Publicat: 2 August, 2020 - 00:00
Share

Aproape sigur cei de anii mei, adică cei care au trăit în comunism și au acum vârste respectabile vor fi văzut prin 1965-66 un film (printre puținele distracții ale regimului erau filmele) în regia lui Costa-Gavras, filmul său de debut. Se numea Compartimentul ucigașilor, după romanul omonim a scriitorului francez Sébastien Japrisot, cu mari actori în rolurile principale: Catherine Allégret, Simone Signoret, Yves Montand, Pierre Mondy, Michel Piccoli, Jean-Louis Trintignant. Filmul a fost unul de succes. O tânără frumoasă este găsită moartă cușeta ei din vagonul de dormit al trenului de noapte Marsilia-Paris, după ce acesta a ajuns în capitală. Misiunea de a-l găsi pe ucigaș este dată unui detectiv blazat, sătul de crime, pe nume Perre Emile Grazziano – Grazzi – care ar prefera oricând să se joace de-a v-ați ascunselea cu băiețelul său decât să intre în jocul de-a șoarecele și pisica împreună cu ucigașul diabolic de viclean și sălbatic. Rolul e interpretat admirabil de Yves Montand. În vagonul de dormit al trenului Marsilia – Paris se găsissrră șase persoane. Poliția îi investighează ceilalți cinci pasageri, suspectând că unul dintre ei a comis crima, dar suspecții sunt uciși unul câte unul. Ultimii doi trebuie să soluționeze cazul înainte de a deveni următoarele victime. Filmul a avut mare succes. După film, a apărut și traducerea cărții în limba română, care s-a bucurat și ea de succes – de altfel, cam toate cărțile polițiste traduse în acea vreme în colecția Enigma a Editurii pentru literatură universală se epuizau repede, chiar dacă erau tipărite în tiraj mare.

Anul trecut, Editura Crime Scene Press a retipărit cartea - și sper să se fi bucurat de un succes asemănător, deși publicul cititor s-a schimbat radical și altele sunt motivele care îl îndeamnă la lectură.

Iată două opinii critice, semnalate de altfel pe coperta a patra a cărții:

„Încă de la acest prim roman, regăsim tot ce distinge opera lui Sébastien Japrisot: o intrigă complexă, indicii anodine lăsate ici și colo, căutarea cuvântului potrivit și un stil ușor de recunoscut. Galeria de personaje prezentă în roman ne dă măsura excepționalului său talent de portretist. În câteva râduri, prin câteva cuvinte, fiecare capătă viață, se însuflețește, capătă trăsături proprii, adoptă o manieră de a vorbi și de a acționa.” - Paul Colize

„În paginile lui Japrisot, Parisul este o urbe mohorâtă, cu aspect de mahala, neavând nimic din frenezia care l-a propulsat drept «oraș al luminilor». De fapt, întregul univers pare inospitalier, sordid și măcinat de o tristețe fără leac. Nici măcar polițiștii – îmbrăcați ponosit, tracasați de probleme familiale, cu lefuri mici, abrutizați de nesomn, de mâncatul pe fugă, de multele ore de serviciu – nu dovedesc entuziasm în ancheta pe care trebuie s-o ducă la bun sfârșit.” - George Arion

.Sébastien Japrisot (1931-2003) este nu numai un excelent autor de romane polițiste, cunoscut și dincolo de fruntariile Franței unde a trăit, dar și un bun creator de atmosferă.

Romanul vă va da satisfacții.

 

 

Sébastien Japrisot - Compartimentul ucigașilor. Crime Scene Press. Traducere din limba franceză și note de Petru Frandin. 204 pag.

 

 

Topic: 

Format: