebuie să pronunţe decizia finală în dosarul în care DNA îl acuză pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de mărturie mincinoasă şi în care, în 22 mai 2018, liderul ALDE a fost achitat de completul de trei judecători, pentru că fapta nu există. La momentul în care se aştepta decizia pe fond, procurorii, conduşi atunci de Laura Codruţa Kovesi, precizau în faţa instanţei că “apreciem că dincolo de orice dubii rezultă săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă pentru care solicităm condamnarea la pedeapsa cu trei ani cu executare. Pedeapsa de trei ani e cea mai potrivită pentru a satisface scopul". Aprecierea DNA, în acest caz, însă, a fost una care nu i-a convins pe magistraţi. DNA a apelat la decizia instanţei de fond la Completul de 5 judecători, apelul începând să se judece la 18 noiembrie. Preşedintele completului, celebrul Iulian Dragomir, a formulat declaraţie de abţinere, însă aceasta a fost respinsă. Ulterior, în 25 februarie, instanţa a admis mai multe probe cu înscrisuri solicitate de DNA, dar şi audierea unor martori, printre care Şerban Mihăilescu, Dan Andronic, Dan Motreanu sau Victor Ponta, respingând, totodată, cererea lui Călin Popescu Tăriceanu de emitere a unor adrese către DNA Central şi Serviciul teritorial Braşov. O lună mai târziu, în 25 martie, instanţa a anunţat că a rămas în pronunţare pentru astăzi, 8 aprilie 2019.

Cristian Hostiuc, ZF. Isărescu s-a băgat singur în corzi, iar creşterea inflaţiei, creşterea deficitelor externe şi scăderea economică nu-l ajută deloc: BNR nu poate majora dobânda şi nici să crească cursul pentru că PSD l-ar acuza de subminarea economiei, aşa că cere băncilor să majoreze ele dobânzile(Ziarul Financiar)
Isărescu şi BNR au intrat în corzi. Pe lângă asaltul politic – luptele pentru noua conducere a BNR, mai rămâne sau nu Isărescu, rezerva de aur, OUG 114, cererea PSD de reducere a marjelor şi a dobânzilor la credite -, BNR se confruntă cu o creştere a inflaţiei peste nivelul maxim ţintit (3,8% faţă de 3,5%), deficitul comercial şi deficitul de cont curent nu se reduc, ci dimpotrivă, se măresc în ficare zi, creşterea economică - care scade - este venită numai din consum şi din variaţia stocurilor, exporturile cresc foarte puţin, în timp ce importurile îşi menţin ritmul de creştere, ceea ce face ca rezultatul (exportul net) să aibă o contribuţie negativă la creşterea economică, producţia industrială scade, iar dinamica comenzilor noi din industria prelucrătoare şi persistenţa declinului lucrărilor de construcţii afectează economia. După ce Banca Transilvania a redus acum câteva săptămâni estimarea de creştere economică la 2,9% faţă de 5,5%, cât vrea PSD, vineri economiştii de la Unicredit au venit cu o prognoză si mai pesimistă, o creştere economică de numai 2,8% pentru acest an.

 

Cum a ajuns Marea Neagră cel mai bun detectiv în afacerea „Cocaină pe Litoral“. „Sunt doi curenţi principali, numiţi «Ochii lui Klimovici»“ (Adevarul)
Forţe importante de poliţie, procuratură şi jandarmerie sunt concentrate în aceste zile pe litoral, acolo unde curenţii din Marea Neagră continuă să aducă la mal colete în care se găsesc cantităţi uriaşe de droguri de mare risc. Autorităţile implicate au anunţat că au adunat de pe plaje, numai în zilele de vineri şi sâmbătă, 6 aprilie, pachete conţinând 131 de kilograme de droguri, cel mai probabil cocaină cu o puritate foarte ridicată. Coletele, ambalate în plastic sau în veste de salvare, au fost găsite atât de localnici cât şi de oamenii legii în sudul litoralului.  Începând de vineri, 5 aprilie, peste 300 de oameni ai legii cercetează la pas, cu câini-detectiv, coasta maritimă între Vadu şi Vama Veche. Drogurile provin de la un transport făcut pe Marea Neagră care s-a sfârşit prost pentru traficanţi, din motive neelucidate până acum de anchetatorii români. Misterioasa şalupă eşuată în Deltă Pe 22 martie, un localnic a anunţat Poliţie că a găsit o şalupă răsturnată în zona plajei din Sfântu Gheorghe. Investigatorii au descoperit că ambarcaţiunea avea un orificiu dreptunghiular în zona chilei, prin care au fost introduse în cocă pachete cu cocaină învelite în baloane de cauciuc. Şalupa era înmatriculată în România şi se răsturnase la circa 4 metri de ţărm şi la 2 kilometri nord de gura de vărsare în mare a Braţului Sfântu Gheorghe. Pachetele aveau diferite logo-uri şi erau împrăştiate pe ţărm şi în apă. Procurorii DIICOT au anunţat ulterior că au extras din şalupă şi din împrejurimi 1.040 de kilograme de cocaină.

 

Cutremur în România. Date importante de la INFP. Ce magnitudine a avut seismul(Evenimentul Zilei)
Luni dimineaţă, la ora 6:29 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter în zona judeţului Buzău. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 139 de kilometri. Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a anunţat că seismul a fost simţit în localităţile Nehoiu (31 km), Covasna (46 km), Buzău (55 km), Întorsura Buzăului (55 km), Târgu Secuiesc (59 km).Ultimul cutremur care s-a produs în această zonă a avut loc vineri şi a avut magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc la orele 15:o7 şi s-a produs la , la adâncimea de 70 de kilometri. Orașele apropiate de epicentrul seismului au fost: Slănic-Moldova (43 km), Onești (44 km), Târgu Ocna (44 km), Odobești (48 km) și Panciu (51 km).    

 

Un şofer ROMÂN, erou în Germania, căutat pe Facebook după ce a salvat viaţa a două tinere (Gandul)
O femeie din Germania a început o campanie pe Facebook pentru găsirea unui sofer de tir român, erou în Germania, după ce le-a salvat pe ea şi pe o prietenă. Aceasta vrea să îi mulţumească şoferului pentru că le-a salvat de la moarte, sâmbătă, după ce maşina i-a luat foc pe autostradă. Natalie Muller a povestit toată întâmplarea pe pagina personală de Facebook. Femeia spune că se îndrepta cu o prietenă spre un târg de animale în momentul în care a văzut că din maşină iese fum. A oprit imediat şi a încercat să elibereze cei doi cai pe care îi transporta în anexă. În ajutor le-a sărit un bărbat care, în doar câteva secunde, a decuplat remorca în care se aflau animalele şi a împins-o într-o zonă sigură. Le-a avertizat să nu se apropie de maşină, apoi şi-a văzut de drum. Cele două femei vor să îl găsească pentru a-i mulţumi, relatează Die Rheinpfalz.Tânăra a postat pe contul de socializare un mesaj, în care îşi exprimă dorinţa de a-l întâlni şi a-i mulţumi celui care i-a salvat viaţa, atât ei cât şi pretenei sale. „Acest om ne-a salvat. A trecut pe autostradă şi ne-a împins rulota în câteva secunde. Apoi ne-a avertizat să ne întoarcem la maşină şi a dispărut. Eu şi Claudia am vrea să-i mulţumim personal acestui om. Dacă am putea să-l găsim pe Facebook ar fi grozav!”, a scris Natalie Müller în postarea de pe Facebook. 

 

Format: