Publicat: 14 Iunie, 2016 - 21:15
Share

Preşedintele României Klaus Johannis și Preşedintele Republicii Italiene Sergio Mattarella au participat la deschiderea Forumului economic, organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti împreuna cu ICE - Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, în colaborare cu Confindustria Romania şi cu participarea Camerei de Comerţ Italiana şi SACE la Athenee Palace Hilton,  Sala “Le Diplomate”. 

Evenimentul deschis de  Ambasadorul Italiei la Bucureşti, domnul Diego Brasioli  are ca obiectiv evaluarea oportunităţilor pentru investiţiile italiene în România, acestea reprezentând un parcurs european în economia globală.

„Le mulţumesc organizatorilor acestui forum pentru invitaţie, un eveniment care are rolul de a întări şi mai mult relaţiile economice dintre cele ţările noastre. Italia este al doilea cel mai mare partener comercial al României şi cel mai important partener din punct de vedere investiţional. Schimburile comerciale dintre ţările noastre s-a ridicat în 2015 la peste 13,5 miliarde de euro, un nivel cu 1 miliard de euro mai mare decât cel atins în 2014. În România sunt peste 42.000 de firme cu italieneşti, cu o cifră de afaceri de peste 1,6 miliarde de euro, care au o contribuţie importantă la economia românescă. Aceste cifre indică faptul că antreprenorii italieni văd potenţialul economiei României. Dorim să încurajăm şi mai mulţi investitori italieni să vină în ţara noastră. Aveţi încredere în economia românească”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a subliniat importanţa relaţiei economice dintre România şi Italia: „Comunitatea românilor din Italia a depăşit de mult pragul de 1 milion de persoane (1,2 milioane din date oficiale – n.r.) şi aproape 60.000 de firme deţinute de români care activează pe piaţa italiană. Mă bucură foarte mult să văd că odată cu creşterea comunităţii din Italia au venit şi antreprenori români care respectă valorile mediului de afaceri şi a economiei Italiei. Schimburile economice de 13,5 miliarde de euro din 2015, cât şi numărul mare de firme prezente în cele două ţări deţinute de români şi italieni ne arată cât de puternică este cooperarea economică dintre cele două ţări. România şi Italia sunt un exemplu de integrare în Uniunea Europeană. Relaţia dintre ţările noastre este un exemplu puternic a ceea ce trebuie să reprezinte Uniunea Europeană”

Primul panel “Noi oportunităţi pentru investiţiile italiene în România” moderat de Luca Gentile, Director - Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior a fost dedicat oportunităţilor de afaceri şi noutăţilor din domeniul legislativ recent adoptate în materie de achiziţii publice, cel de-al doilea, “Dezvoltarea afacerii: noutăţi la fondurile europene pentru întreprinderile mici si mijlocii din România” moderat de Rocco Ferri, Director General, Confindustria România a fost destinat strategiilor de dezvoltare a afacerii, o atenţie deosebită fiind acordată finanţărilor nerambursabile pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii, iar ultimul panel
“Agricultura biologică si tehnologia: rolul strategic al firmelor italiene în România” moderat de Adrian Dimache, Secretar General al Camerei de Comerţ Italiene pentru România  s-a concentrat asupra rolului strategic al societăţilor italiene din România în domeniul agriculturii biologice.

Au avut intervenții notabile Costin Borc, Vice Prim-Ministru al Guvernului şi Ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Florin Jianu, Preşedinte al Consiliului National al întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) și Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 

Contextul actual de creştere economică, în care societăţile italiene investesc în România, este deosebit de favorabil. în anul 2015, PIB-ul a crescut cu 3,7%, Comisia Europeană estimând o creştere de 4,2% in 2016 şi de 3,7% în 2017.

În anul 2015, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), schimburile comerciale dintre Italia şi România au atins valoarea record de 13,64 miliarde de euro, în creştere cu 8,55% faţă de 2014. Evoluţia pozitivă a nivelului schimburilor comerciale pare a fi confirmată şi de datele referitoare la primele doua luni din 2016.

Italia îşi păstrează astfel locul fruntaş atât în clasamentul ţărilor exportatoare, cât şi în cel al pieţelor de destinaţie a produselor de export româneşti, cu o cotă de 11,6% din totalul schimburilor comerciale ale României (12,4% din totalul exporturilor şi 10,9% din totalul importurilor).

Creşterea continuă a schimburilor comerciale reflectă o prezenţă solidă a societăţilor italiene pe teritoriul României. Astfel, Italia se situează pe primul loc în România ca număr de societăţi comerciale înregistrate. în baza datelor Registrului Comerţului, la 31 decembrie 2015 în România erau active 24.105 societăţi cu capital italian, numai în 2015 înregistrandu-se 2.203 noi companii cu participare italiană. Italia îşi confirmă, astfel, poziţia de principal investitor în Romania, deţinută de peste 10 ani, în baza numărului de societăţi înregistrate (20,5% din total).