Publicat: 15 Februarie, 2013 - 11:13
Share

Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta pe 27 februarie sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea legii de modificare şi completare a Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor.

Solicitarea Partidul Democrat Liberal către CCR a fost depusă joi. Documentul a fost semnat de către 24 de parlamentari democrat-liberali şi de liderul grupului PP-DD de la Senat.
 
"În principal este vorba de un termen care este în afara normelor constituţionale, un termen de 45 de zile, pe care modificarea la Statut îl introduce, termen în care un parlamentar poate să conteste un raport venit de la Agenţia Naţională de Integritate şi care ar determina în mod obişnuit demisia parlamentarului respectiv. În mod obişnuit se foloseşte un termen de 15 zile, în tot dreptul românesc acesta este termenul şi în tot dreptul internaţional nu există un termen de 45 de zile. (...) Articolul 16 paragraful 2 arată că nimeni nu este deasupra legii, iar noul text de Statut situează parlamentarii deasupra legii. Pe de altă parte, la articolul 21, referitor la principiile dreptului în România, se arată că părţile au dreptul la un proces echitabil şi într-un termen rezonabil, dar iată că se introduce un termen mult mai lung decât în speţele obişnuite, pentru cetăţeni obişnuiţi, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil şi creează o diferenţiere chiar faţă de celelalte categorii de persoane cu funcţii publice care sunt supuse controlului ANI şi care sunt în continuare pe un termen de 15 zile, în timp ce Statutul parlamentarilor creează un termen de 45 de zile", a spus joi liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu nemulţumit.