Publicat: 12 Septembrie, 2013 - 07:45
Share

„Ziua Crucii” sau „Înălţarea Sfintei Cruci”, este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 septembrie, fiind considerată în spiritualitatea populară un „prag simbolic”, care vesteşte sfârşitul verii. În această zi, în zonele în care viticultura a fost practicată ca ocupaţie de bază, dar şi în alte zone în care se cultivă viţa de vie, se practică un obicei străvechi„Cârstovul viilor” sau „Ostrovul viilor”.

Deşi acest obicei îşi are originea în perioada precreştină, astăzi culesul viilor începe cu oficierea unei slujbe creştine de sfinţire a viei şi a rodului, la acest moment participând întreaga comunitate.

La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” se va încerca, în zilele de 14 şi 15 Septembrie 2012, să se refacă vechile cutume ale satului legate de „Cârstovul viilor”.

Datini şi obiceiuri din Ţara Vrancei şi din zona Luncaviţei – Tulcea, cu „vorbe de duh şi voie bună” rostite de actorul Alexandru Nicolae Mihai, de la Teatrul Constantin Tănase, cu dansuri greceşti şi cu ateliere ale meşterilor populari.

Tot aici publicul va descoperi cât de „Bun e vinul ghiurghiuliu”, ascultând cântecele unor artişti cunoscuţi şi îndrăgiţi de publicul larg. Meşterii populari aşteaptă vizitatorii cu obiecte tradiţionale realizate din lut, sticlă, lemn sau lână dar şi cu plăcinte, cozonaci şi turtă dulce, pastramă şi cârnaţi, multe alte bunătăţi.

Program târg - Sâmbătă şi Duminică : 9.00 – 19.00
Program artistic: Sâmbătă – 13.00 – 14.00, Duminică – 12.00 – 17.00
Program ateliere de creaţie – Sâmbătă şi Duminică: 12.00 – 15.00