Publicat: 23 Ianuarie, 2013 - 17:42
Share

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adrian Pană a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, după 1 martie sau cel mai târziu la finalul primului trimestru al acestui an, poate începe campania de vaccinare anti-HPV pentru grupul țintă, 10-14 ani.

Potrivit lui Pană, primul pas în demararea acestei campanii ar fi intrarea în vigoare, de la 1 martie, a contractului și actelor necesare aspectelor tehnice referitoare la selecția grupului de vârstă pentru vaccinare.

„Grupul țintă la care ne-am gândit este de 10-14 ani - grupul primar țintă. Vom face în așa fel încât finanțarea să fie asigurată de Ministerul Sănătății, la solicitarea părinților. Au fost discuții și s-a convenit să nu mai existe o achiziție de un număr de x doze, ci pur și simplu să  existe un proces prin care vaccinul să fie achiziționat la cerere”, a declarat acesta.

 Adrian Pană a explicat că, în aceste moment, în cadrul Ministerului este regândită o modalitate pentru a oferi, într-o manieră cât mai completă, acces la un program care să aducă plus valoare populației la risc din România: „În baza datelor științifice pe care le avem, vaccinarea împotriva HPV împreună cu screening-ul aduc plus valoare. De asemenea, în baza datelor din 2008, regândim campania de prevenire a cancerului de col uterin pentru femei și modul în care vom creiona campania prin care vom comunica acest lucru”, a spus el.