Publicat: 28 Noiembrie, 2014 - 19:15
Share

Secretarul Executiv PNL, Lucian Bode, a semnat următoarea declaraţie de presă: "Nivelul redevențelor la țiței și gaze este blocat prin lege începând cu anul 2004, România având obligația să stabilească noi redevențe până la 31 decembrie 2014. După ce în mai 2012 Ponta promitea aducerea acestora la nivelul mediei europene, ministrul Ioana Petrescu anunța amânarea recalculării redevențelor până la 1 ianuarie 2016, măsură în detrimentul bugetului de stat deja șubrezit de pomenile electorale.

Afacerea redevențelor în România este o afacere 100% PSD. Este ca un arc peste timp de la profesor la ucenic, de la Adrian Năstase la Victor Ponta. În 2004 prin Legea 238/ 2014, Năstase bloca aceste redevențe la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa, aproximativ 7%, pentru o perioadă de 10 ani. Azi, ucenicul Ponta, prin habarnista-harvardistă Petrescu face același joc.

Am solicitat executivului în nenumărate rânduri să prezinte stadiul privind noul sistem de redevențe pentru petrol și gaze. În luna septembrie formulăm două întrebări către Ministerul de Finanțe și către Agenția Națională pentru Resurse Minerale pe acest subiect. Dl presedinte Gheorghe Duțu ne asigura că va fi un proces transparent care se va încheia cu certitudine în 2014, iar doamna Petrescu ne-a transmis că după finalizarea consultărilor la nivel interministerial și dezbaterile publice pe tema recalculării redevențelor, să urmăresc mass-media pentru a vedea rezultatele.

Se pare că, în timp ce doamna ministru Petrescu ne trimitea pe noi opoziția în fața televizorului dacă vrem să aflăm informații cu privire la stadiul recalculării redevențelor, avea preocupări mult mai importante pentru domnia sa, sau pentru șeful dânsei, premierul Victor Ponta, contractul dintre CN Loteria Română și Intracom SA.

Deși acest contract expirase în decembrie anul trecut, tot un arc peste timp, marca PSD, ce pleacă de la același Năstase în 2003, doamna ministru Petrescu semnează în 30.09.2014 un Ordin prin care, pentru a noua oară, prin act adițional se prelungește acest contract extrem de păgubos pentru statul român. Deși din 1 ianuarie 2014 era obligatoriu organizarea unei licitații internaționale, se alege încheierea unui nou act adițional, printr-o procedură total lipsită de transparență.

Așadar, acestea au fost preocupările doamnei ministru, nu calculul noilor redevențe la hidrocarburi !

Concluzia este că ambii oficiali, atât reprezentantul ANRM, cât și ministrul finanțelor au mințit. În continuare, această guvernare își bate joc de români și face jocuri mizerabile. Era evident că decizia privind noul sistem de redevențe nu îl avantaja pe candidatul Victor Ponta în campanie, acesta este și motivul pentru care a amânat dezbaterea și decizia pe această temă pe care România o așteaptă de 10 ani.

Până în prezent nu a existat nicio dezbatere publică cu privire la calculul redevențelor, necesară în orice țară normală.

Regimul redevențelor nu trebuie tratat distinct, ci trebuie corelat cu Strategia Energetică, pe care, din păcate, dl ministru delegat pentru Energie nu a fost capabil să o realizeze nici până la această dată. Calculul redevențelor trebuie, de asemenea, să răspundă atât unor nevoi ale statului, cât și unor nevoi ale industriei și ale consumatorilor. Dar, din păcate, nu avem strategie, nu avem redevențe !

Deși ne aflăm în întârziere cu acest proces, dna ministru Petrescu ne anunță cu seninătate că proiectul de modificare a legii redevențelor se amână pentru începutul anului 2016.

Altfel spus, se mai oferă un an de grație pentru marile companii care oricum plătesc printre cele mai mici redevențe din Europa, un an în care statul român pierde. Să fie oare o coincidență că din Guvern face parte un fost director din cadrul unei companii private care este principal beneficiar al acestei amânări ?!

Nu avem niciun fel de strategie la nivel guvernamental pentru România, toate măsurile importante și cu impact asupra securității economice fiind luate la masa baronilor PSD. Singura strategie a guvernului Ponta rămâne strategia furtului din banul public, oricât ar încerca PSD să mimeze acum disciplina după dezastrul din 16 noiembrie".

Lucian BODE

Secretar Executiv PNL