Publicat: 3 Iunie, 2020 - 08:09
Share

Totodată, instanța a amânat intrarea în vigoare a deciziei sale timp de 14 zile, astfel încât guvernul să poată lua măsurile necesare pentru a remedia situația, radicand toate restrictiile.

Curtea Supremă a Republicii Africa de Sud a declarat marți ca fiind neconstituționale și a anulat restricțiile în vigoare în prezent în țară în legătură cu COVID-19. Ordonanța judecătorească relevantă este publicată pe portalul oficial al institutiei si mediile locale fac referire la aceasta in ample materiale.

Hotărârea Curții Supreme de la Pretoria a subliniat că standardele restrictive introduse „în mare parte nu afectează încetinirea ritmului de răspândire a coronavirusului”. De asemenea, instanța a decis că, în forma în care au fost adoptate, aceste măsuri limitează drepturile și libertățile garantate de Bill of Rights (Constitutia sud Africana). Anterior, o organizație sud-africană pentru drepturile omului intentase si ea un proces împotriva guvernului.

O carantină la nivel național a fost introdusă în Africa de Sud pe 26 martie. De la 1 mai și după 1 iunie, măsurile restrictive au fost, oarecum, ridicate, dar nu in totalitate.

Ciprian POP

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: