Publicat: 10 Decembrie, 2013 - 17:54

Plenul Parlamentului a decis, marţi, cu 241 de voturi "pentru" şi 10 voturi "împotrivă", înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă care vizează achiziţia unui teren în judeţul Călăraşi de către fiica preşedintelui, Ioana Băsescu.

Scandal în Parlament pe tema înfiinţării Comisiei Călăraşi
Reprezentanţii PDL au părăsit sala de plen şi au cerut apoi suspendarea şedinţei, pe motiv că nu mai există cvorum de lucru.

Preşedintele de şedinţă a decis să facă apel nominal, pentru a verifica numărul parlamentarilor prezenţi.

Apelul nominal a fost cerut de PDL pentru verificarea cvorumului, după ce liderul acestui grup din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat că democrat-liberalii nu vor participa la dezbatere.

Toader a arătat că a mai spus şi în Birourile reunite ale Parlamentului despre "inutilitatea" acestei anchete.

Conform proiectului de Hotărâre privind înfiinţarea Comisiei, aceasta ar urma să ancheteze înstrăinarea terenurilor de pe raza comunei Nana, dar și legalitatea tranzacțiilor din perioada 1990-2003.

 Din comisie fac parte: de la PSD - Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Şerban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL - Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupşa, de la PC - Vicenţiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD - Teiu Păunescu.

Premierul Ponta a fost cel care a comandat înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea tranzacţiei terenului achiziţionat de Ioana Băsescu în judeţul Călăraşi.

Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat recent un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana, judeţul Călăraşi, obţinând un împrumut de aproximativ 1 milion de euro de la CEC Bank.

Ponta a declarat recent că suspectează că preşedintele ar fi deţinut de mai multă vreme terenul din judeţul Călăraşi, dar spre finalul mandatului a decis să-l "albească" trecându-l astfel pe numele unor membri ai familiei, respectiv Ioana Băsescu. Mai pe româneşte, este vorba despre spălare de bani.

Pe de cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu susţine că este vorba despre „un joc politic pe care îl face USL”.
„Ce vă pot spune cert e că niciodată nu mi-aş fi permis ilegalităţi în achiziţionarea unui teren. E o afacere de familie, cinstită, cu bani luaţi de la bancă”, a explicat şeful statului.