Publicat: 2 Ianuarie, 2013 - 10:53
Share

În cadrul proiectului "Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural", aproximativ 800 de femei din mediul rural au participat la cursuri de calificare gratuite în urma cărora au obținut diplome acreditate.

Calificarea a fost făcută în meserii precum: patiser, lucrător tricotaje confecții, administrator pensiune turistică, lucrător în comerț, florar/ decorator, îngrijitor la domiciliu, operator calculator. Alte aproape 900 de femei au luat parte la sesiuni de consiliere profesională. Cu ajutorul echipei AFFMR, peste o sută dintre beneficiarele proiectului au reușit să se angajeze sau să-și deschidă o afacere.

"Pentru a obține rezultate concrete, nu a fost de ajuns să anunțăm că organizăm cursuri de calificare și să așteptăm ca femeile să vină. În multe zone, am mers din poartă în poartă să le convingem să participe, în condiţiile în care cursurile aveau loc în sat, aproape de casele lor. Dar priorităţile unei femei de la sat sunt altele: gospodăria, copiii, munca la câmp”, a spus Cristina Chinole, managerul proiectului.

Obiectivul cel mai important al proiectului, dincolo de suportul oferit în căutarea unui loc de muncă, a fost dorința echipei AFFMR de a schimba mentalități și de a combate discriminarea și stereotipurile vizavi de rolul femeii în societate și familie.

„Prejudecățile încă guvernează lumea satului românesc. Viața femeilor este trasată de soț, familie, nevoile gospodăriei sau de gura lumii. Rolul ei este clar: acela de mama și de gospodină iar ideea că aceasta poate să facă şi altceva iese din discuție. De exemplu, într-un  sat din Mureş, unde erau organizate cursuri de bucătar, femeile nu vroiau să intre în restaurant, pentru a face practică, pentru că nu erau însoţite de bărbaţi. Ăsta e obiceiul acolo, chiar dacă multora dintre noi ni se pare absurd. De fapt, cea mai grea parte a proiectului a fost lupta cu mentalităţile”, a adăugat Cristina Chinole.

Proiectul „Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural" a fost cofinanţat din Fondul Social European şi bugetul naţional, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 şi a avut o durată de 36 de luni (ianuarie 2010 - decembrie 2012).

Programul şi-a propus următoarele: un milion de persoane informate despre necesitatea abandonării stereotipurilor de gen, 4.000 de femei informate despre oportunităţile de calificare-recalificare, 300 de angajatori informaţi despre nevoia de locuri de muncă a femeilor calificate în cadrul proiectului, 500 de femei calificate în cadrul proiectului, 700 de femei consiliate pentru găsirea unui loc de muncă sau pentru deschiderea unei afaceri şi 100 de femei angajate până la finalul proiectului. Pentru îndeplinirea acestor obiective, au fost înfiinţate centre de suport în patru regiuni ale ţării.