Publicat: 8 Ianuarie, 2013 - 13:30
Share

Luni, 7 ianuarie a.c., jandarmii montani care asigurau măsurile de ordine pe pârtiile de schi „Şoimul” (Gura Humorului) şi „Parc” (Vatra Dornei) au intervenit, împreună cu lucrători ai formaţiunilor Salvamont, pentru acordarea primului ajutor în cazul a două persoane accidentate. La Gura Humorului, un tânăr de 26 de ani, din municipiul Suceava, a suferit o plagă la nivelul genunchiului stâng, iar la Vatra Dornei, un bărbat de 36 de ani, din municipiul Tulcea, a fost diagnosticat cu entorsă la nivelul genunchiului drept. În fiecare din aceste cazuri, persoanele au fost transportate la baza pârtiei, de unde au fost preluate de echipaje ale Ambulanţei.
În intervalul 21 decembrie 2012 – 7 ianuarie 2013,  jandarmii montani din Vatra Dornei şi Gura Humorului au acordat sprijin, împreună cu lucrătorii Salvamont, unui număr de 28 de persoane (14 bărbaţi, 12 femei şi doi copii) care au suferit diverse accidentări pe pârtie. Dintre acestea, 17 sunt din judeţul Suceava, iar 11 sunt turişti din alte judeţe (Botoşani, Galaţi, Bacău, Bistriţa, Constanţa şi Tulcea).
O dată cu sosirea turiştilor în Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Frasin, Vatra Moldoviţei, Dorna Candreni, Broşteni şi Gura Humorului, posturile de jandarmi montane din aceste localităţi au intensificat acţiunile pe traseele turistice, pe pârtiile de schi  şi în zonele unde este posibil să se producă evenimente, fiind pregătite să intervină în situaţii de urgenţă, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale. Aproximativ 40 de jandarmi montani acţionează zilnic pentru menţinerea unui climat de linişte, prevenirea şi combaterea infracţiunilor, îndrumarea şi informarea turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate.