Editoriale

Duminică, 12 Aprilie, 2020 - 00:00

 „Este etic să distrugi viața unei femei nevinovate, dacă asta înseamnă că există o șansă să protejezi alte femei de abuzuri viitoare?” E o întrebare pe care o pun la un moment dat autoarele acestui roman incomod.

Sâmbătă, 11 Aprilie, 2020 - 00:00

Încă o carte al cărei titlu există demult în literatura universală (îi aparține celebrului Raymond Chandler), dar cu toate acestea se poate citi cu interes. Un roman surprinzător, cu răsturnări de situații și care descrie uimitor o stare de fapte din urmă cu mai bine de cincizeci de ani.

Vineri, 10 Aprilie, 2020 - 00:00

Romanul pe care îl semnalăm astăzi a apărut în urmă cu un an, a fost ecranizat aproape instantaneu, într-un serial de televiziune, cu actorul Ben Mendelsohn, după câteva luni a fost tradus și în românește. La începutul acestui an, HBO a început să difuzeze serialul, se cheamă în original The Outsider. Dar sfatul semnatarului acestei rubrici este să citiți neapărat romanul, oricât de mult sunteți iubitor de film, romanul este cu mult mai copleșitor decât filmul.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 00:00

 

În mod cert, majoritatea cititorilor acestei rubrici au auzit de tânărul rege egiptean Tutankhamon (Tutankhamun), mort la 19 ani, al cărui mormânt vechi de peste trei milenii a fost descoperit la începutul secolului trecut de englezul Howard Carter, faraon fascinant pentru imensele bogății ale mormântului și masca de aur a sarcofagului. S-au scris cărți nenumărate despre faraon, s-au făcut filme, s-au organizat expoziții, aproape că unii au ajuns să se întrebe dacă va mai fi ceva de spus.

Miercuri, 8 Aprilie, 2020 - 00:00

Thomas H. Greco, Jr. a fost inginer, antreprenor și profesor universitar. În prezent, este o autoritate în ceea ce privește abordările liberale din domeniul inovațiilor monetare și financiare. A oferit consultanță și a ținut cursuri la Kalikalos Holistic Summer School, Trinity College și Queens University. A studiat vreme de peste 30 de ani căile de a ajunge la o mai mare echitate și sustenabilitate în afaceri. Experiența sa în domeniu l-a determinat să creeze concepte inovatoare pentru monede și sisteme de plată comunitare.

Marţi, 7 Aprilie, 2020 - 00:00

... ale mitologiei antice povestite copiilor

Sunt momente minunate când copiii descoperă „zeii antici, eroii şi poveștile lor: Zeus, Athena, Venus, Poseidon, Apollo, Ulysse, Heracleea, Tezeu, Ahile şi Diana. Cei mai importanţi 10 zei din mitologie explică, pe
înţelesul copiilor, cum arăta şi unde se afla tărâmul zeilor, cum a
pornit războiul din Troia, cum a luat naştere pământul, arborele genealogic al zeilor etc. Lucrarea este structurată în capitole de câte patru pagini, dedicate fiecărei zeităţi.”

Luni, 6 Aprilie, 2020 - 00:00

Gabriel Klimowicz (născut în 1955, de origine poloneză, absolvent al unei facultăți de tehnologie chimică) a intrat în presă îndată după 1990, la revista „Acum”, condusă de Stelian Tănase, apoi la ziarul „Cotidianul” condus de Ion Rațiu; a lucrat apoi la Mediafax, PROFM, PROTV, Ziarul financiar, Evenimentul zilei, Realitatea TV ș.a. În numeroasele sale locuri de muncă, „experiențe foarte importante pentru un scriitor”, cum spune, a reușit să cunoască în detaliu foarte multe straturi sociale, pe care le-a transpus mai târziu în romanele sale.

Duminică, 5 Aprilie, 2020 - 00:00

„Oamenii suferă cele mai felurite pierderi. Poți să-ți pierzi cheile, ochelarii, virginitatea. Poți să-ți pierzi capul, inima sau mintea. Poți să-ți părăsești casa și să locuiești la un cămin de bătrâni, să-ți vezi copilul că se mută pe un alt continent sau partenerul de viață dispărând, înghițit de o boală precum demența. Pierderea nu înseamnă doar moarte, iar durerea este monstrul cenușiu al emoțiilor.”

Sâmbătă, 4 Aprilie, 2020 - 00:00

Cititorii fani ai genului polițist își vor aminti cu certitudine de cel puțin două romane superbe ale acestui scriitor american Michael Connely -  Avocatul din limuzină, după care s-a și făcut un film de mare succes, cu Matthew McConaughey în rolul principal (un avocat mereu pe drumuri care folosea bancheta din spate a limuzinei pe post de birou, Mickey Haller, și care avea un frate vitreg polițist, cu un nume aproape imposibil pentru majoritatea celor din jur, Hyeronimous Bosch, scurtat Harry Bosch, un tip inteligent și extrem de răzbătător) și Jocul de domino.

Vineri, 3 Aprilie, 2020 - 00:00

Ştefan J. Fay (1919-2009) – de fapt Ștefan Vasile Andrei, Baron de Fay - a fost un scriitor și genealogist francez, originar din România, a fost descendent al familiilor nobiliare de Fay (dinspre tată - Joseph, Baron de Fay - deputat și diplomat) și Kemény (mama - Gabriela, Contesă Kemény).