Publicat: 10 Octombrie, 2014 - 14:33
Share

Magistrații Curții Constituționale vor dezbate pe 4 noiembrie sesizarea președintelui Traian Băsescu cu privire la abrogarea articolului 276 din Codul penal privind presiunile asupra justiției.

Băsescu a anunţat joi că atacă acest articol pe motivul ”independenței justiției, arătând că sunt cazuri de "campanii furibunde" împotriva magistraţilor, “declaraţii ticăloase ale unora din dubă”. 

“Din păcate, Parlamentul şi-a menţinut poziţia, pentru că eu am trimis o dată la Parlament legea, propunând să nu se abroge acest articol. Parlamentul, Guvernul de asemenea a încuviinţat abrogarea acestui articol, atac legea aşa cum ea a fost votată de Parlament cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Conbstituţională. Motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenţa justiţiei. Avem cazuri pe care le trăim cu ochii noştri, campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact împotriva procurorilor, judecătorilor, declaraţiile ticăloase ale unora de prin dubă: «I-am dat bani şefului DNA şi preşedintei Înaltei Curţi». De aceea, cel puţin în acest stadiu, menţinerea acestui articol pentru independenţa justiţiei este necesar”, a afirmat Băsescu.

Legea de abrogare a articolului a fost adoptată de Parlament după ce președintele a cerut reexaminarea ei pe motiv că ar afecta independența justiției.