Share
25 Mar 2019 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

România alege SUA și Israel: mutăm Ambasada la Ierusalim(Jurnalul Naţional)
Primul-ministru al României a precizat, ieri, în timpul unei vizite în Statele Unite că România, după ce va finaliza analiza şi în deplin conses, îşi va muta Ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunţul este unul atât de puternic, încât analiştii de politică externă estimează că gestul României ar putea fi urmat şi de alte state europene care nu sunt de acord cu decizia luată de un grup majoritar de influenţă de la nivelul Europei, de anul trecut, care s-a arătat împotrivă. Dăncilă a făcut aceste precizări, în ciuda faptului că, anul trecut, pentru o simplă vizită efectuată în Israel, a făcut obiectul unei plângeri penale depuse la DIICOT de liderul PNL, Ludovic Orban, pentru înaltă trădare. “Preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Este un gest care a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie. Guvernul României a iniţiat, atunci, un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim”, a declarat, ieri, Viorica Dăncilă, în cadrul unei luări de cuvânt în faţa reprezentanţilor Comitetului de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC). “După finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă.

 

Cristian Hostiuc, ZF: Modelul Lis, cel mai performant model economic din România la ora actuală: 1 milion de tineri (15-34 de ani) nu sunt la şcoală şi nici nu muncesc. Unde sunt la ora 8 dimineaţa? Îi găsiţi în sălile de jocuri, cu o cafea şi o bere în faţă, jucând la 2 sau 3 păcănele simultan(Ziarul Financiar)
La începutul lunii decembrie, la 8.45 dimineaţa, stăteam în faţa unei bănci aşteptând să se deschidă. Pentru că era foarte frig afară, bătea şi vântul, am intrat într-o sală de jocuri care se afla lângă bancă (modelul actual stradal), să mă încălzesc, nu să joc. Sala de jocuri era deschisă de la ora 7.00, că m-am uitat pe programul de funcţionare. Mă aşteptam să fiu singur, dar şocul meu a fost că jumătate din sală era deja plină la ora 8.45, de tineri între 20 şi 30 de ani îmbrăcaţi modern, cu blugi conici, strâmţi pe picior, scurţi, astfel încât să se vadă glezna goală, adidaşi tip New Balance coloraţi (dacă pot face această alăturare), care se poartă cu ciorapi albi, scurţi până în gleznă. Fiecare avea alături o vestă sau o geacă de fâş de tip Moncler. În mod cert aveau BMW sau Audi afară, cred că de Duster sau Logan n-au auzit în viaţa lor. Erau îmbrăcaţi în tricouri inscripţionate, cu muşchii la vedere. Erau tunşi modern (parcă ieşiseră atunci de la frizer), cu părul dat într-o parte şi cu cărarea făcută cu briciul. Unii dintre ei aveau alături câte o tovarăşă îmbrăcată sport. Cei mai mulţi aveau cafeaua alături şi chiar câte o bere. Jucau la două sau la trei sloturi simultan şi pocneau tare în păcănele.

 

Dezastru pentru Laura Codruța Kovesi. Negocierile sunt blocate. Dezvăluirea care aruncă în aer scena politică(Evenimentul Zilei)
Laura Codruța Kovesi urmează să devină procuror european sau cel puțin asta credea toată lumea după ce Parlamentul European și-a dat avizul în ceea ce o privește. Europarlamentarul Norica Nicolai vine însă cu o serie de dezvălurii care schimbă puțin situatia.Kovesi ar putea să nu ajungă pe scanului mult dorit, mai ales în contextul în care presiunile interne sunt unele de-a dreptul incredibile. Deja dosarele curg pe numele său și mandatul de procuror european ar putea rămâne doar un vis. „Trebuie să vă spun un singur lucru: nu se știe că jumătate din Consiliu o susține pe doamna Kovesi, deoarece Consiliul a plecat cu un mandat. Și mandatul este cel decis în Consiliu, respectiv candidatul francez. Nu știu cum e cu cei trei reprezentanți ai Parlamentului care nu au un mandat foarte clar, sigur ei trebuie să apere votul din parlament, dar nu sunt obligați să facă asta. Faptul că, în momentul de față, negocierile sunt blocate și urmează o altă rundă, spune foarte mult despre opțiunile cu privire la această funcție”, a spus europarlamentarul ALDE.

 

Lupta lui Ion Ţiriac pentru domeniul de la Balc. De ce i se cer celui mai bogat român despăgubiri de 1,7 milioane de lei(Adevarul)
Firma Wild Boar Club, controlată de Ion Ţiriac, a fost dată în judecată de Direcţia Silvică Bihor, care susţine că societatea ocupă abuziv domeniul de peste 1.000 de hectare de pădure de la Balc (judeţul Bihor) începând din 2015 şi îi solicită despăgubiri de 1,7 milioane de lei. O adevărată suveică de procese stă în spatele vânătorii pe care Ion Ţiriac o organizează an de an la Balc. Printre aceste procese se numără şi cel mai recent, prin care reprezentanţii Direcţiei Silvice Bihor îi cer firmei controlate de Ţiriac despăgubiri de 1,7 milioane lei pentru ocuparea domeniului de la Balc.    Procesul vine după ce, la rândul lor, reprezentanţii firmei Wild Boar Club au deschis mai multe acţiuni în care solicită, pe de o parte, ca Romsilva şi Direcţia Silvică să respecte contractul de închiriere din 2005 care îi permite firmei, printr-o clauză, să rămână pe domeniu până în 2049, iar pe de altă parte, în cazul în care nu i se acordă câştig de cauză, să i se plătească despăgubiri de 17 milioane de lei pentru profitul nerealizat.

RAPORT: Trump nu a conspirat cu Rusia în timpul campaniei electorale din 2016(Gandul)
Preşedintele american Donald Trump "nu a conspirat" cu Rusia în timpul campaniei electorale din 2016, se arată în raportul procurorlui special Robert Mueller, relataeză BBC.De asemenea, rezumatul raportului consilierului special publicat duminică "nu a prezentat nici o concluzie" cu privire la existenţa oricărei obstrucţionări a justiţiei. "Deşi acest raport nu concluzionează că preşedintele a săvârşit o infracţiune, nu îl exonerează", se arată în document. Cu toate acestea, procurorul general spune că acest lucru nu constituie o infracţiune.
Raportul a fost prezentat vineri procurorului general William Barr, care s-a uitat peste document.
 

Format: