Editoriale

Duminică, 1 Martie, 2020 - 00:00

O carte care a câștigat Premiul Transmission 2019 și s-a aflat pe lista lungă la Orwell Prize pentru Texte Politice 2019. Și care nu este o nouă lamentație despre capitaliștii rapace, ci un avertisment despre cum democrația poate fi pusă în pericol de tehnologie. Autorul este un cunoscut ziarist care a mai analizat secretele Internetului și în alte cărți ajunse bestsellere. Internetul trebuia să ne elibereze, dar nu s-a întâmplat asta. Însă tehnologia ne-a schimbat viețile. Sistemul politic este fragil sub asediul revoluției digitale.

Sâmbătă, 29 Februarie, 2020 - 00:00

„În ce priveşte clasele cele mai năpăstuite, ţărănimea şi muncitorii, acolo totul era împărţit şi mai simplu. Ei aveau de obicei două rânduri de haine: cele de muncă şi cele de sărbătoare. Mulţi însă nu aveau haine de sărbătoare. Cum arătau hainele de muncă purtate permanent? Nu avem cum să ne imaginăm. Mintea noastră, a oamenilor de azi, nu poate înţelege.

Vineri, 28 Februarie, 2020 - 00:00

Ana Maria Sandu este una dintre tinerele scriitoare foarte apreciate și foarte harnice. Născută în 1974, a absolvit Facultatea de Litere a Universității București, a colaborat și colaborează la mai multe publicații, este redactor la revista „Dilema veche”, a publicat mai multe romane și a participat la mai multe volume colective. În multe dintre cărțile sale, care încearcă să surprindă fluxul memoriei, abundă pasajele minimaliste. Unii critici au sugerat că ar fi principala caracteristică a scrisului ei.

Joi, 27 Februarie, 2020 - 00:00

De aproape 250 de ani personalitatea lui Giacomo Casanova fascinează, a fost prezentată în fel și chip, cavaler, supirant, cuceritor de femei, intrigant, diavol, memoriile i-au fost tipărite în zeci de ediții, prescurtate sau dimpotrivă adnotate, traduse în numeroase alte limbi, s-au scris cărți de istorie și romane despre el. Cel mai recent este cel pe care îl semnalăm astăzi, apărut în original în 2018, încununat cu Premiul Emilio Salgari, dedicat literaturii de aventuri. Autorul adaugă la final o notă uriașă cu o parte dintre cărțile care l-au avut ca erou pe Casanova.

Miercuri, 26 Februarie, 2020 - 00:00

Marius Turda este profesor universitar doctor în istoria biomedicinei, directorul Centrului pentru Studii Umaniste și Medicale al Facultății de Umanioare și Științe Politice al Universității Oxford Bookes din Marea Britanie. Maria Sophia Quine este senior fellow la Centrul de Istorie a Medicinei din cadrul Oxford Brookes University, Marea Britanie. Împreună au publicat în Marea Britanie volumul de față. Marius Turda este autorul volumului, pe teme similare, Eugenism și modernitate.

Marţi, 25 Februarie, 2020 - 00:00

Un roman pentru copiii de la opt ani în sus.

Luni, 24 Februarie, 2020 - 00:00

Autorul spune într-un fel de prefață că volumul de față este portretul unei lumi în schimbare accelerată, dar și portretul propriu, al unui om avid să înțeleagă realitățile tulburătoare din jurul său.

Duminică, 23 Februarie, 2020 - 00:00

O tânără istoric (32 de ani), doctor în științe politice la Universitatea din București, care a lucrat până nu demult ca cercetător la Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, iar acum este consilier CNSAS, a publicat la editura acelui institut o carte surprinzătoare despre viața de zi cu zi în ultimul deceniu al regimului ceaușist. Tânăra cercetătoare pleacă de la rezultatele uimitoare ale unor sondaje din 2018 potrivit cărora mai mult de jumătate dintre  români au o părere bună despre Nicolae Ceaușescu. Firesc, s-a întrebat: oare se trăia bine în comunism?

Sâmbătă, 22 Februarie, 2020 - 00:00

Sper să vă stârnesc apetitul de lectură:

Vineri, 21 Februarie, 2020 - 00:00

Prin 2011, dacă nu mă înșel, Călin Hentea, unul dintre colaboratorii permanenți și ușor incomozi ai „Ziarului de Duminică” pe care îl păstoream, avea o rubrică în care a publicat un articol intitulat „Pe băncuța de la scara blocului”. „Băncuţa de la scara blocului a devenit – scria el -, pentru mulţi, unica şansă de socializare ieftină şi comodă, locul comun de refugiu imediat din singurătatea apartamentului termopanat sau nu, dar supraîncins de plictiseală.