Publicat: 1 Februarie, 2017 - 08:43
Share

Cafeneaua critică organizează o discuție despre achiziția celebrei lucrări a lui Constantin Brâncuși Cumințenia pămîntului.

După îndelungate negocieri purtate de două guverne succesive cu deținătorii sculpturii, a avut loc o campanie de strîngere de fonduri, pe modelul vechii și faimoasei subscripții publice pentru Ateneul Român ('Dați un leu pentru Ateneu!'). Nu s-a strîns suma necesară, dar campania a fost un mare succes de popularizare a cazului, a lui Brâncuși, a artei românești, o pledoarie de larg impact pentru achiziționarea de mari opere de către statul român. Acum, sub un al treilea guvern implicat în 'cazul Cumințenia pămîntului', din motive de adversitate politică față de precedentul, se prefigurează abandonarea proiectului și returnarea sumelor donate. E justificată renunțarea? Nu are statul datoria de a achiziționa opere de artă importante pentru a spori patrimoniul cultural public?

Participă: Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, artiști, critici și istorici de artă, galeriști, intelectuali publici.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfășurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultății de Litere a Universității București. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC și a continuat la Clubul A, la Club Control și, din toamna lui 2011, din nou la Club A. ÎN STAGIUNEA 2016-2017 ÎNTÎLNIRILE CAFENELEI CRITICE AU LOC MIERCUREA SEARA!

*

Cafeneaua critică

Miercuri 1 februarie 2017, orele 19.00-21.30

Club A

București, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate și Piața Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe)