Publicat: 14 Martie, 2012 - 19:15
Share

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a participat astăzi, 14 martie a.c., la deschiderea primei ediţie a Forumului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, care se desfăşoara la Bucureşti în perioada 14 - 16 martie 2012.

În alocuţiunea susţinută cu acest prilej, ministrul Lucian Bode a apreciat importanţa sectorului IMM în arhitectura economică europeană prin Actul Întreprinderilor Mici (Small Business Act), principalele priorităţi referindu-se la accesul la finanţare, debirocratizarea serviciilor guvernamentale şi accesul pe piaţa comună.

Ministrul Bode a reiterat preocuparea pentru adoptarea unor măsuri urgente de consolidare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, având în vedere faptul că acesta angajează peste două treimi din forţa de muncă privată europeană. „Logica economică propusă este simplă: Întreprinderile Mici şi Mijlocii asigură locurile de muncă necesare unei creşterii economice sustenabile”, a precizat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

La nivelul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, susţinerea sectorului IMM se face prin intermediul programelor Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM, prin intermediul fondurilor de garantare a creditelor, precum şi printr-o serie de iniţiative privind debirocratizarea serviciilor guvernamentale. „Peste 1.300 de IMM au beneficiat de sprijin guvernamental prin Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri, Programul Start şi Programul Mihail Kogălniceanu, concretizat în finanţări nerambursabile, subvenţii la dobânzi şi garanţii de stat”, a arătat ministrul Lucian Bode participanţilor la eveniment. 

Totodată, oficialul MECMA a evidenţiat şi rolul instrumentelor structurale pentru asigurarea impulsului economic necesar, precizând faptul că creşterea gradului de absorbţie prin eliminarea întârzierilor şi respectarea termenelor procedurale reprezintă o prioritate a mandatului său.
„În privinţa celor cinci operaţiuni ale Organismului Intermediar pentru IMM, al căror progres îl urmăresc săptămânal, pot să vă spun că rata de absorbţie efectivă este în prezent la 17% şi intenţionez să fac tot posibilul ca 2012 să reprezinte anul cu cel mai înalt plafon de rambursări către beneficiari de până acum”, a precizat ministrul Economiei.

În încheierea intervenţiei sale din deschiderea primei ediţii a Forumului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, ministrul Lucian Bode şi-a reiterat determinarea pentru susţinerea şi promovarea sectorului IMM. „Complementar măsurilor concrete, aş vrea de asemenea să reliefez ideea responsabilităţii comune, a parteneriatului, a contractului social bazat pe încredere mutuală şi acordul suveran de voinţă al părţilor. Aveţi în faţa dumneavoastră azi un partener în care puteţi avea încredere.”, a transmis ministrul Bode reprezentanţilor IMM-urilor din toată ţara, prezenţi la eveniment.