Publicat: 22 Noiembrie, 2016 - 15:44
Share

Miercuri, 23 noiembrie, la ora 12:00, la Muzeul de Artă Contemporană (str. Tribunei nr.6), va avea loc deschiderea expoziției intitulate Andrei Șaguna în icoane și chipuri. 

Expoziţia, rezultat al colabărării dintre Muzeul Naţional Brukenthal şi Mitropolia Ardealului, se prezintă ca o selecţie  de lucrări dedicate marelui mitropolit Andrei Şaguna şi a tipăriturilor realizate sub directa sa grijă.

Curatoriată de Alexandru Constantin Chituţă şef secţie Marketing Muzeul Naţional Brukenthal şi dr. Emanuel Tăvală consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, expoziţia prezintă publicului o legătură întzre limbajul plastic şi limpajul iconografic. Puntea de legătură între cele două fiind chiar chipul mitropolitului sfânt Andrei Şaguna.

Despre mitropolitul Andrei Şaguna s-a scris mult. Mulţi au accentuat latura sa religioasă, alţii culturală sau pe cea politică. Marele istoric Nicolae Iorga afirmă că "puţine nume sunt aşa de populare în Ardealul românesc ca al lui Şaguna. Chipul lui, cu ochii străbătători şi larga barbă răsfirată, e în mintea tuturora şi-n conştiinţa generală a intrat faptul definitiv că acest maiestuos bătrân a fost, de pe scaunul său de arhiereu, un cârmuitor de oameni şi un îndreptător al vremurilor”.
Marele mitropolit Andrei Şaguna a rămas în conştiinţa românilor ardeleni ca unul dintre cei care şi-au închinat întreaga viaţă altarului şi poporului. Momentul Şaguna în istoria Bisericii şi în destinul Transilvaniei se înscrie ca un moment de răscruce pe o întindere de mai mult de un sfert de veac (1846-1873). Un sfert de veac mereu în dilatare pentru că Şaguna a iniţiat şi a trasat orientări noi pentru Biserica Ortodoxă a vremii lui, dar binefacerile lor se resimt peste veacuri. Valorile fac istorie şi cariere fără limite.

Expoziţia deschide în acest an programul manifestărilor cultural – ştiinţifice „Zilelor Andreiene” la Sibiu.

EXPOZITIA ANDREI ŞAGUNA ÎN ICOANE ŞI CHIPURI

Locul de desfăşurare : Muzeul de Artă Contemporană
Durata : 23 noiembrie – 24 decembrie 2016
Curator : Alexandru Constantin Chituţă
Coordonator Arhiepiscopia Sibiului : dr. Emanuel Tăvală, consilier cultural
Partener : Mitropolia Ardealului