Publicat: 24 Mai, 2020 - 00:00
Share

Mișcarea haotica justificata numai de o cursa a unei supraviețuiri impuse si nechestionate, nu poate continua la nesfârșit, deoarece perpetuarea sa necontrolata va duce la pierderea putinei esențe genetice pe care o mai păstram, imposibilitand regenerarea oricărui reflex inert ori cauterizat.

Devenita ulterior blazon si scut, ne-a fost servita la ceasurile matinale ale unei înțelegeri colective închistate, tocmai pentru abandonarea stării disciplinare si de grup, necesitându-se nu doar diluarea empatiei si afecțiunii reciproce ci tocmai masacrarea lor tacita, una silențioasa si îndelungata.

Rezultatele cumplite ale unui postmodernism vândut pe post de un liberator neocapitalism incompatibil cu așteptări conjuncturale, tocmai cele pe care le si promovează, se vad legitimate prin negarea negației devenite adevăr “quod erat demonstrandum”.

Un vandalism deliberat ce nu își avea loc in accepțiunea romanească pura si nealterata a acaparat nu doar prezentul nostru incert, unul pactat zilnic in cancelarii străine, ci a amanetat pe termen lung un sumbru răsărit de soare al Națiunii. Cum poate oare acest spirit malefic sa nu treacă biruitor prin conștiința pustiita a colegilor generaționali, ființe nevinovate antrenate si încartiruite in legiuni ale aplicațiilor consumatoare de neuroni artificiali, când începutul fiecărei dimineți se traduce printr-o așteptare a sfârșitului de zi!? Cum poate ființa biologica si raționala, cea instinctuala chiar, una ce ne-a asigurat permanenta târziu si greu in fata unei istorii făcuta pe placul celor sluți, sa abdice azi in fata vitrinelor goale de conținut dar pline de lumini colorate!?

Lipsa unei atitudini de grup se explica prin înlocuirea sa cu cea a indivizilor predispuși genetic pentru itinerații dubioase, fara morala si conținut, doar cu o finalitate rapida a îmbogățirii celor ce nu pot concepe viata in comunitate ca pe un dar ce trebuie rostogolit in interiorul acesteia, ci numai prin supunerea si biruirea oricărei forme de rezistenta ideatica, ori care ar permite consensuarea permanentei locurilor in fata abandonului grăbit al gliei. Tocmai aici intervine primejdia vătafilor tocmiți la crâșmele de colturi nefrecventate de călătorul demn si mândru, cel care mergea numai pe strada mare.

La ceasuri târzii ale unei necesare deșteptări naționale, una postpusa îndelung cu eforturi si tratate, cei care o simt aproape nu sunt si cei care ar trebui sa o promoveze pentru înțelegerea legăturii sale telurice, existențiale, deoarece grănicerii propagării aspirațiilor naționale o interzic cu autoritatea si frica uniformelor.

Devenita instrument “sine qua non” al dominării omului intru permanenta sistemului, frica va trebui scrisa cu majuscule in sabloanele formularelor instituționale ca opțiune in fata epuizarii argumentare, atunci când se încâlcesc HAOTIC formule precum declarații pe proprie răspundere, fiscale, cele ale tragerii la o răspundere fictiva si in subsidiar a statului, una descărcata la subsol de pagina într-o grafie microscopica.

Mișcarea haotica transformata in rebeliune civica aleasa pe post de refugiu ca o alternativa activa dăinuie stimulata de imboldul si încăpățânarea unui stat depășit de realitatea imediata, dar treaz si dibace in a-si apara ortacii care i-au asigurat existenta de tip crisalida si farmec lepidopter.

Decebal  Marinescu

Tag-uri Nume: