Publicat: 13 Noiembrie, 2013 - 19:40
Share

Cazurile de mortalitate prin cancer s-au dublat în România în perioada 2009-2012, a declarat miercuri, în cadrul unei dezbateri, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

 "În ultimii 4 ani ne-am confruntat cu multe probleme care au dus la decese. În România, în perioada 2009-2012, cazurile de mortalitate prin cancer s-au dublat,, a afirmat Cezar Irimia.

Dr. Marius Geantă, de la Public Health Genomics Network Europe, a prezentat câteva date din Studiul European pe 2013 privitor la cancer, din care reiese că, la nivel global, numărul cazurilor de cancer, în ultimii 25 de ani, s-a dubla, iar în următorii 16 ani se va înregistra o nouă dublare.

Jumătate dintre aceste cazuri au împlinit vârsta de 60 de ani, iar 20% sunt copii până în cinci ani.

Potrivit aceluiaşi studiu, cele mai frecvente forme de cancer sunt de sân, colorectal, stomac şi prostată.

Referitor la costuri, pentru fiecare cetăţean acestea sunt de 97 euro - media europeană şi 50 de euro în România; cel mai mult alocă Germania - 165 de euro.

Costurile pe caz sunt de 20 000 de euro - media europeană, iar în România sunt puţin peste 15 000 de euro.
Privitor la cauzele acestei boli, studiul evidenţiază că numai 10% sunt cauze genetice, restul sunt legate de fumat, alimentaţie, comportament în general.

Concluziile studiului evidenţiază necesitatea prevenţiei, a diagnosticării precoce, a tratamentului adecvat şi a paliaţiei.

Cezar Irimia a menţionat că aproximativ 20% din noua listă de medicamente compensate şi gratuite reprezintă medicamente noi pentru tratarea cancerului sau cu indicaţie de cancer.

Reprezentantul FABC a mai spus că deficitul de cadre medicale în România este de 40.000 şi a susţinut că este foarte important ca medicii să fie păstraţi în ţară.

Irimia a atras atenţia că programul de oncologie nu trebuie să însemne numai tratamente citostatice , el trebuie să fie complet şi să includă şi radioterapia.

,,În radioterapie, pacienţii în sistemul de stat sunt programaţi în 4 sau 5 luni, dorim un program complet de oncologie, în care radioterapia să fie inclusă", a mai adăugat preşedintele FABC.

Dr. Anca Croitoru a spus că la Spitalul Municipal din Timişoara, din punct de vedere al radioterapiei, sunt două aparate, un accelerator liniar şi un aparat pentru cobaltoterapie.

,,Aproximativ 200 pacienti sunt în tratament zilnic, adresabilitatea este mai mare , şi sunt necesare programări de luni de zile înainte. Un pacient nu poate aştepta, ar trebui tratat în cel mult o lună de la momentul în care se adresează. Noi îi rugăm pe colegii noştri de la chimioterapie să- i programeze din timp, încă din ultimele cure, ca să avem timp să - i putem pune pe listă şi să facă tratamentul la timp.

Am avea nevoie de personal medical, medici, specialişti, fizicieni,,.

Medicul a subliniat că din punct de vedere al oncologiei medicale, dacă se va introduce şi noua listă de medicamente, România va fi aliniată la normele europene.

Din punctul de vedere al radioterapeuţilor cele mai frecvente forme de cancer sunt de col uterin, ORL,bronhopulmonar, a arătat dr. Anca Croitoru. Ea a adăugat că în prezent doar 12 aparate de radioterapie funcţionează la nivel naţional, ar fi necesare 60, cu acoperire în toată ţara.

Numai 10% dintre pacienţii care necesită radioterapie ajung să facă.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, există din ce în ce mai mulţi pacienţi care supravieţuiesc mai mult de 5 ani de la momentul diagnosticului.

"Această realitate, a creşterii supravieţuirii la 5 ani, are şi serioase implicaţii financiare: majoritatea pacienţilor primesc tratament şi accesează serviciile de sănătate în mod activ, adăugându-se celor noi diagnosticaţi. Această presiune financiară va creşte algoritmic în următoarea decadă, pe măsură ce cancerul va fi mai repede depistat şi mai bine tratat. Cele patru elemente de susţinere în tratamentul cancerului sunt: prevenţia tuturor cancerelor care pot fi prevenite, tratamentul tuturor cancerelor care pot fi tratate, vindecarea tuturor cancerelor care pot fi vindecate, furnizarea de îngrijiri paliative oricând sunt necesare", a arătat Irimia.

Cel mai mult contribuie la prevenirea cancerului următorii factori: renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea expunerii la soare, creşterea activităţii fizice şi scăderea în greutate. În statele în curs de dezvoltare, majoritatea cancerelor (de ficat, de col uterin) sunt determinate de infecţiile cronice, astfel că rolul vaccinării anti-HPV, anti-hepatita B devine esenţial.

Reprezentantul FABC a spus că în anul 2013 majoritatea formelor de cancer răspund pozitiv la tratamentul adecvat, care determină creşterea supravieţuirii şi creşterea calităţii vieţii. Dezvoltarea terapiilor noi, eficiente, a fost posibilă prin înţelegerea profundă a biologiei cancerului, astfel încât acum putem vorbi despre terapii ţintite, despre terapii personalizate sau despre imunoterapia cancerului. În acelaţi timp, intervenţiile chirurgicale sunt acum mai puţin mutilante, iar radioterapia şi chimioterapia sunt mult mai eficiente.

„Un lucru bun, care s-a întâmplat în ultima perioadă a fost dialogul constructiv între decidenţii din sistemul de sănătate şi organizaţiile care reprezintă pacienţii, în special din oncologie, dialog care pe viitor speram să ducă la rezolvarea problemelor din oncologie, pentru ca pacienţii să nu fie nevoiţi să aştepte să-şi primească tratamentul prescris, deoarece orice aşteptare poate duce la complicarea bolii şi diminuarea şanselor de supravieţuire”, a spus Mioara Spiridon, preşedintele Asociaţiei Sofiroz din Bacău.

La rândul său, Olga Cridland, reprezentantul Asociaţiei Pavel, a susţinut că lista medicamentelor disponibile în spitale s-a îmbunătăţit faţă de anii trecuţi, dar în continuare unele medicamente importante nu sunt disponibile, chiar dacă ele există pe piaţă.

"În continuare, pacienţii nu pot face multe investigaţii medicale în spital şi sunt nevoiţi uneori să meargă la clinici particulare, pe banii lor. O altă problemă este faptul că, în secţiile de oncologie, personalul medical este insuficient", a mai spus reprezentantul Asociaţiei Pavel.

AUTOR: Cornelia Stanciu