Publicat: 11 Noiembrie, 2013 - 12:51
Share

BNR a publicat indicatorii agregaţi privind instituţiile de credit pentru septembrie 2013, care indică un profit cumulat al băncilor de 1,46 miliarde lei, faţă de pierderi de 200 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform indicatorilor bancari de la finalul lunii iunie, profitul bancilor era de 1,15 miliarde lei, iar in august ajunsese la 1,5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca in septembrie castigurile au scazut, in conditiile in care provizioanele bancilor pentru creditele neperformante au urcat substantial, in urma reclasificarii unor credite restructurate facute de banci cu scopul de a evita incadrarea acestora in categoria neperformantelor (evergreening), conform ultimelor date publicate de BNR.

In scrisoarea de intentie catre FMI se arata ca “BNR va continua să supravegheze îndeaproape practicile bancare, pentru a evita fenomentul de evergreening (prin care bancile continua sa sustina financiar clientul, desi acesta nu-si mai poate rambursa creditul, cu scopul de a evita constituirea de provizioane n.r.), astfel încât să se asigure că standardele IFRS privind provizioanele pentru pierderi din credite și evaluarea colateralului, precum și evaluarea riscului de credit al creditelor restructurate, raman prudente și în conformitate cu bunele practici internaționale.

În special, BNR va examina în detaliu în timpul inspecțiilor la fața locului, practicile de restructurare a creditelor tuturor băncilor, precum și caracterul adecvat al sistemelor IT cu privire la inregistrarea activelor depreciate.

Un raport complet al practicilor de restructurare a creditelor și calitatii activelor cu informații granulare, matrici de migrație și o analiza a vechilor niveluri ale creditelor neperformante va fi comunicat FMI și CE până la sfârșitul lunii octombrie 2013.

Provizioanele, in crestere puternica

Astfel, provizioanele calculate de catre banci conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), au ajuns in luna septembrie 2013 la 33,876 miliarde lei, fata de 33,277 miliarde lei in august, asadar un avans in jur de 600 milioane lei, fata de sub 200 milioane lei in august.

Volumul total de provizioane IFRS in acest an a crescut cu 4,45 miliarde lei fata de nivelul inregistrat la finalul lui 2012, de 29,425 miliarde lei.

Pe de alta parte, provizioanele prudentiale impuse de BNR, denumite ajustari prudentiale de valoare, neinregistrate in contabilitatea bancilor, conform normelor impuse dupa trecerea bancilor de la standardele locale la cele internationale, IFRS, incepand din 2012, au crescut mult mai mult in septembrie, cu peste 1 miliard de lei, la un total de 45,914 miliarde lei, dupa ce in august avansul a fost de doar 257 milioane lei, mult mai putin fata de cresterea de 809 milioane lei in iulie si de 1 miliard de lei in iunie.

In total, pe parcursul acestui an, volumul de provizioane prudentiale a avansat cu nu mai putin de 6,7 miliarde lei.

Activele si solvabilitatea, in scadere

In acelasi timp insa, datele BNR arata ca activele celor 41 de banci romanesti, dintre care 10 sucursale de banci straine, continua sa se reduca, acestea scazand cu 1,4 miliarde lei in ultimul trimestru, la un total de 353,6 miliarde lei. Pe parcursul ultimului an, sectorul bancar si-a diminuat expunerea in Romania cu aproape 20 de miliarde de lei.

Si indicatorul de solvabilitate este in scadere, ajungand la 13,92% in septembrie, fata de 14,67% in iunie si 15,03% in martie.

Autor: Bancherul.ro