Publicat: 24 August, 2016 - 14:58
Share

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Ministerul Apărării Naționale organizează acțiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagrații.

Cu această ocazie, vineri, 26 august 2016, începând cu ora 10.00, structurile militare din garnizoana Sibiu în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu și Mitropolia Ardealului, vor desfășura, în premieră, la 'Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial' — amplasat în fața Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă 'General Eremia Grigorescu', Ceremonia de 'Rostire solemnă a numelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial'.

Manifestări similare vor avea loc, la aceeași oră, și la monumentele din localitățile Cisnădie și Avrig.

Sâmbătă, 27 august, militarii Armatei României vor trece din nou Carpații, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marșuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostașii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munților Carpați, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă. Cu acest prilej, la ora 20.45, se vor depune coroane și jerbe de flori la 'Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial' din localitatea Boița, iar începând cu ora 21.00, o subunitate constituită din cadre militare din garnizoana Sibiu va executa un marș tactic pe itinerarul Boița — Tălmaciu.

Ceremonii militare și religioase în memoria militarilor care și-au dat viața pentru țară în acest război vor fi organizate pe întreg teritoriul național. România Întregită s-a clădit, în principal, prin sacrificiul ostașilor, căzuți pe câmpurile de bătălie din țară sau pieriți în prizonierat, eroi care au pus mai presus de propria lor viață binele națiunii.

Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat Programul Național al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, iar la propunerea primului ministru, președintele României a acordat Înaltul Său Patronaj activităților.

Persoanele interesate să asiste la activitățile de comemorare a eroilor Primului Război Mondial sunt așteptate să se alăture organizatorilor, în datele și locațiile specificate anterior.

Comunicat de presă - Academia Forțelor Terestre 'Nicolae Bălcescu' Sibiu