Publicat: 19 Iunie, 2015 - 15:25
Share

Băncile din Grecia ar putea să rămână închise luni din cauza retragerilor masive de lichidităţi, au avertizat joi oficiali ai Băncii Centrale Europene, la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, transmite agenția Reuters.

Deponenţii eleni au retras din bănci în ultimele trei zile circa 2 miliarde de euro, ieşirile de capital accelerându-se rapid în urma eşuării negocierilor dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai creditorilor, la sfârşitul săptămânii trecute.

Cele 2 miliarde de euro retrase în primele trei zile ale săptămânii reprezintă circa 1,5% din depozitele totale ale populaţiei şi companiilor, de 133,6 miliarde de euro, existente în băncile elene la sfârşitul lunii aprilie. Până în această săptămână, retragerile de fonduri au avut loc într-un ritm de 200-300 milioane de euro zilnic.

Guvernul elen susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital de Grecia, în timp ce ministrul de finanţe Yanis Varoufakis acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor.

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia. Între timp, ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situaţia din Grecia.

Totodată, membrii Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) se vor întâlni de urgenţă, tot vineri, pentru a discuta despre înrăutăţirea situaţiei lichidităţilor din sistemul financiar elen. Oficialii BCE vor analiza solicitatea Băncii Greciei pentrumajorarea cu peste 3 miliarde de euro a finanţării băncilor prin programul ELA(Emergency Liquidity Assistance).

Grecia se apropie tot mai mult de colapsul financiar, după ce joi seară negocierile pentru primirea ultimei tranşe din împrumutul financiar au eşuat. În acest timp, în Luxemburg, miniştrii de finanţe din zona euro încearcă să găsească soluţie pentru criza Atenei.