Editoriale

Duminică, 22 Decembrie, 2019 - 00:00

Niculae Gheran este autorul ediției critice monumentale Rebreanu (23 de volume!), plus alte cinci volume complementare, scrisori, caiete, istorie literară și altele – adică o jumătate de secol de viață și de muncă intensă care l-au transformat într-o legendă, unul dintre extrem de puținii intelectuali români care s-a concentrat asupra unui proiect și l-a dus la capăt. Nu e locul acum să vorbim și de sacrificiile acestei munci. Pentru realizarea ediției amintite a fost încununat cu Premiul Perpessicius (1981 și 2005), Premiul Uniunii Scriitorilor (1981) și Premul Academiei Române (2002).

Sâmbătă, 21 Decembrie, 2019 - 00:00

Trei volume masive, dense, format mare, scrise mărunt, cu literă subțire, greu de citit, vorbesc despre primele trei zile ale Revoluției. La treizeci de ani de la acele evenimente. Ar fi trebuit să le semnalăm separat, în detaliu, câte un volum pe zi. Dar materia de care se ocupă este atât de densă, încât e greu de separat pe zile, lucrurile se întrepătrund, le citești dintr-un foc, vorbești despre ele dintr-un foc. Suntem într-un fel obligați să semnalăm cele trei volume simultan.

Vineri, 20 Decembrie, 2019 - 00:00

În urmă cu doi ani, romanul de față a fost încununat cu două premii: Prix Femina des lycéens 2017 și Prix du premier roman 2017. Revista L’Express scria că e vorba de „Un stil, un ton, o muzică aparte… Încă de la primele pagini, ne dăm seama că acesta e un pariu câştigat, că Regina mea este un interludiu fermecat, una dintre acele poveşti inițiatice care îi încântă pe adulții ce şi-au păstrat sufletul de copil.”

Joi, 19 Decembrie, 2019 - 00:00

În momentul în care democrațiile occidentale își pun întrebarea dacă nu cumva se află iarăși în situația de acum aproape un secol, Madeleine Albright vine cu o carte care clarifică multe dintre dilemele prezentului.” (The Economist)

Miercuri, 18 Decembrie, 2019 - 00:00

Istoricul Ion Bulei a reușit să scrie și să publice câte o carte despre aproape toți membrii importanți ai dinastiei regale române: Carol I, Maria, Ferdinand I și acum Carol al II-lea. Subiective, pline de informații, bazate pe o bibliografie exhaustivă aproape, scrise într-o admirabilă limbă.

Marţi, 17 Decembrie, 2019 - 00:00

Anii trecuți, la diferite edituri românești, au apărut mai multe cărți cu acest titlu și cu un sumar aproape asemănător. Ediția pe care o semnalăm astăzi este tradusă după una publicată în Italia, în 2018 și cuprinde o seamă de texte celebre din ultima sută de ani.

Luni, 16 Decembrie, 2019 - 00:00

Cu puțin înaintea împlinirii a trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, Editura Tritonic publică ediția a doua a romanului „Iubire în decembrie ’89” de Stelian Țurlea, roman apărut în 2002 și nominalizat atunci pentru Premiile AER.

Actuala ediție cuprinde și un dosar de presă cu repere bibliografice, cam tot ce s-a scris despre carte. Spicuim din două cronici:

Duminică, 15 Decembrie, 2019 - 00:00

William Thomas Harris este un scriitor american născut în 1940, celebru pentru romanele sale de suspans și personajele malefice, între care Hannibal Lecter este neegalat. A scris puțin, doar șase romane, majoritatea au fost ecranizate („Tăcerea mieilor” a obținut Premiul Oscar la majoritatea categoriilor), și se cunosc foarte puține despre el: nu acordă interviuri, nu apare în public și, potrivit unor relatări ale apropiaților, privește actul scrisului ca pe o tortură.

Sâmbătă, 14 Decembrie, 2019 - 00:00

Paul Irvin „Pappy” Gunn (1899 – 1957)  a fost un aviator american celebru pentru acțiunile sale din cel de-al Doilea Război Mondial și multe fapte de eroism. Inițial pilot de linie în Filipine, a zburat, după începerea războiului, în misiuni voluntare în spațiul aerian ostil, cu un avion neînarmat, cărând provizii medicale și hrană pentru trupele asediate. A fost decorat de mai multe ori, s-a alăturat apoi forțelor aeriene americane.

Vineri, 13 Decembrie, 2019 - 14:17

  Victoria în alegeri a lui Iohannis poate avea și o semnificație din perspectivă religioasă. În fruntea statului se găsește, la al doilea mandat consecutiv, un președinte care este membru al bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană, popular numită luterană. Prim ministru este un cetățean al cărui tată era de etnie maghiară. În vara acestui an, propagandistul șef al Statului paralel, trimis europarlamentar,  și-a botezat al doilea copil la o biserică catolică.