Publicat: 5 Martie, 2018 - 21:05
Share

Foreplay, spectacol de teatru documentar pe tema maternităţii timpurii, porneşte în turneu prin ţară iar prima reprezentaţie va avea loc pe 18 martie 2018, la Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe, la ora 19.00. Piesa este scrisă şi regizată de Ozana Nicolau şi a avut premiera în noiembrie 2017, la Centrul de Teatru Educaţional Replika din Bucureşti. 

Spectacolul are la bază documentarea fenomenului naşterilor timpurii în România şi explorează condiţia vulnerabilă a acestor tinere într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiţia maternităţii, iar pe de altă parte, operează cu o percepţie stereotipizantă la adresa mamelor adolescente. 

Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton (actriţă la Teatrul L.S.Bulandra, premiul UNITER pentru debut în 2008) şi Voica Oltean (elevă în clasa a XII-a la Liceul Dinu Lipatti şi laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul Breaking News). Alături de ele, Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu (actori la Teatrul Mic Bucureşti şi doi dintre iniţiatorii Centrului Replika) interpretează, într-un adevărat tur de forţă, multiple roluri în poveştile celor două fete. 

Spectacolul este construit ca un colaj de documentar, momente de dezbatere cu publicul şi episoade ficţionalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Piesa dă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente şi îşi propune să aducă în lumină şi cauzele mai puţin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susţinute de educaţie sexuală, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generaţional şi modele culturale care fac din fenomenul naşterilor timpurii un fenomen extrem de complex.

"Mijloacele de expresie sunt minimale, dar spectacolul nu şchiopătează din cauza asta. Îl ţin în picioare puterea interpretărilor şi piesa bine construită, care urmăreşte poveştile cu atenţie la detalii şi fără tezism. Pe scurt, ea nu derapează în vreun plot-twist extraordinar şi nici nu face vreun alt tip de artificiu ca să dovedească măiestria autoarei.

Şi nici n-ar trebui. Tot demersul este unul de sinteză, pe baza unei documentaţii destul de îndelungate - timp de aproape un an, echipa Foreplay a adunat experienţele unor mame adolescente din Bucureşti, Urziceni, Vaslui şi Ploieşti. Acest debut al Ozanei Nicolau (absolventă de regie-film) a pornit de la statisticile care spun că 10% dintre mamele care nasc anual în România (adică 22.000) sunt minore.

Dovada cea mai clară a acestei documentări este un voice-over care apare din când în când, în timp ce un reflector luminează o masă goală (mesele, puse la buza scenei, desemnau, până atunci, spaţiul domestic al fiecărei familii - un fel de puncte focale ale acţiunii scenice).

Ceea ce auzim este o înregistrare audio, un interviu cu o fată care născuse primul copil la vârsta de 14 ani care vorbeşte despre căsătoria ei & situaţia familială care o dusese acolo. Ăsta este unul dintre cele mai puternice momente din Foreplay, căci nu e o parte dintr-o poveste ficţionalizată, ci un material pur documentar, integrat în textura spectacolului, dar tratat cu respect - povestea vorbeşte de la sine şi o auzim spusă chiar de persoana care a trăit-o." - Alex Mircioi, Scena9

"O parte dintre întrebările pe care piesa le pune se referă la sarcini nedorite, indiferent de context. E şi un moment în care actorii pun pauză şi au un dialog cu publicul, iar concluzia e că aproape toţi am fost în situaţia sau avem apropiaţi în situaţia de a se confrunta cu sarcini nedorite, copii fără vină, dar care s-au nimerit prost, ca să parafrazez o replică din piesă. Se creează astfel un cerc transgenerational foarte greu de întrerupt, fara terapie. Mergeţi şi vedeti, e cu emoţie, eu mi-am înghiţit de câteva ori lacrimile." - Iulia Marcu

Foreplay

Text şi regie: Ozana Nicolau

Cu: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu

Muzica: Diana Miron

Mişcare: Silvia Călin

Scenografie: Mălina Ionescu

Video: Elena Găgeanu

Light design: Radu Apostol

Durata : 1h15

Limita de vârstă: 14+

Spectacolul face parte dintr-un proiect trans-media ce îmbină teatrul cu documentarul-web, având ca punct de plecare materialul prezentat şi dezvoltat de Ozana Nicolau în cadrul Workshopului "I-doc" din cadrul Festivalului de film documentar "Visions du Reel", de la Nyon - Elveţia. 

Ozana Nicolau este licenţiată a Universităţi Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti - secţia regie film şi absolventă a programelor Berlinale Talent Campus şi Locarno Summer Academy. Între prieteni, filmul ei de absolvire, a fost prezentat şi premiat în 15 festivaluri internaţionale de film precum Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Karlovy Vary ISFF. Foreplay reprezintă debutul Ozanei Nicolau în regia de teatru.

Turneul de teatru Foreplay este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Teatrul Andrei Mureşanu - Sfântu Gheorghe, World Vision România, Mame pentru viaţă, ANES- Agenţia Naţionala Pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Fundaţia Tineri pentru Tineri. 

 

Tag-uri Geo: