Publicat: 30 Mai, 2020 - 08:52
Share

Moscova solicită o investigație amănunțită privind uciderea afro-americanului George Floyd în Statele Unite, a declarat Ministerul rus de Externe.

Pentru a treia zi în SUA, protestele și revoltele continuă din cauza morții afro-americanului George Floyd, care a murit în timp ce a fost reținut de poliție în orașul american Minneapolis .

"Solicităm autorităților americane să ia măsuri reale și eficiente pentru a rectifica situația, a reveni la îndeplinirea fidelă a obligațiilor internaționale, a aduce legislația națională în conformitate cu principiile de bază ale ONU privind utilizarea forței și a armelor de foc de către agențiile de aplicare a legii. Și, desigur, să investigheze amănunțit uciderea lui George Floyd," semnaleaza diplomatia rusa.

Purtatoarea de Cuvant a MAE de la Moscova, Elena Zaharova a menționat că incidentul „nu a fost primul dintr-o serie de manifestări de violență nejustificată de către catre cadre ale institutiilor de forta din Statele Unite”. "Infracțiuni similare, de mare anvergură, sunt comise de poliția americană mult prea des", a spus Zaharova. Ea a amintit de uciderea unei minore de către un ofițer de poliție în 2016, când poliția a deschis focul, în ciuda faptului că adolescenta nu a încercat să atace pe nimeni, dar și despre împușcarea, din martie 2020, în Louisville, Kentucky, a Breonnei Taylor, in varsta de 26 de ani.

"În Statele Unite, problemele sistemice din sfera drepturilor omului s-au acumulat în mod clar. Printre acestea - discriminare din motive rasiale, etnice și religioase, brutalitatea poliției, prejudecățile de care da dovada justiția, supraaglomerare în închisori, utilizarea necontrolată a armelor de foc ca și ”mijloace de autoapărare" de către persoane private și multe altele", semnaleaza Zaharova.

"Este trist că, în acest context, Washingtonul refuză să-și respecte obligațiile legale internaționale în sfera umanitară, continuă să nu participe la majoritatea tratatelor internaționale privind drepturile omului, continuă să ignore recomandările organizațiilor pentru drepturile omului și procedeaza, în mod deliberat, la reducerea participarii sale in carul unor structuri internaționale și universale relevante", a adăugat Maria Zaharova, amintind retragerea SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Moartea lui Floyd a provocat revolte în Minneapolis și în alte orașe, după apariția unui videoclip cu privire la modul in care a fost retinut de politie. Imaginile arată cum poliția l-a aruncat pe Floyd la pamant și l-a încătușat, iar unul dintre ofițeri s-a rezemat de gât cu genunchiul. Acesta spune mai întâi, de mai multe ori, că nu poate respira, apoi leșină. Floyd a fost internat ulterior în spital, dar a murit la terapie intensivă.

Când aceste informații au fost răspândite, poliția orașului a anunțat demiterea a patru ofițeri care au luat parte la detenție. Orașul a organizat proteste, însoțite de vandalism și incendii. FBI s-a alăturat anchetei cu privire la moartea lui Floyd, declarand acest caz o prioritate.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: