Publicat: 25 Mai, 2020 - 13:30
Share

Primul-ministru al României, Ludovic Orban, ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat luni, 25 mai, în Baza 90 Transport Aerian, la ceremonia de plecare în SUA a unei echipe formată din 15 specialişti din MApN pentru a oferi sprijin autorităţilor statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19.

"Statele Unite ale Americii sunt, de peste 20 de ani, partenerul nostru strategic cel mai statornic, dinamic şi cuprinzător. Am evocat, împreună cu secretarul american al apărării, Mark Esper, pe timpul celei mai recente convorbiri telefonice, dinamica excelentă a colaborării dintre armatele noastre. Am mulţumit, atunci, pentru sprijinul partenerilor americani, care au asigurat, în luna aprilie, finanţarea unui transport aerian strategic de materiale medicale de la Seul la Bucureşti, într-o perioadă dificilă, în care lumea întreagă se confrunta cu dificultăţi enorme în aprovizionarea cu aceste produse. Este rândul României să fie alături Statelor Unite în această luptă cu noul coronavirus. Medicii militari şi specialiştii CBRN care vor pleca în misiune vor duce cu ei în America nu doar experienţa acumulată în ultimele luni în combaterea efectelor pandemiei, ci şi mesajul de solidaritate şi prietenie al poporului român", a declarat ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă.

Cei cinci medici şi cinci asistenţi medicali fac parte din personalul spitalelor militare de urgenţă din Braşov, Constanţa, Craiova, Galaţi, Piteşti şi Timişoara. Echipa medicală va oferi sprijin de specialitate omologilor americani din mai multe unităţi de îngrijire şi tratament medical de pe teritoriul statului Alabama şi se va informa cu privire la modul în care sunt aplicate în SUA metodele de combatere a infectării cu noul coronavirus.

Echipa de specialişti CBRN este compusă din ofiţeri cu experienţă în domeniu din Statul Major al Apărării şi Statul Major al Forţelor Terestre. Ei vor face un schimb de experienţă cu structurile de specialitate americane, pe teme referitoare la procedurile specifice de lucru, cu accent pe decontaminarea biologică a tehnicii, terenului, personalului şi echipamentului, pe baza experienţei dobândite în ultimele luni, în misiunile de decontaminare efectuate în România pentru combaterea efectelor infectării cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, vor prezenta lecţii învăţate în urma misiunilor executate în sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în cazul unor evenimente CBRN, pentru prevenirea şi limitarea efectelor unor incidente sau evenimente cu semnificaţie CBRN produse pe teritoriul naţional, cu accent pe funcţiile de sprijin în situaţii de urgenţă repartizate Ministerului Apărării Naţionale.

Recent, personal medical militar şi civil din România a acordat sprijin Republicii Moldova pentru limitarea efectelor răspândirii SARS-CoV-2, în cadrul măsurilor de sprijin întreprinse de ţara noastră în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, iar medici şi asistente medicale din sistemul civil de asistenţă sanitară au acţionat, la Milano, sub egida Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, în sprijinul sistemului medical italian, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei.

Consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA reprezintă un obiectiv major al politicii externe si de apărare a României. Dimensiunea de apărare reprezintă un pilon de bază al acestuia.

Parteneriatul a fost lansat la data de 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei în România a preşedintelui american W.J. Clinton, şi a fost actualizat prin Declaraţia Comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la 13 septembrie 2011 . Documentul confirmă buna evoluţie a relaţiilor bilaterale şi interesul ambelor părţi în dezvoltarea domeniilor de cooperare şi în intensificarea nivelului de relaţionare pe fiecare dintre acestea. Cooperarea bilaterală dintre România şi SUA se desfăşoară pe următoarele coordonate: dialog politic, securitate, economie, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

Cooperarea dintre România şi Statul Alabama se desfăşoară sub auspiciile programului de parteneriat statal (State Partnership Program) lansat în anul 1993, program coordonat de Comandamentul Forţelor Americane din Europa (USEUCOM).

Până în prezent, au fost desfăşurate mai mult de 200 de acţiuni bilaterale între România şi Alabama, cu accent pe creşterea interoperabilităţii dintre structurile militare, la standarde NATO, promovarea stabilităţii la nivel guvernamental, asistenţă în dezvoltarea instituţiilor democratice şi a mecanismelor economiei de piaţă, sprijin pentru autorităţile civile, furnizarea de ajutor umanitar, precum şi sprijin în procesele de dislocare şi susţinere a detaşamentelor militare române în teatrele de operaţii.

 

Tag-uri Institutii: