Share
4 Apr 2019 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Iohannis, somat să-l dea afară pe Augustin Lazăr. Preşedintele tace(Jurnalul Naţional)
Klaus Iohannis tace, de mai bine de patru zile, în legătură cu dezvăluirile referitoare la faptul că Augustin Lazăr a condus, în 1985 şi 1986, Comisia de Liberări Condiţionate de la Penitenciarul Aiud, care a refuzat, în două rânduri, să-l pună în libertate pe disidentul anticomunist Iulius Filip. Tăcerea este cu atât mai scandaloasă, cu cât Asociaţia revoluţionarilor “21 Decembrie 1989”, Asociaţia Deţinuţilor Politici, dar şi lideri de opinie cu notorietate îi cer preşedintelui să-l revoce, urgent, pe Lazăr din funcţia de procuror general al României. Ieri, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu i-a adresat lui Iohannis o scrisoare deschisă în care îl îndeamnă să facă acest minim gest de reparaţie morală şi să semneze decretul de revocare. “Domnule Preşedinte Klaus Iohannis, vă scriu pentru a-mi exprima revolta în faţa unei situaţii de o gravitate extremă care răzbate din mass-media ultimelor zile şi despre care nu aţi binevoit să aveţi până acum vreo reacţie. Este vorba despre dezvăluirile terifiante potrivit cărora procurorul general al României, persoană care ar trebui să fie un model de etică şi de conduită pentru magistraţii acestei ţări, s-ar fi numărat printre personajele de tristă amintire care făceau jocurile murdare ale fostului regim comunist. Domnul Augustin Lazăr nu a negat faptele, a încercat doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce priveşte persecutarea disidentului Iulius Filip, arestat, anchetat, şicanat, torturat şi lipsit de libertate de către regimul comunist”, scrie Tăriceanu în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui României. Liderul ALDE îi atrage atenţia preşedintelui că “România a ratat şansa istorică de a avea o lege a lustraţiei în 1990 şi a pierdut ocazia de a transpune în viaţă Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, care ar fi barat accesul în funcţiile înalte ale foştilor securişti şi comunişti de vârf şi ar fi contribuit major la asanarea societăţii. (…) Nu vreau să ajungem într-o zi să constatăm că prăbuşirea comunismului a conservat intact, din păcate, dreptul copiilor torţionarilor noştri de a ajunge, în timp, torţionarii copiilor noştri”.
 

Ion Ghizdeanu, noul ţar al guvernului în investiţiile PPP, promite: În 2019 vom semna contractul pentru autostrada Ploieşti-Braşov, iar în 2023 va fi gata. Autostrada Târgu-Neamţ – Iaşi este deja aprobată şi urmează să intre în achiziţie publică pe SEAP(Ziarul Financiar)
„Avem 22 de proiecte care se vor realiza în parteneriat public-privat, din 6-7 domenii prioritare, precum infrastructură şi sănătate.“ Autostrada Ploieşti-Braşov, proiect în parteneriat public-privat care se ridică la valoarea de 1,3 miliarde de euro, se află în faza a doua, de stabilire a firmei câştigătoare, apoi vor urma negocierile directe. Termenul de finalizare a autostrăzii Ploieşti-Braşov este anul 2023, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNP). Comisia de Prognoză a devenit din 2018 una dintre cele mai puternice instituţii din România, după ce a primit prin ordonanţă de urgenţă misiunea de a coordona toate marile proiecte de parteneriat public privat. Ghizdeanu a explicat că raţiunea pentru care CNP a ajuns să se ocupe de autostrăzi  a fost ca să existe o singură instituţie care să integreze negocierile pe parteneriate public- private şi că se bazează pe capacitatea instituţiei de a evalua proiectele în primul rând din punct de vedere economic.
 

Gest disperat al premierului Theresa May: va cere o nouă amânare a Brexit-ului și colaborarea cu opoziția(Evenimentul Zilei)
Premierul britanic Theresa May a anunțat, marți, că va mai cere o scurtă amânare a Brexit pentru a ajunge la un compromis cu opoziția laburistă. Aceasta dorește o ieșire ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană. 
Theresa May a spus, într-o scurtă declarație televizată, că ar dori să se întâlnească cu liderul opoziției pentru a depăși impasul din Parlament, informează Euractiv. „Propun să discut cu liderul opoziţiei cu scopul de a încerca să ne înţelegem asupra unui plan de care ne vom ţine şi unul şi altul pentru a face astfel încât să părăsim Uniunea Europeană cu un acord.”, a spus ea. Până acum, Parlamentul britanic a respins de trei ori acordul negociat de guvernul conservator al lui May cu Uniunea Europeană și nu a agreat un plan alternativ pentru Brexit. May își dorește o colaborare cu Jeremy Corbyn, șeful laburiștilor, în vederea identificării unei soluții pe care să o propună săptămâna viitoare liderilor europeni, ce se vor reuni într-un summit extraordinar pe 10 aprilie pentru a discuta despre Brexit.

 

Profesorul care studiază efectele radiaţiilor emise de telefoanele mobile: tumori, boli de piele, dureri, insomnii (Ziarul Financiar)
Romana Draşovean (48 de ani), şef lucrări la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, a încheiat recent un studiu bibliografic al unor cercetări ştiinţifice reprezentantive la nivel mondial legat de efectele radiaţiilor electromagnetice emise de telefoanele mobile asupra sănătăţii celor care le folosesc.În ultimul, deceniu asistăm la o dezvoltare puternică a tehnologiei informaţionale, tehnologia Wi-Fi şi WiMax luând o amploare fără precedent. Numărul de utilizatori de telefonie mobilă şi timpul pe care oamenii îl petrec utilizând telefonul au crescut semnificativ. ”Telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante obiecte din viaţa noastră. Comunicăm mai uşor, obţinem şi transmitem informaţii rapid. Există însă şi reversul medaliei. Suntem acaparaţi de telefonul nostru din ce în ce mai performant, ne izolăm de cei din jur”, susţine Romana Draşovean (48 de ani), şef lucrări la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi.  Dascălul predă fizică generală la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, specializările Chimie, Ştiinţa Mediului şi Fizică Medicală, dar şi la specializările Mecanica Fluidelor şi Hidrodinamica Valurilor la Facultatea de Nave şi are ore de laborator la Fizica Atmosferei şi Hidrologiei, unde studenţii învaţă principiile curgerii fluidelor (lichide şi gaze) şi diverse probleme de vâscozitate pe care le au acestea. Pentru că tot mai mulţi oameni folosesc telefoanele mobile, oamenii de ştiinţă examinează riscurile pentru sănătate asociate utilizării acestei tehnologii. A făcut-o şi doctorul Romana Draşovean, care a finalizat recent un studiu bibliografic al unor studii ştiinţifice relevante la nivel mondial privind efectele radiaţiilor radio emise de telefoanele mobile asupra sănătăţii umane. Ne mărturiseşte că impulsul de a face acest lucru i-a venit pornind de la experienţa personală cu proprii copii, care folosesc foarte mult telefonul mobil.

 

Secţia pentru procurori a CSM RESPINGE acţiunea Inspecţiei Judiciare contra procurorilor care instrumentează dosarul 10 August (Gandul)
Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins acţiunea Inspecţiei Judiciare (IJ) împotriva şefului Secţiei Parchetelor Militare generalul Gheorghe Cosneanu şi a procurorului militar Codruţ Mihalache, referitor la dosarul "10 August". "Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Cosneanu Gheorghe, procuror militar şef al Secţiei Parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi Mihalache Codruţ, procuror militar la Secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99, lit. m) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată”, se arată în soluţia Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM. Decizia ppate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pe 15 ianuarie 2019, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Cosneanu Gheorghe, şeful Secţiei Parchetelor Militare din PÎCCJ („SPM”), Mihalache Codruţ, pentru nereguli referitoare la dosarul violenţelor din 10 august 2018.
 

Format: 

Topic: