Publicat: 27 Mai, 2016 - 08:46
Share

„Caravana filmului românesc” ajunge, pentru prima dată, în Municipiul Piatra Neamţ, oferind publicului de toate vârstele, filme româneşti în care dragostea ocupă locul central. Evenimentul va avea loc la finalul acestei săptămâni, în perioada 27 – 29 mai, cu începere de la ora 21.00. Proiecţiile vor avea loc în aer liber, în Piaţa Curtea Domnească din Piatra Neamţ, iar accesul publicului este gratuit.

Filmele propuse în program abordează, cu umor sau cu duioşie, diferitele forme ale dragostei: fie că este vorba despre dragostea din tinereţe a eroilor filmului, ce se regăsesc după zeci de ani de despărţire, în „O poveste de dragoste. Lindenfeld” (ce poartă semnătura reputatului regizor Radu Gabrea), fie că prezintă dragostea şi pasiunea pentru filmul românesc a lui Gheorghe Ursaru, personajul central din filmul lui Nae Caranfil, „Restul e tăcere”, sau că vorbeşte despre iubirea pentru muzică şi fidelitatea faţă de prieteni a lui Andrei Filipov, dirijorul de renume internaţional ajuns om de serviciu al Teatrului Balsoi din Moscova din „Concertul”. Pentru acest film, realizat de Radu Mihăileanu, aprecierile presei franceze au fost elogioase: „Un film cu zâmbete, lacrimi, muzică şi pasiune!”; „Liric şi dramatic, amuzant, surprinzător!”. Iar aceste afirmaţii au fost validate prin numeroasele nominalizări sau premii acordate la importante festivaluri internaţionale de film, precum European Film Academy Award sau Premiile César.

Din distribuţia acestor filme fac parte mari actori ai scenei şi filmului românesc: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, Ion Caramitru, Marius Florea Vizante, Mirela Zeţa, Mihai Gruia Sandu, Florin Zamfirescu, Valentin Popescu, Silviu Biriş, dar şi Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand.

Şi, pentru că proiectul „Caravana filmului românesc” s-a născut tot din dragostea faţă cinematografie şi realizatorii români de film, continuă și în al patrulea an promovarea filmului românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români. Evenimentul este organizat de Asociaţia CineCultura în colaborare cu Primăria Muncipiului Piatra Neamţ.