Publicat: 29 Aprilie, 2015 - 09:17
Share

Mesajul ministrului Mircea Dușa cu prilejul Zilei Veteranilor de Război:

Dragi şi bravi veterani de război,

 

            Fiecare întâlnire cu dumneavoastră, veteranii de război, este, pentru noi, o lecţie de istorie. Însă nu istoria pe care o citim în manuale şi tratate ştiinţifice, ci o istorie autentică, trăită, care ne vorbeşte despre curaj, dar şi suferinţă şi sacrificiu şi, peste toate, o nesfârşită iubire pentru ţară.

            Dumneavoastră, veteranii de război,  sunteţi pentru noi, copiii, nepoţii şi strănepoţii domniilor voastre, un exemplu de patriotism curat, exprimat prin fapte şi nu prin vorbe meşteşugite, trăit cu suferinţă şi durere în urma rănilor şi mutilărilor dar, în acelaşi timp, cu demnitate şi cu onoare. 

            Avem datoria să ne aplecăm mereu asupra trecutului, să ne recunoaştem şi să ne înţelegem valorile, să ne respectăm eroii. Pretutindeni în lume, naţiunile responsabile procedează la fel. Generaţiile tinere au datoria de a cunoaşte şi cinsti propria istorie, pentru că în acest fel, bazându-se pe faptele din trecut, îşi construiesc viitorul pe care şi-l doresc. Cinstirea eroilor noştri reprezintă cea mai de preţ îndatorire pe care o avem.

            Militarii noştri depun astăzi, la monumentele eroilor ridicate în marile garnizoane şi pe locurile de bătălie ale celui de Al Doilea Război Mondial, coroane de flori în semn de pios omagiu ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru ţara noastră. 

            Manifestările se înscriu într-o serie mai largă, începută cu câteva săptămâni în urmă, pentru că, la iniţiativa premierului Victor Ponta, la 70 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Guvernul României a declarat anul 2015 drept "Anul Veteranilor de Război".

            Ministerul Apărării Naţionale, în semn de preţuire pentru cei care au scris, cu sângele şi sacrificiul lor, cu devotament şi curaj, istoria glorioasă a ţării noastre, va organiza, pe durata întregului an, în toate marile garnizoane din ţară, acţiuni dedicate acestui eveniment. 

            România a înregistrat, în cele două campanii purtate, atât în est, cât şi în vest, peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi de război (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent mai sunt în viaţă circa 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război şi aproximativ 102.000 de văduve ale veteranilor de război, cărora le datorăm respect, preţuire şi recunoştinţă. Folosesc de pe acum prilejul de a le ura viaţă lungă şi liniştită şi de ai asigura că Armata Română nu i-a uitat.

            În luna aprilie s-au desfăşurat deja o serie de acţiuni. Au fost organizate adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, evenimente în unităţi militare în cadrul programului "Armata - O şcoală altfel", spectacole şi expoziţii cu imagini de arhivă, activităţi de îngrijire a monumentelor şi a mormintelor eroilor, şi aş sublinia aici că ministerul desfăşoară de mai mulţi ani un amplu proiect de reabilitare a cimitirelor şi monumentelor eroilor din ţară şi străinătate.

Dragi veterani de război,

            Vreau să vă asigur de tot respectul cuvenit şi de faptul că Ministerul Apărării Naţionale va rămâne permanent preocupat de rezolvarea problemelor cu care vă confruntaţi, în tradiţia Armatei României, care întotdeauna a ştiut să fie o mare şi unită familie.

            În acest sens, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne au propus o iniţiativă, care va fi adoptată chiar astăzi prin ordonanţă de urgenţă a guvernului, prin care rentele dumneavoastră să fie dublate. Este o măsură reparatorie, firească, pe care o luăm cu toată dragostea şi respectul pe care vi le purtăm. 

            Consider că niciun efort nu e prea mare, nicio măsură care să vină în ajutorul dumneavoastră nu poate fi ignorată sau amânată. Dincolo de vorbele frumoase, care au şi ele menirea lor, aceea de a vă mângâia sufletele greu încercate, dumneavoastră aveţi nevoie de sprijin concret, pe care vă asigur că nu vom ezita să vi-l asigurăm. 

            Aşa cum suntem aproape părinţilor, copiilor, soţiilor, fraţilor şi surorilor camarazilor noştri căzuţi în teatrele de operaţii, aşa cum îi sprijinim permanent pe toţi militarii răniţi în misiunile încredinţate peste hotare sau pe teritoriul naţional, tot aşa vă suntem şi vă vom fi aproape şi dumneavoastră, veteranilor, invalizilor şi văduvelor de război. 

            Vă mulţumesc pentru toate eforturile şi sacrificiile făcute şi vă transmit cele mai calde şi sincere felicitări, multă sănătate şi bucurii personale.

Ministrul Apărării Naţionale

MIRCEA DUŞA