Publicat: 28 Iunie, 2015 - 15:51
Share

Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) lansează proiectul 'Mai puternici pentru Costești' — inițiativă de îmbunătățire a situației locuitorilor de etnie romă din comunitatea mixtă Costești, jud. Buzău. Proiectul propune acțiuni de diminuare a decalajelor în educație între locuitorii romi și neromi, implicând 25 de preșcolari, 40 de elevi de gimnaziu și 15 femei din comunitate în activități educaționale intensive. În plus, locuitorii din Costești se vor implica, alături de autoritățile locale, în procesul de elaborare a Planului local de măsuri pentru îmbunătățirea calității vieții din comunitate. Proiectul este derulat în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău, Școala Gimnazială Costești și Instituția Prefectului Buzău.

Comuna Costești se aflată în județul Buzău, la doar 10 km de capitala județului. Comunitatea numără, conform recensământului din 2011, 4.817 de locuitori, dintre care aproximativ 950 de persoane sunt de etnie romă. În contextul vieții dominate de sărăcie severă, cu care se confruntă peste 30% din locuitori, comuna Costești înregistrează un risc crescut de șomaj, abandon școlar, rezultate școlare slabe, absenteism și analfabetism.

Proiectul 'Mai puternici pentru Costești' oferă soluții pentru dezvoltarea comunității în ansamblul ei prin îmbunătățirea relațiilor interetnice. Membrii comunității, romi și neromi, vor fi invitați la aceeași masă cu autoritățile pentru îmbunătățirea calității vieții din Costești.

În prezent, CADO pregătește programul Grădiniței de Vară care va oferi gratuit activități educative și recreative timp de 4 ore pe zi, pentru 25 de preșcolari romi și neromi din Costești, în luna august 2015.

Ulterior, vor fi derulate programul de mentorat și remediere școlară pentru 40 dintre elevii Școlii Gimnaziale Costești, programul de alfabetizare pentru 15 femei din comunitate, tabăra de debate pentru 20 de elevi din Costești și concursul de debate din comunitate. Locuitorii Costeștiului vor fi sprijiniți să colaboreze cu autoritățile locale pentru realizarea Planului de măsuri pentru implementarea la nivel local a Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor.

Pentru informații detaliate ne puteți contacta pe e-mail — ana.ciutu@cado.org.ro

Comunicat de presă - Centrul de Advocacy și Drepturile Omului