Publicat: 4 Ianuarie, 2020 - 13:49
Share

 Sfârșitul de an a fost bogat în tot felul de declarații și decizii ale lui Iohannis, care merită fixate în cronica timpului pentru că ele arată și mai clar caracterul și mediocritatea acestui om.

 Pe 11 decembrie, Iohannis i-a retras lui Adrian Năstase o decorație conferită acestuia cu 17 ani în urmă.

Peste 10 zile, la 21 decembrie, același Iohannis îl decora, în schimb,  pe un cetățean numit Teodor Mărieș.

Nu este vorba despre niște banale acte administrative. Puse alături, deciziile respective au o semnificație clară, exprimă un mod de gândire și reprezintă un simbol pentru vremurile pe care le trăim.

Asta e România normaaală pe care și-o dorește Iohannis. O țară în care o personalitate politică și intelectuală precum Adrian Năstase, profesor universitar, fost ministru de Externe, președinte de Parlament și premier care a construit enorm pentru țara sa,  este lapidat, în timp ce unul ca acest Mărieș este ridicat la cele mai înalte onoruri. Aceasta este ierarhia valorilor impusă de Iohannis în societatea românească. Și lumea tace.

Va trebui să ne obișnuim cu o țară în care lumea tace atunci când o culme a imposturii devine reper al statului, dă verdicte, face analize, corectează legi, judecă judecătorii, bate cu pumnul în masă, primește decorații, vinde „adevăruri”  numai de el știute în  interviuri despre fapte imaginate – și toate fără ca cineva să-l întrebe măcar de unde are bani și timp pentru toată această „operă”.

Invitat special, de câțiva ani, în tribuna de onoare a Zilei naționale și nelipsit de la sindrofiile organizate pe la Cotroceni, noul etalon național numit Mărieș își arată periodic recunoștința cu gesturi pe măsură. Cel mai recent s-a petrecut în după amiaza zilei de 31 decembrie, când respectivul personaj, drept mulțumire pentru decorația primită, dirija la poarta fostului președinte Ion Iliescu un cor de urători care-i trâmbițau  locatarului, în curând nonagenar, niște versuri abominabile, precum „la anu ce stă să vie/să te văd în pușcărie” și altele de nereprodus.

Bădărănia organizată în ajun de An Nou în fața casei fostului președinte nu este nici singulară și nici vreo întâmplare, ci face parte dintr-un program. Este programul haștagiștilor inventați de noua Securitate și deveniți garda pretoriană a ideologiei lui Iohannis. Este programul de anarhie socială  și distrugere  a reperelor naționale pe care-l derulează, pas cu pas, niște forme de viață care vin de nicăieri și merg spre nicăieri. Este programul decapitării elitelor din toate domeniile active ale societății – de la economie la sport și de la politică la medicină. Este programul devertebrării societății românești și transformării românilor dintr-un popor demn într-o populație amorfă.

 Agresivitatea la câmp deschis a unora și acelorași derbedei pe care nimeni nu-i întreabă niciodată nimic, violența ca formă de organizare premeditată a spațiului public și ura ca politică de stat sunt componentele celebrului program „România educată” – de care Iohannis „s-a ocupat” timp de 5 ani, în primul său mandat. Un program care a dat un avânt fără precedent infracționalității și violenței în societatea românească, în care au devenit normaaale evenimente precum huliganismul din fața casei lui Iliescu, agresarea președintelui CCR în holul blocului,  molestarea unui medic senator la intrarea în metrou, înfigerea de cuțite și mânjirea treptelor Ministerului Justiției cu suc de roșii pe post de sânge, transformarea holurilor Parlamentului în dormitoare pentru unii care salvează România și a sălii Comisiei juridice în discotecă etc, etc.

Față de astfel de gesturi care au oripilat morala publică, bunul simț și regulile de civilizație, Iohannis n-a scos niciodată vreun cuvânt de dezaprobare; dimpotrivă, le-a acceptat și încurajat cu largi zâmbete de subtilă satisfacție intelectuală. Iar derbedeii, cocalarii și huliganii gulerelor albe au înțeles că  pot să-și facă și mai tare mendrele.

Acesta este bagajul „României educate”, pe care Iohannis îl duce acum în „România normaaală” din actualul mandat. Iar modul în care a făcut alba-neagra cu decorațiile dovedește la ce fel de Românie „normală” trebuie să ne așteptăm.

Dramatic nu este comportamentul lui Iohannis, de la care n-avem ce aștepta;  dramatică este lipsa de atitudine față de un asemenea comportament. Omul n-are nicio vină, nu poate mai mult. Nu este pregătit pentru funcția pe care o deține, nu înțelege conținutul democrației, nu are nicio tablă de valori, nu are nicio legătură cu această națiune și nu-l interesează nimic altceva decât propriul lux, propriul confort și propria poftă de putere discreționară. Acesta-i omul și basta. Gravă pentru soarta acestui popor este, însă,  lipsa de atitudine față de ceea ce face un asemenea om ajuns în fruntea țării.

Cu unele excepții individuale – Adrian Severin și Nicolae Șerban - nimeni n-a avut nicio reacție când lui Adrian Năstase și altor câtorva foști lideri politici, aleși selectiv, li s-au retras decorațiile. PSD este la pământ, n-a scos o silabă nici despre grosolănia comisă de Iohannis, nici despre episodul abominabil petrecut la poarta fostului său președinte de partid. După cum același PSD a rămas inert, ani în șir, în fața gravelor abuzuri și decizii anticonstituționale pentru care Iohannis trebuia suspendat de zeci de ori în primul mandat. „Asta arată că PSD este foarte implicat în modelul de societate pe care Iohannis îl oferă”, spunea cu ironie amară  fostul premier, dându-le o palmă celor din PSD. Care nici nu s-au sinchisit. Pentru că PSD este deja un partid penetrat până la vârf de noua Securitate, cu oameni infiltrați ce au misiunea de a-l sufoca din interior, cu o pernă de catifea pusă pe gură.

Proiectul de distrugere a acestui partid, început de Băsescu-Petrov, va fi desăvârșit în scurt timp de succesorul Grupului Etnic German. Acesta a făcut din dispariția PSD principalul și singurul său program politic din al doilea  mandat de președinte. Iar importurile de personaje anunțate pentru PSD în apropiatul „mercato politic” nu vor face decât să-i pună acestui partid bomboana pe colivă și să-l transforme la vedere într-o divizie parlamentară a SRI.

Alături de Mărieș a mai fost decorat la Cotroceni și Octav Bjoza. Iohannis și-a inaugurat primul mandat tot cu decorarea aceluiași personaj, în 22 decembrie 2014, cu Ordinul Naţional „Steaua României”. Gestul de atunci a stârnit protestul Centrului pentru Combaterea Antisemitismului, care, într-un comunicat de la data respectivă, arăta că „este regretabil faptul că, în Romania post-comunistă, domnul Bjoza a ales să împărtășească idealurile Mișcării Legionare, să omagieze ideile și credințele acestei mișcări politico-religioase criminale” și că „decorarea unui susținător, declarat, al Mișcării Legionare, poate fi interpretată ca o omagiere adusă de Administrația Prezidențială acelei mișcări naționalistă, fascistă, criminală”. Noua decorare a lui Bjoza n-a mai stârnit, însă, protestul nimănui.

Iohannis a ratat, totuși, un gest care se înscria în  logica deciziilor sale de acest tip. Decorarea lui Octav Bjoza cu Ordinul național „Steaua României” se complinea de minune cu retragerea aceleiași decorații pe care un tânăr ofițer român, Marin Năstase, o primise de la Regele Mihai  pentru faptele de arme din august 1944. În perioada 24/25 august – 5 septembrie a acelui an, un număr de 56 de muncitori de la uzinele Tohan-Zărnești, transformați în artileriști din ceea s-a numit „bateria albastră” (de la culoarea salopetelor uzinei), au dus lupte grele cu trupele germane care se refugiau în Transilvania. Pentru faptele sale de arme, Marin Gr. Năstase,  tânărul comandat al acelei formațiuni de luptă, a fost citat prin ordin de zi de ministrul de Război și decorat de Rege cu Ordinul național „Steaua României” cu spade și panglică de Virtute militară. Acel tânăr ofițer era tatăl lui Adrian Năstase.

Succesorul Grupului Etnic German a omis, în mod ciudat, să-i retragă post-mortem decorația lui Marin Năstase, mulțumindu-se să-l „execute” doar pe fiul acestuia, Adrian.

Vorba cuiva, „bufonul a avut dreptate – Iohannis nu uită și nu iartă”.

 

 

 

 

 

 

Topic: 

Format: